mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Een kapster verft het haar van een klant

Salonmanager dame

Is het jouw droom om in een kapsalon te werken? En wil je daarnaast alles leren over leidinggeven, haarmode-events organiseren, haarmodelijnen ontwerpen, een eigen kapsalon beginnen of als salonmanager aan de slag gaan? Dan is deze bbl-opleiding tot salonmanager dame op niveau 4 echt iets voor jou.
Met de keuzedelen klantcontact & verkoop, ondernemend gedrag, duurzaamheid, imagestyling en visagie op zak heb jij straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.
 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens deze bbl-opleiding ga je één dag in de week naar school en werk je minimaal 23 uur per week bij een erkend leerbedrijf.

Je leert alles over het kappersvak, het leidinggeven in een kapsalon, haarmode-events organiseren en een eigen haarmodelijn ontwerpen. Gedurende deze opleiding is er veel aandacht voor alle vaardigheden en kennis die je nodig hebt om een goede salonmanager te worden. Je werkt regelmatig in groepjes aan projecten om te oefenen met leidinggeven, je leert om vaktechnische trainingen te verzorgen en het ontwikkelen van een haarmodelijn. Ook krijg je ook les in het schrijven van een ondernemingsplan en de theoretische onderbouwing die daarbij hoort. 

Je kunt je kansen op de arbeidsmarkt vergroten door het volgen van keuzedelen, zoals visagie, klantcontact en verkoop, duurzaamheid, imagestyling, ondernemend gedrag en ict-vaardigheden.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als je de opleiding Salonmanager hebt afgerond, kun je een eigen kapsalon openen. Je kunt ook als manager werken in een filiaal van een kappersketen. Hier geef je leiding aan een team van kappers. Je coacht de medewerkers en stuurt ze aan. Daarnaast voer je dagelijkse kappersvaardigheden uit. Zo was, knip, snijdt, föhn en kleur je het haar van klanten of steek je het op. Ook voorzie je sommige klanten van een permanent.

Daarnaast is het mogelijk om een baan te zoeken achter de schermen van het theater of de televisie. Je kunt ook doorstromen naar het hbo.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.

 

Om deel te mogen nemen aan deze opleiding is het daarnaast een vereiste dat je een arbeidscontract voor minimaal 23 uur in de week hebt bij een erkende kapsalon. Je komt een dag in de week naar school.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als salonmanager werk je dagelijks met verschillende typen mensen. Het is dan ook belangrijk dat je ondernemend, sociaal en creatief bent en een dienstverlenende, klantvriendelijke instelling hebt. Je vindt het leuk om zelfstandig te werken, maar werkt ook graag met een team samen. Ben je ambitieus en wil je het kappersvak leren en alles wat daarbij hoort, dan is deze opleiding echt iets voor jou.

Na het volgen van de opleiding kun je leiding geven aan een team van kappers of je eigen kapsalon beginnen. Je beschikt over management-  en coachingsvaardigheden. Deze vaardigheden heb je ontwikkeld tijdens je opleiding. Als salonmanager heb je oog voor kwaliteit, je werkt ergonomisch, veilig, milieuverantwoord en hygiënisch. Je ziet erop toe dat je collega-kappers dit ook doen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 760 euro voor een laptop, licenties, beroepsgerichte leermiddelen, boeken en online lesmethodes, buitenschoolse activiteit en werkkleding. In het bedrag zijn de keuzedelen niet opgenomen, omdat deze per keuzedeel verschillend zijn en varieren tussen de 15 en 180 euro. Gedurende de opleiding zal je tijdig geinformeerd worden over de kosten van deze keuzedelen. In dit bedrag is uitgegaan van 400 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je deze niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor  betaal je ongeveer 450 euro voor een praktijkpakket (optioneel, kan ook geleend worden), optionele werkkleding.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden komen overeen met het niveau en de inhoud van de opleiding.

Let op: Na ontvangst bevestiging aanmelding,​ ontvang je per e-mail een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst en informatie over de intakeprocedure.

Om er zeker van te zijn dat deze opleiding goed bij je past adviseren we je om deel te nemen aan een workshop. Je kunt je voor de workshop aanmelden op de website: Proefstuderen en meelopen | Albeda.

De verplichte intake-activiteiten bestaan uit:

  • Individueel gesprek.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een verlengde intake plaatsvinden. 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na deze kappersopleiding nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een vervolgopleiding, zoals een marketingopleiding op hbo-niveau. Je kunt je ook verder specialiseren in het kappersvak door diverse cursussen te volgen.  

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Past een beroep in de uiterlijke verzorging goed bij je, maar wil je niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot Schoonheidsspecialist. Of neem contact op met ons Studie info punt voor een studie- of doorstroomadvies.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25644
Niveau
niveau 4
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo