mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

studente kappen oefent op een pop

Kapper

Ben jij altijd op de hoogte van de laatste haartrends en ben je geïnteresseerd in haarverzorging en haarmode? Ben je sociaal, creatief en vind jij uiterlijke verzorging belangrijk? Dan past de opleiding kapper uitstekend bij jou. Je leert o.a. haren wassen, knippen, kleuren en föhnen: jij helpt mee om de klant tevreden de deur uit te laten gaan.

 

 

 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding tot kapper krijg je twee jaar les op school en loop je stage om alles wat je leert in de praktijk toe te passen. Je leert alle basisvaardigheden van het vak, zoals het wassen, knippen, föhnen, vlechten, kleuren en stylen van het haar. Maar ook hoe je klanten ontvangt en hoe je producten verkoopt. Je volgt vooral veel praktijklessen in de kapsalon op de leslocatie. Naast de basisvaardigheden van het kappersvak is er ook veel aandacht voor je softe skills als je houding, gedrag, motivatie en ambitie.

Praktijklessen en Keuzedelen
Op school oefen je regelmatig op modellen. Tijdens de praktijklessen, in de schoolsalon en tijdens je stage word je goed voorbereid op het echte werk van een kapper. Aan het begin van je opleiding krijg je een studieloopbaanbegeleider toegewezen. Hij of zij ondersteunt je en begeleidt je tijdens je stage. Naast praktijklessen en vaktheorie krijg je algemene lessen zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Tijdens de opleiding verdiep of verbreed je je vaardigheden als kapper door keuzedelen te volgen die aansluiten bij het vak haarverzorging, zoals: klantcontact & verkoop, visagie, duurzaamheid, imagestyling, ict-vaardigheden en ondernemend gedrag.

Stage lopen
Tijdens de opleiding loop je stage in een erkende kapsalon. Tijdens het eerste studiejaar start je met één dag stage per week. In het tweede studiejaar loop je twee dagen per week stage. Je mag zelf op zoek naar een stageplek en de opleiding helpt je hier actief bij.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met het diploma van deze opleiding op zak kun je meteen aan de slag bij een kapsalon of beautycentrum. Maar je kunt je ook verder specialiseren in het vak. Je kunt doorstromen naar de niveau 3 opleiding Hairstylist dame of Hairstylist heer/barbier. 

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een basisberoepsopleiding (niveau 2) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Soms kun je met je vooropleiding al direct instromen op niveau 3. Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we samen jouw mogelijkheden.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als kapper werk je dagelijks met verschillende typen mensen. Het is dan ook belangrijk dat je sociaal en creatief bent en een dienstverlenende, klantvriendelijke instelling hebt. Je vindt het leuk om sommige werkzaamheden zelfstandig uit te voeren, maar je werkt ook graag met een team samen.
 
Na het volgen van de opleiding beschik je over voldoende kappersvaardigheden en productkennis om onder begeleiding van een hairstylist als kapper aan de slag te gaan. Je weet veel over haarverzorging. Je weet welke techniek, apparatuur en producten je moet toepassen bij een bepaald haartype en wens van de klant. Hierdoor zorg je samen met de hairstylist dat de klant tevreden de salon verlaat. Ook bezit je voldoende commerciële en sociale vaardigheden om klanten te adviseren. Je hebt geleerd om tijdens je werkzaamheden als kapper oog te hebben voor hygiëne, veiligheid en kwaliteit, je werkt ergonomisch en milieubewust. 
 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer 250 euro voor boeken en een opleidingsmap.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 350 euro, inclusief kleding.

Vrijwillige kosten
​Voor niet verplichte leermiddelen zijn de kosten ongeveer 100 euro, voor de huur van een kluisje betaal je 10 euro. Het is belangrijk om een eigen laptop mee te brengen.
Een eigen praktijkpakket kost ongeveer 630 euro. Je kunt een praktijkpakket ook lenen.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 25 euro tot 240 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: Na ontvangst bevestiging aanmelding,​ ontvang je per e-mail een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst en informatie over de intakeprocedure.

Om er zeker van te zijn dat deze opleiding goed bij je past adviseren we je om deel te nemen aan een workshop. Je kunt je voor de workshop aanmelden op de website: Proefstuderen en meelopen | Albeda.

De verplichte intake-activiteit bestaat uit:

  • Individueel gesprek.

Soms kun je met jouw vooropleiding al direct instromen op niveau 3. Tijdens het individuele gesprek bespreken we samen jouw mogelijkheden.

Indien extra zorg of begeleiding nodig is kan er een extra gesprek (verlengde intake) plaatsvinden. 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor een overzicht van stagebedrijven kijk je op stagemarkt.nl.

Veel stagebedrijven waar wij mee samenwerken melden hun vacatures via onze facebookpagina.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je het diploma Kapper op niveau 2 hebt behaald, kun je doorstromen naar Hairstylist dame niveau 3 of Hairstylist heer/barbier niveau 3.  Met deze opleidingen kun je je vakkennis verbreden om later zelfstandig als hairstylist te kunnen werken. 

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Wil je toch liever niet als kapper gaan werken? Kijk dan eens bij de opleiding tot basismedewerker fashion, retailmedewerker of een van onze andere opleidingen op niveau 2.
Of neem contact op met ons Studie info punt voor een passend studie-advies
 

Sluit

Aanmelden

Crebo
25641
Niveau
niveau 2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus en februari
Opleidingstype
Mbo