Meer info over de opleiding
De opleiding Fashion designer volg je via de beroepsopleidende leerweg (bol). De opleiding duurt drie jaar. Het is een kleinschalige modeopleiding waarbij je les krijgt van enthousiaste vakdocenten. Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb'er). Deze ondersteunt je bij het volgen van de opleiding.
Wat ga je leren?
Tijdens de opleiding ga je trend- en doelgroeponderzoek doen en ontwerpschetsen maken. Om jouw ideeën beeldend te maken, maak je op papier en digitaal collages. Daarnaast zoek jij de beste en mooiste stoffen, kleuren en fournituren uit en die verwerk je in een collectievoorstel. Tijdens de opleiding leer je schetsen. Op de computer maak je van je schetsen technische tekeningen. Ook ga je op de computer productspecificaties en stylesheets (tekeningen van kleding met informatie over de afmetingen, kleuren, enz.) maken. Dit samen vormt een productiepakket dat de fabrikant gebruikt om de kleding te kunnen maken. Tijdens het ontwerp- en uitwerkproces werk je veel met programma’s zoals Photoshop, InDesign en Illustrator.
De collecties die jij samen met collega’s ontwerpt, worden vaak in het buitenland gemaakt. Eerst wordt er een voorbeeld (sample) gemaakt van de collectie. Jij bent verantwoordelijk voor het beoordelen van zo’n sample. Dit betekent dat je kijkt of de kledingstukken gemaakt zijn volgens de tekeningen en of de collectie precies zo geworden is zoals jij en je collega’s bedacht hadden. Wanneer dit niet geval is, pas je het aan.
Welke vakken ga je volgen?
Je leert collecties ontwikkelen met behulp van vakken als modegeschiedenis, tekenen, concept en INTOP (integrale opdracht). Daarnaast leer je bij vakken als textielwarenkennis en productie alles over stoffen, fournituren, kleuren en het productieproces van kleding. Bij het vak presentatie leer je hoe je jezelf, maar ook jouw ideeën en producten met behulp van digitale programma’s, het beste kunt presenteren. Er zijn ook vakken die je mag kiezen en die noemen we keuzedelen. Voorbeelden zijn duurzaamheid in de modebranche, doorstroom hbo en artwork & dessins. Uiteraard volg je ook de algemene vakken Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap en studieloopbaanbegeleiding.
Groepsprojecten en zelfstandige opdrachten
De ene keer werk je in groepjes en op andere momenten voer je zelfstandig onderzoeken uit. Zo doe je onderzoek naar trends, kleuren en doelgroepen. Je bevindingen werk je uit in een collectievoorstel. Dit voorstel presenteer je aan je medestudenten en de docenten.
Stage lopen bij een modebedrijf
Ieder jaar loop je tien tot vijftien weken stage bij een modebedrijf. In de regio Rotterdam bevinden zich tal van modebedrijven. Je kunt ook kiezen voor een stage in het buitenland.
Meelopen/proefstuderen
Ben je geïnteresseerd in de opleiding maar wil je eerst écht ervaren hoe het is om deze te volgen? Kom dan eerst een dagje meelopen/proefstuderen. Je kunt je hier eenvoudig voor aanmelden.
Sluit