mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jonge man heeft medicijnfles in hand en schenkt
Apothekers assistent_ lachende student
Apothekers assistent_ Medicijnen pakken
Apothekers assistent medicijnen geven
Apothekers assistent

Apothekersassistent

Ben je het liefst praktisch bezig in de gezondheidszorg en vind je het leuk om met mensen samen te werken? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ben je ondernemend en houd je van afwisseling? Dan is de opleiding Apothekersassistent echt iets voor jou. Je zorgt dat patiënten de juiste medicijnen krijgen en geeft daarbij goede voorlichting. Ook zorg je dat alles op voorraad is, zodat het reilen en zeilen in een apotheek op rolletjes loopt.

Naast het reguliere onderwijs (waarbij je met de opleiding start in augustus of februari) zijn er in overleg ook flexibele of maatwerk routes mogelijk.
Heb je al ervaring (en diploma's) in de sector zorg of welzijn dan kun je dit traject misschien ook verkort doen. Informeer naar de mogelijkheden bij contactpersonen van deze opleiding.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding tot apothekersassistent leer je alles over het werk in een apotheek. Je volgt de beroepsopleidende leerweg (bol) op school. Daarnaast ga je stage lopen bij een apotheek om het vak in de praktijk te leren. Deze apothekersopleiding duurt drie jaar. 

Wat leer je tijdens de opleiding apothekersassistent?
Als je werkt in een apotheek neem je recepten aan van de patiënt. Je controleert deze goed en geeft de juiste medicijnen mee. Ook geef je de patiënt voorlichting over de medicijnen. Je leert bovendien hoe je zelf medicijnen kan bereiden. Dat doe je zorgvuldig door het volgen van de voorgeschreven protocollen. Daarnaast zorg je voor het voorraadbeheer. Je controleert of alles nog voldoende aanwezig is en houdt de administratie bij. Ook werk je mee met de logistiek, door bijvoorbeeld medicijnen te bestellen of te zorgen dat de juiste medicijnen klaarliggen om opgehaald te worden. De lessen bereiden je voor op het werk als apothekersassistent.

Naast de vakken die je direct nodig hebt voor je beroep, krijg je tijdens je opleiding tot apothekersassistent ook vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Met je medeleerlingen oefen je het geven van voorlichting en advies.

Lessen en stage
Soms werk je in groepjes aan een opdracht, soms volg je klassikaal les. Je leert zelf dingen uit te zoeken en maakt daar een verslag van. Of je presenteert dit samen met je groep medeleerlingen. Als je de basisvaardigheden onder de knie hebt, ga je stage lopen. Daar word je begeleid door een gediplomeerde apothekersassistent.

Toetsen en examens
Tijdens je opleiding houd je je voortgang bij in een portfolio. Daarin bewaar je al je opdrachten en verslagen. Daarmee laat je zien wat je hebt geleerd en gedaan tijdens je opleiding.

Je kennis wordt getest met behulp van toetsen. Ook krijg je casustoetsen, waarin je vertelt wat je zou doen in een bepaalde praktijksituatie. Verder word je beoordeeld op je stage. Daar voer je verschillende praktijkopdrachten uit. Als je alle toetsen en opdrachten voldoende maakt, rond je de opleiding Apothekersassistent af met examens. De examens zijn zowel op school als in de praktijk. Op school krijg je ook een landelijk examen Nederlands, Engels en rekenen. Bij het praktijkexamen laat je zien dat je klaar bent voor het echte werk. Je laat zien dat je in staat bent om de nodige handelingen uit te voeren, beslissingen te nemen en die te beargumenteren. Haal je voor alles een voldoende? Dan ben jij klaar om als apothekersassistent aan het werk te gaan.

Sluit

Wat kan ik met deze opleiding worden?

Wat kan ik met deze opleiding worden?

Je kunt als apothekersassistent aan de slag bij een openbare apotheek, een ziekenhuisapotheek of een apotheek in een gezondheidscentrum. Maar je kunt ook kiezen voor een carrière in de farmaceutische industrie of bij een groothandel.

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als apothekersassistent werk je veel samen met mensen en heb je de verantwoordelijkheid om te zorgen dat patiënten de juiste medicijnen meekrijgen. Daarom is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent, respectvol en dat je beschikt over goede sociale vaardigheden. Bij het uitvoeren van je taken moet je professioneel en nauwkeurig werken. Ook ben je zorgvuldig en discreet met persoonlijke gegevens, zodat patiënten bij jou in veilige handen zijn.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor het eerste leerjaar betaal je ongeveer 384 euro voor licentie Nederlands, Engels en rekenen, Digibib licentie, BSL Academy beroepsgerichte vakken,
wit jasje voor de praktijklessen. 
 Naast deze bedragen betaal je ongeveer 350 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. 

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor de volgende verplichte intake-activiteiten:

  • De talentenscan (AMN).
  • Motivatiebrief keuze opleiding.
  • Het intake gesprek, waarvoor je uitgenodigd wordt.
Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Je kan voor de opleiding tot apothekersassistent stage lopen bij SBB-erkende leerbedrijven. Op de website stagemarkt.nl kun je verschillende stagebedrijven vinden bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding niet direct aan het werk als apothekersassistent? Je kunt eventueel doorstromen naar hbo-opleidingen in de gezondheidszorg. Kijk van te voren wel goed naar de toelatingseisen van de hbo-opleiding die je graag wilt doen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je toch iets anders? Kijk dan ook eens bij de opleiding tot Doktersassistent.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25650
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo

Nieuws en blogs

Alle blogs