mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Helpen aan balie
Vullen van plank
open lade
Wegen en mengen
Wegen

Apothekersassistent

Werk je graag samen en vind je het fijn om praktisch bezig te zijn in de gezondheidszorg? Ben je ondernemend, werk je graag afwisselend en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan is de opleiding Apothekersassistent echt iets voor jou. Je geeft patiënten voorlichting en ziet erop toe dat ze de juiste medicijnen krijgen. Je zorgt ervoor dat alles op voorraad is, zodat je iedereen zo goed mogelijk kunt helpen.

Naast het reguliere onderwijs (waarbij je met de opleiding start in augustus of februari) zijn er in overleg ook flexibele, verkorte en maatwerk routes mogelijk.
Informeer naar de mogelijkheden bij contactpersonen van deze opleiding. Bent u werkgever en wilt u meer informatie? Stuur dan een mail naar relatiebeheer ([email protected]).

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Je leert tijdens de opleiding tot apothekersassistent alles over het werken in een apotheek. Bij de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) heb je één lesdag op school. Daarnaast loop je stage bij een apotheek om de praktijk verder te leren. De opleiding tot apothekersassistent duurt twee jaar.

Wat leer je tijdens de opleiding Apothekersassistent?
Als je in een apotheek werkt, krijg je van de patiënt recepten. Die controleer je goed en dan geef je de juiste medicijnen mee. Daarnaast geef je de klant voorlichting over de medicijnen. Ook leer je hoe je de medicijnen zelf kunt bereiden. Daar zijn protocollen voor die je precies moet volgen. Je zorgt ook voor het voorraadbeheer en controleert of alles nog voldoende in voorraad is. Je houdt de administratie bij en je werkt mee met de logistiek. Dat doe je bijvoorbeeld door de juiste medicijnen klaar te leggen of medicijnen te bestellen. Je leert tijdens de lessen op school wat er komt kijken bij het werken als apothekersassistent.

Niet alleen krijg je de vakken die je direct voor je beroep nodig hebt. Je volgt tijdens de opleiding ook vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Bovendien oefen je met je medeleerlingen in het geven van advies en voorlichting.

Lessen en stage
Soms krijg je klassikaal les en soms werk je in groepjes aan een opdracht. Je gaat verslagen maken, zelf dingen uitzoeken en presentaties geven. De basisvaardigheden die je op school leert, breng je dan bij een erkend leerbedrijf in de praktijk. Daar begeleidt een gediplomeerd apothekersassistent jou. Aan het einde van de opleiding kun je zelfstandig werken.

Toetsen en examens
Je maakt tijdens je opleiding een portfolio waarin je je voortgang bijhoudt. Je bewaart daarin alle verslagen en opdrachten. Zo laat je zien wat je hebt gedaan en geleerd tijdens je opleiding.

Je krijgt op school toetsen die je kennis testen. Ook krijg je casustoetsen. Daarin leg je uit wat je zou doen in een bepaalde praktijksituatie. Tijdens je stage word je beoordeeld. Je gaat daarom verschillende praktijkopdrachten uitvoeren.

Je rondt je opleiding tot apothekersassistent af met examens als je alle toetsen en opdrachten voldoende hebt gemaakt. De examens zijn zowel in de praktijk als op school. Je maakt ook een landelijk examen Nederlands, Engels en rekenen. Bij het praktijkexamen bewijs je dat je het echte werk kunt doen. Je moet alle nodige handelingen kunnen uitvoeren, maar ook kunnen beargumenteren en je moet beslissingen kunnen nemen. Als jij voor alles een voldoende haalt, ben je er klaar voor om aan de slag te gaan als apothekersassistent.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als apothekersassistent werk je bij een openbare apotheek, een apotheek in een gezondheidscentrum of een ziekenhuisapotheek. Je kunt ook kiezen voor een loopbaan bij een groothandel of in de farmaceutische industrie.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Om een bbl-opleiding te kunnen volgen, heb je een arbeidsovereenkomst/bpv-overeenkomst nodig met een erkend leerbedrijf. De werkzaamheden die je bij dat leerbedrijf kunt doen, moeten overeenkomen met het niveau en de inhoud van de opleiding. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een erkend leerbedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op  www.leerbanenmarkt.nl.

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden, dan is dit wel mogelijk. Houd dan wel rekening met:

  • Zonder werkgever ben je zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Deze kosten staan vermeld onder het blokje ‘Opleidingskosten’.
  • Je krijgt voor een bbl-traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject. De kans is dan groot dat je studievertraging oploopt.
  • Je wordt pas na een intakegesprek op school definitief geplaatst.
  • Heb je vragen dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de opleiding. Hij/zij staat op deze pagina vermeld.

 

Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als apothekersassistent werk je veel met mensen samen, dus is het van belang dat je klantvriendelijk bent en over goede sociale vaardigheden beschikt. Je hebt de verantwoordelijkheid om te zorgen dat klanten de juiste medicijnen meekrijgen. Daarom is het belangrijk dat je bij het uitvoeren van je taken nauwkeurig en professioneel werkt. Ook moet je zorgvuldig en discreet zijn met persoonlijke gegevens en je professioneel gedragen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen cursusgeld.

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld € 715,-.

Je krijgt voor een bbl-opleiding geen studiefinanciering. Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van deze opleiding. Vraag bij de werkgever na of zij deze kosten vergoeden.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 600 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Voor een bbl-opleiding verloopt de aanmelding meestal via de werkgever. Wil je je aanmelden voordat je een werkgever hebt gevonden dan is dit wel mogelijk, maar moet je rekening houden met:

  • Zonder werkgever zijn de kosten voor dit traject voor jouw rekening. Deze zijn voor het eerste leerjaar tussen 700 en 1200 euro.
  • Je krijgt voor dit traject geen studiefinanciering.
  • Binnen vier maanden moet je een werkgever hebben gevonden, omdat je anders niet verder kunt in dit bbl-traject.

Wil je je aanmelden zonder werkgever, neem dan eerst contact op met: 

 

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl kun je een overzicht van erkende stagebedrijven vinden waarbij je aan de slag kunt als leerling-apothekersassistent.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding niet meteen als apothekersassistent aan de slag? Je kunt ervoor kiezen om door te stromen naar hbo-opleidingen in de gezondheidszorg. Kijk wel eerst naar de toelatingseisen van de hbo-opleiding die je wilt doen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je net even iets anders? Misschien is de opleiding tot Doktersassistent dan iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25650
Niveau
niveau 4
Traject
bbl
Duur bbl
2 jaar
Startmoment(en)
feburari, augustus
Opleidingstype
Mbo