Meer info over de opleiding
In deze opleiding werk je drie á vier dagen per week in de beroepspraktijk en ga je één dag in de week naar school waar je je gaat verdiepen in de theorie die je vervolgens weer in de praktijk kunt toepassen.
De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen.
Wat leer je tijdens deze opleiding?
Uiteraard kunnen we niet alles vangen in dit stukje tekst, maar dit geeft wel een goed beeld van onze opleiding.
Als begeleider maatschappelijke zorg werk je altijd methodisch, dit houdt in:
- dat je zorgvuldig de beginsituatie van de cliënt in kaart brengt;
- vervolgens zijn ondersteuningsvragen formuleert;
- samen met de cliënt doelen formuleert;
- een plan van aanpak maakt;
- het plan weet uit te voeren;
- het plan evalueert en waar nodig bijstelt.
We onderzoeken met elkaar welke ondersteuningsvragen cliënten kunnen hebben t.a.v. de persoonlijke verzorging, wonen en huishouden en het invullen van de dagbesteding en hoe je hen hier zo goed mogelijk in kan ondersteunen.
Het veranderproces bij cliënten staat in jouw werk centraal, hoe je cliënten hierin ondersteunt en motiveert bespreken we tijdens de lessen. Hiervoor is het belangrijk dat je kan samenwerken met verschillende betrokkenen.
De doelgroepen waarmee je kunt werken zijn divers en complex, hiervoor is het belangrijk dat je voortdurend blijft werken aan jouw eigen professionaliteit. We leren je dan ook hoe je jouw eigen deskundigheid kunt blijven ontwikkelen.
Tevens leer je hoe je adequaat kunt omgaan met crisissituaties.
Als begeleider maatschappelijke zorg voer je taken uit gerelateerd aan maatschappelijke zorg en begeleid je nieuwe collega’s, stagiaires en/of vrijwilligers.
Bij de keuzedelen kun je je kennis verbreden of verdiepen op een aantal onderwerpen, bijvoorbeeld het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel of hoe je jezelf kunt opstellen in je werk. Een keuzedeel vergroot de arbeidsmarktkansen of vergemakkelijkt de doorstroom naar een vervolgstudie..
Naast beroepsgerichte lessen krijg je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Met je studieloopbaanbegeleider (slb-er) praat je over je voortgang en eventuele problemen.
Klik hier voor meer informatie over het reguliere traject.
Om deze opleiding te kunnen volgen moet je in aanmerking kunnen komen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Voordat je opleiding begint krijg je op school te horen hoe het aanvragen van een VOG werkt. Ook kan het voorkomen dat je voor een stageplek een inenting tegen hepatitis B nodig hebt om aan het werk te kunnen gaan.
Dunya traject
Iedereen verdient een kans om in de zorg te werken. Het Dunya traject maakt dit mogelijk. Dus ben jij pas in Nederland of al een tijdje én je wilt graag je diploma behalen? Lees hier dan meer over het Dunya traject. Je staat er niet alleen voor, we doen het samen.
Sluit