mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Theatervormgevers
Kostuum maken theatervormgever
Theaterrepetitie
Theatervormgever maakt maquette
Acteurs met kunstplanten, gemaakt door theatervormgevers
Theatervormgever is bezig met het maken van een maquette
Theatervormgevers bekleden een podium met bloemen

Theatervormgever

Heb jij een passie voor theater, film en theatrale evenementen en droom je ervan om de magische wereld achter de schermen vorm te geven? Dan is de opleiding Theatervormgever op MBO niveau 4 echt iets voor jou! Theatervormgeving, ook bekend als scenografie, is een dynamisch en creatief vakgebied waarin jouw ideeën en creativiteit het podium en de filmset tot leven brengen.

Tijdens je opleiding leer je alles over het ontwerpen en maken van decors, de set van een film of het vormgeven van een ruimte met een eigen verhaal of boodschap. Je krijgt les in ontwerpen, tekenen, decorbouw, setdressing, digitale programma’s als sketch-up en keuzevakken als grimeren en kostuum. Ook werk je aan je ondernemersvaardigheden, leer je je werk in een digitaal portfolio en live aan een opdrachtgever te presenteren.

Tijdens de opleiding werk je aan echte projecten en maak je kennis met professionals uit de industrie. Dit is niet alleen super leerzaam, maar helpt je ook een netwerk op te bouwen voor later.

Maar ook is het vak sterk gekoppeld aan sociale vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen samenwerken met anderen. Theater maak je immers niet alleen. Vanaf het begin moet je goed kunnen communiceren en leer je samenwerken met klasgenoten maar ook met professionals uit het werkveld.

Oriëntatiejaar off stage
Bij de Albeda MBO Theaterschool kun je de off stage opleidingen Producent, Allround podium- en evenemententechnicus en Theatervormgever volgen. Vind je het nog lastig om te kiezen tussen deze verschillende mogelijkheden? Dan is het oriëntatiejaar off stage iets voor jou! Het oriëntatiejaar geeft je de tijd en ruimte om jouw talent te onderzoeken, zonder dat dit een extra studiejaar hoeft te kosten. In de eerste 20 weken ga je aan de slag met verschillende skills en maak je kennis met de praktijk van deze drie opleidingen, zodat je een goed beeld krijgt van het werkveld. 
Als je klikt op aanmelden kun je kiezen om je direct voor de opleiding aan te melden, of om te kiezen voor het oriëntatiejaar. Tijdens de intake bespreken we samen de mogelijkheden.
Lees meer.

De opleiding is door de MBO Keuzegids uitgeroepen tot Topopleiding 2022!
Topopleiding 2022

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Algemeen
De driejarige opleiding Vormgever niveau 4 volg je aan de MBO Theaterschool, een unieke samenwerking tussen Albeda en Hofplein Rotterdam. Je gaat vijf dagen per week naar school en loopt regelmatig stage; wij bieden 100% stagegarantie.

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week negen van het blok is de productie- en presentatieweek en in week tien evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Het eerste leerjaar
Het eerste jaar ontwikkel je je eigen basis. Je leert alles over de theaterwereld en theater maken. Je leert kijken en luisteren met een open blik én met plezier. Er is dit jaar veel aandacht voor conceptueel denken: op welke manieren kun je jouw creativiteit en ideeën uiten? Je gaat aan de slag met fotografie, film, 3D-schetsen, maquettebouw en diverse digitale werkvormen, zoals SketchUp, Photoshop en Vectorworks. Ook doe je veel kennis op over materialen en gereedschappen die je kunt gebruiken als (theater)vormgever.

Het tweede leerjaar
Vanaf het tweede jaar specialiseer je je tot (theater)vormgever. Je gaat dieper in op het maken van eigen ontwerpen. Hoe kom je van een concept tot een uitgewerkt idee en hoe ga je dit vervolgens uitvoeren? Je bent constant aan het bedenken, overleggen, ontwerpen, bijschaven en creëren. Het werken met je handen vormt daarbij de basis. Daarin is Albeda MBO Theaterschool anders dan andere opleidingen binnen het profiel vormgever.

Natuurlijk gebruik je ook allerlei digitale (ontwerp)mogelijkheden, maar je werkt vooral veel met fysiek materiaal. Onder leiding van docenten uit de praktijk werk je jouw ideeën uit tot een concreet beeld. Eerst tweedimensionaal, een ontwerp op het platte vlak, maar daarna ook driedimensionaal bij het maken van een decorontwerp en een maquette. Op school krijg je veel ruimte om te experimenteren, maar daar horen ook verantwoordelijkheden bij. Je leert te staan voor je eigen werk. Daarnaast ervaar je in dit jaar hoe het is om in de praktijk te werken als (theater)vormgever. Je loopt namelijk tien weken stage bij een extern (theater)bedrijf.

Het derde leerjaar
In het derde leerjaar ga je aan de slag met alles wat je hebt geleerd in de eerste twee jaar. Je bent in dit jaar (uitvoerend) vormgever bij een van onze projecten. Dit is vaak een co-productie met professionele theatergezelschappen waarbij je ook samenwerkt met studenten van de andere opleidingen van Albeda MBO Theaterschool. En je loopt dit jaar stage bij een extern (theater)bedrijf. Je leert in dit zinderende derde jaar dus door veel te doen in de praktijk!
Jij maakt het ontwerp voor het decor, kostuums of grime én voert dit uit. Je stuurt hierin een team van vormgevers aan. Je maakt de planningen en beheert het budget. Zo ver ben je dus al! Je bent vanaf de allereerste repetitie betrokken bij het proces van het maken van de voorstelling. Dat doe je samen met de acteurs en technici, allemaal onder begeleiding van een professionele regisseur. Je maakt twee voorstellingen. Daarnaast loop je dit schooljaar twee keer tien weken stage bij een extern (theater)bedrijf.

Het laatste jaar is ook het jaar waarop jij jezelf laat zien als beginnend kunstenaar. Met een expositie van jouw eigen werk geef je je visitekaartje af aan het externe werkveld. Je laat ermee zien waar je fascinaties liggen, wat je kunt en waar je naartoe wilt. De expositie is een belangrijk onderdeel van je eindexamen.
Verder doe je dit jaar examen in Nederlands, Rekenen en Engels. De voorstellingen, de stage en de expositie gelden ook als examens.

Algemene vakken
Naast de specifieke lessen gericht op jouw ontwikkeling als Vormgever, krijg je tijdens je gehele studieperiode ook lessen zoals Nederlands, Engels, rekenvaardigheid, teamwork en theateroriëntatie. Ook is er veel aandacht voor jouw studieloopbaanontwikkeling (slb). Tijdens deze lessen leer je grip te krijgen op jouw eigen ontwikkeling, leer je over eigenaarschap van jouw eigen leven en ga je een beeld vormen van wat je na de studie wil gaan doen. 

Stages

  • 1e schooljaar: snuffelstages
  • 2e schooljaar: 10 weken stage bij een extern (theater)bedrijf
  • 3e schooljaar: 2 x 10 weken stage bij een extern (theater)bedrijf

Albeda MBO Theaterschool biedt 100% stagegarantie! Voor de externe stages loop je stage bij gerenommeerde theaterbedrijven zoals Rotterdamse Schouwburg, Nationaal Toneel, Stage Entertainment, MAAS Theater en Dans, Theater Rotterdam en Theater Walhalla. Naast de externe stages word je als technicus onderdeel van onze eigen producties.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als vormgever kun je aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap maar ook in de filmwereld. Je kunt bijvoorbeeld werken als setdresser, decorbouwer, kostuumspecialist, rekwisiteur of grimeur. Misschien werk je liever als zelfstandig ondernemer en word je bijvoorbeeld fotograaf, meubelmaker of autonoom kunstenaar.

Doordat je een brede opleiding als vormgever krijgt kun je terecht op talloze hbo-kunstopleidingen. De Albeda MBO Theaterschool vormt een belangrijke brug tussen het vmbo en het hbo-onderwijs. Met een diploma Vormgever heb je hiervoor een uitstekende basis.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Albeda MBO Theaterschool leidt open, maatschappelijk betrokken jonge mensen op die boeiend zijn om naar te kijken en te luisteren. Tijdens je opleiding moet je je open durven stellen voor nieuwe ervaringen en onbekende werelden. Durven te stralen én te falen. Jij bent immers de regisseur van je eigen leren en leven. Je hoeft dan ook niet alles te kunnen als je begint. Maar je moet wel alles uit jezelf en de opleiding willen halen, een enorme drive hebben. Daarbij mag je van je docenten verwachten dat zij alles uit zichzelf halen om jou te voeden, inspireren, bevragen en uit te dagen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 600 euro voor een laptop, boeken en licenties, voorstellingsbezoeken, printvoucher, veiligheidsschoenen, usb-stick. Als je al een goedwerkende laptop hebt dan hoef je die niet aan te schaffen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor aankomend studiejaar zijn dat 30 plaatsen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. Tot 1 april 2024 is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.
Let op wanneer de opleiding vol is, kun je alleen nog inschrijven en aanmelden voor de wachtlijst. Als er na 1 april nog plaats is, worden de studenten die op de wachtlijst staan alsnog uitgenodigd voor een intake. Als er nog plaats is en je voldoet aan de wettelijke vooropleidingseisen en aanvullende eisen dan kun je alsnog geplaatst worden.

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de selectieprocedure. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april 2024 aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de selectieprocedure.

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Selectieprocedure
Tijdens een van de selectiedagen wordt gekeken of jij bij de opleiding past en de opleiding bij jou. We kijken naar de creatieve en artistieke aanleg en naar ruimtelijk inzicht. Dit doen wij als volgt:  

Tijdens de selectie dag komen de volgende onderdelen aan de orde:

  • Kennismakingsgesprek. We willen je graag leren kennen. Dat doen we door een kort gesprek met je te hebben over wie je bent.
  • Workshop theatermaken. Je volgt een workshop over theatermaken. Hier kijken wij naar jouw theatraal inzicht. 
  • Maakopdracht. Je volgt een workshop van onze docenten waarbij je ter plekke beeldend werk gaat maken aan de hand van een bepaalde opdracht. 


We hebben op de volgende data een selectiedag gepland staan. 

Selectiedag 1: maandag  4 maart 2024
Selectiedag 2: maandag 15 april 2024
Selectiedag 3: maandag 3 juni 2024

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Albeda MBO Theaterschool biedt 100% stagegarantie! Voor de externe stages loop je stage bij gerenommeerde theaterbedrijven zoals Rotterdamse Schouwburg, Nationaal Toneel, Stage Entertainment, MAAS Theater en Dans, Theater Rotterdam en Theater Walhalla.
Naast de externe stages word je als vormgever onderdeel van eigen projecten, samen met acteurs, technici, vormgevers en producenten van onze school. 

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding tot theatervormgever nog verder leren? Dan kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in dezelfde richting, zoals:

  • Theatre Desing – HKU

  • Theatervormgever – Toneelacademie Maastricht

  • Scenografie – Academie voor Theater en Dans (AHK)

Daarnaast kun je doorstromen naar een van de vele hbo kunstopleidingen in Nederland zoals:

  • iArts

  • Gerrit Rietveld Academie

  • Willem de Kooning Academie

  • ArtEz

  • HKU

Maar je zou ook een vervolgopleiding richting het onderwijs kunnen kiezen. Denk hierbij aan een leraar culturele en kunstzinnige vorming.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is de opleiding Theatervormgever toch niet helemaal wat je zoekt, maar wil je wel graag achter de schermen werken? Denk dan eens aan de opleiding Technicus.
Spreekt styling je aan, maar wil je liever in de mode werken? Kijk dan eens bij de opleidingen in de mode

Sluit

Aanmelden

Crebo
25811
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo