mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Theatertechnici werken samen
theatertechnici opbouw
technici opbouw theater
Technicus aan het werk bij theatervoorstelling
Technici aan het werk bij theatervoorstelling
Lichttechnicus regelt het licht op het podium bij voorstelling
Technici bereiden licht en geluid voor

Allround podium- en evenemententechnicus

Bij de opleiding Technicus, word je in drie jaar een creatieve technicus die ideeën kan vormgeven op het podium, leiding kan geven aan een technisch team, en creatief kan meedenken in de voorbereiding van een evenement of productie. Natuurlijk leer je hoe je technische apparatuur moet bedienen, maar je leert vooral om je publiek iets te laten ervaren. Hoe je een verhaal vertelt met techniek.  

Gaat jouw hart sneller kloppen van techniek? Ben je gefascineerd door licht, geluid en de nieuwste technologieën? Lijkt het je fantastisch om samen met een regisseur een voorstelling tot leven te brengen in een theater? Of om een band te laten knallen op het podium? Meld je dan aan voor de opleiding tot allround technicus.

Oriëntatiejaar off stage
Bij de Albeda MBO Theaterschool kun je de off stage opleidingen Producent, Allround podium- en evenemententechnicus en Theatervormgever volgen. Vind je het nog lastig om te kiezen tussen deze verschillende mogelijkheden? Dan is het oriëntatiejaar off stage iets voor jou! Het oriëntatiejaar geeft je de tijd en ruimte om jouw talent te onderzoeken, zonder dat dit een extra studiejaar hoeft te kosten. In de eerste 20 weken ga je aan de slag met verschillende skills en maak je kennis met de praktijk van deze drie opleidingen, zodat je een goed beeld krijgt van het werkveld. 
Als je klikt op aanmelden kun je kiezen om je direct voor de opleiding aan te melden, of om te kiezen voor het oriëntatiejaar. Tijdens de intake bespreken we samen de mogelijkheden.
Lees meer.
 

De opleiding is door de MBO Keuzegids uitgeroepen tot Topopleiding 2022!
Topopleiding 2022

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Algemeen
De driejarige opleiding Technicus volg je bij Albeda MBO Theaterschool. In deze drie jaar word je opgeleid tot een geluidstechnicus of lichttechnicus van de 21ste eeuw. Gedurende de opleiding is podiumtechniek een belangrijk onderdeel van beide profielen en heeft in alle drie de jaren een aandeel.
Je gaat vijf dagen per week naar school en loopt regelmatig stage: wij bieden 100% stagegarantie.

Het eerste leerjaar
Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week negen van het blok is de productie- en presentatieweek en in week tien evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Het tweede leerjaar
Vanaf het tweede leerjaar ga je aan de slag binnen je gekozen profiel licht of geluid. Dit doe je vanuit het thema ‘Creëren en organiseren vanuit de inhoud’. Nu leer je afhankelijk van je gekozen profiel echt ontwerpen: hoe maak je een licht- of beeldontwerp of een geluidontwerp? Maar ook: Hoe mix je audio af, hoe hang je apparatuur op, hoe kun je veilig werken? Daarnaast ontwikkel je je computervaardigheden met programma’s als Final Cut Pro, Wysiwyg, QLab, Vectorworks, Logic Pro en Pro Tools.

Kortom, in dit tweede jaar ga je meer de diepte in. Je bent in dit jaar uitvoerend technicus bij onze eigen projecten, meestal in co-productie met professionele theatergezelschappen en samen met acteurs, vormgevers en producenten van onze school. Je werkt samen met en onder leiding van een stagemanager, lichtontwerper en geluidontwerper. Onderzoeken, repeteren, samenwerken, eigen materiaal produceren – het komt allemaal aan bod. Daarnaast ga je dit jaar ook op externe stage. Je leert in het tweede schooljaar dus door veel te doen in de praktijk! Naast de lessen in de algemene vakken, natuurlijk.

Het derde leerjaar
Leerjaar drie staat in het teken van het verfijnen van je specialisatie. In dit laatste jaar ben jij verantwoordelijk voor de techniek van onze projecten. Jij moet het licht- of geluidontwerp maken. Vanaf de allereerste repetitie ben je dan ook betrokken bij het proces van het maken van voorstellingen. Dat doe je samen met de acteurs en vormgevers, allemaal onder begeleiding van een professionele regisseur. Je maakt twee voorstellingen. Ook ga je een half jaar op externe stage.
Het derde jaar is ook het jaar van de examens. Je doet examen in Nederlands, rekenen en Engels. De interne projecten en de stage gelden ook als examens.

Extra specialisatie
Na afronding van je driejarige opleiding tot geluidstechnicus óf lichttechnicus krijg je de mogelijkheid om je extra te specialiseren. Dit kan via het Excellentiejaar Technisch Producent. In dit extra jaar volg je een verkorte opleiding en krijg je een extra diploma Podium- en Evenemententechniek profiel Podium & Rigging. Het Excellentiejaar staat geheel in het teken van technische productie en stagemanagement. We richten ons daarbij tijdens dit jaar op het versterken van de organisatorische en leidinggevende kwaliteiten van de student. Daarnaast staat dit jaar ook in het teken van het specialiseren in de vaardigheden van podiumtechniek. Zo volg je onder meer een speciaal programma in het kader van BMT (Bediening Mechanische Trekkenwand). Hier krijg je ook een speciaal diploma voor.

Algemene vakken
Naast de specifieke lessen gericht op jouw ontwikkeling als technicus, krijg je tijdens je gehele studieperiode ook lessen zoals Nederlands, Engels, rekenvaardigheid, teamwork en theateroriëntatie. Ook is er veel aandacht voor jouw studieloopbaanontwikkeling (slb). Tijdens deze lessen leer je grip te krijgen op jouw eigen ontwikkeling, leer je over eigenaarschap van jouw eigen leven en ga je een beeld vormen wat je na de studie wil gaan doen.

Stages

  • 1e schooljaar: snuffelstages

  • 2e schooljaar: 10 weken stage bij een extern (theater)bedrijf

  • 3e schooljaar: 20 weken stage bij een extern (theater)bedrijf


Albeda MBO Theaterschool biedt 100% stagegarantie! Voor de externe stages loop je stage bij gerenommeerde theaterbedrijven zoals Rotterdamse Schouwburg, Nationaal Toneel, Stage Entertainment, MAAS Theater en Dans, Theater Rotterdam en Theater Walhalla. Naast de externe stages word je als technicus onderdeel van eigen projecten.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Veel afgestudeerde studenten vinden meteen een baan in het werkveld. Dat is mede te danken aan de goede connecties en stageplaatsen van de school. Je kunt aan de slag in een theater of bij een theatergezelschap. Als theatertechnicus werk je mee aan theaterproducties en heb je een breed werkgebied. Je kunt werken als lichttechnicus, podiumtechnicus, geluidstechnicus of als stagemanager. Daarnaast kun je met het diploma Podium- en Evenemententechniek natuurlijk ook aan de slag in het enorm diverse werkveld van de evenementen en (pop)podia.

Naast het werkveld in het theater vinden steeds meer studenten ook hun weg richting opleidingen en werk op het gebied van geluid, muziek, audio design, audio engineer en als studiotechnicus. De specialisatie tot geluidstechnicus biedt een goede basis voor een verdere ontwikkeling binnen dit vakgebied.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Albeda MBO Theaterschool leidt open, maatschappelijk betrokken jonge mensen op die boeiend zijn om naar te kijken en luisteren. Tijdens je opleiding moet je je open durven stellen voor nieuwe ervaringen en onbekende werelden. Durven te stralen én te falen. Jij bent immers de regisseur van je eigen leren en leven. Je hoeft dan ook niet alles te kunnen als je begint. Maar je moet wel alles uit jezelf en de opleiding willen halen, een enorme drive hebben. Daarbij mag je van je docenten verwachten dat zij alles uit zichzelf halen om jou te voeden, inspireren, bevragen en uit te dagen.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 1200 euro voor een laptop, boeken en licenties, voorstellingsbezoeken, printvoucher, veiligheidsschoenen en usb-stick. Als je al een goedwerkende laptop hebt dan hoef je die niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 450 euro voor leatherman, zaklamp en een Berlijn-reis in leerjaar 3.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor aankomend studiejaar zijn dat 30 plaatsen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. 

LET OP: Vol = vol. De inschrijvingen verlopen via datum van aanmelding. Als we 30 nieuwe studenten hebben aangenomen worden de volgende inschrijvingen uitgenodigd voor een meeloopdag en op volgorde van inschrijving op een wachtlijst geplaatst. 

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april 2024 aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de meeloopdag.

Wanneer je voldoet aan de toelatingseisen en je één van de eerste 30 studenten bent die zich voor 1 april 2024 heeft aangemeld voor deze opleiding, dan ben je van harte welkom!

We vinden het wel heel belangrijk dat je de juiste keuze maakt en een goed beeld krijgt van wat de opleiding inhoudt en van je vraagt aan inzet en betrokkenheid. Daarom verwachten we dat je meedoet met één van onze meeloopdagen. Je wordt hiervoor uitgenodigd nadat je je bij deze opleiding hebt aangemeld.

Meeloopdag
Tijdens de meeloopdag ga je enkele lessen volgen, de studenten ontmoeten en heb je een kennismakingsgesprek met één van de docenten van de opleiding. Na deze meeloopdag kun je definitief beslissen of je je in het nieuwe schooljaar '24-'25 gaat starten met de opleiding tot allround (theater)technicus.

Aanmelding ná 1 april 2024 
Als jij je na 1 april hebt aangemeld dan is een eventueel negatief studiekeuzeadvies bindend. Wij zullen je dan helpen met het vinden van een andere passende optie. 

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Albeda MBO Theaterschool biedt 100% stagegarantie! Voor de externe stages loop je stage bij gerenommeerde theaterbedrijven zoals Rotterdamse Schouwburg, Nationaal Toneel, Stage Entertainment, MAAS Theater en Dans, Theater Rotterdam en Theater Walhalla.
Naast de externe stages word je als technicus onderdeel van interne projecten van Albeda MBO Theaterschool.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je mbo-opleiding tot theatertechnicus nog verder doorleren? Dan kun je doorstromen naar een theatergerichte hogeschool, zoals:

HKU Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht

  • Hbo-opleiding Audiovisual Media
  • Hbo-opleiding Audio Design
  • Hbo-opleiding Music Management

Willem de Kooning Academie

  • Hbo-opleiding Audiovisueel Ontwerpen

Royal Welsh college of music and drama in Cardiff, Engeland

  • Opleiding Stagemanagement

Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)

  • Techniek en theater

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Is de opleiding tot podium- en evenemententechnicus toch niet helemaal wat je wilt? Denk dan eens aan de opleiding tot Theatervormgever.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25798
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo