De Zelfstandig werkend bakker is werkzaam binnen de bakkerijbranche. Hij werkt in een (ambachtelijke) bakkerij of op een afdeling zoals die voorkomen in grote productiebedrijven.
De Zelfstandig werkend bakker werkt met moderne apparaten en ook wel handmatig. De werkzaamheden worden lopend en staand en veelal plaatsgebonden uitgevoerd en vereisen krachtsinspanning bij het tillen, verplaatsen van grondstoffen of (platen met) deegstukken. De Zelfstandig wekend bakker voert zijn werkzaamheden doorgaans vroeg op de dag uit in specifieke productieruimtes. De inrichting en condities van de productieruimtes zijn afhankelijk van de te vervaardigen bakkerijproducten. Bij broodproducten wordt in een warme omgeving gewerkt, bij banketproducten in koude geconditioneerde omgeving. De Zelfstandig werkend bakker is gericht op de kwaliteit van producten en processen in de bakkerij. Hiervoor heeft hij een groot kwaliteitsbewustzijn nodig en is alert op zaken die mogelijk fout kunnen gaan. Hij toont creativiteit en improvisatie bij het bedenken van nieuwe producten en recepten.
LET OP: binnen de opleiding Uitvoerend bakker en Zelfstandig werkend bakker maken de student, onderwijsinstelling en leerbedrijf in overleg een keuze voor een productgroep. Binnen deze productgroep volgt de leerling zijn opleiding en doet hij ook examen. De productengroep kan zijn Broodproducten, Banketproducten of Brood- en banketproducten. Deze keuze in productgroep wordt vermeld op de cijferlijst die de school bij het diploma uitreikt.
De Zelfstandig werkend bakker houdt zich voornamelijk bezig met het maken van allerlei bakkerijproducten. Hij werkt hierbij nauwkeurig en gedisciplineerd volgens de (hygiëne)regels. Hij plant bewust zijn werkzaamheden en werkt systematisch. Hij heeft inzicht in de processen zoals het kneden, rijzen, bakken en kan hier flexibel mee omgaan door zijn planning op tijd aan te passen. Bij het afwerken van producten en bij het oplossen van problemen maakt hij gebruik van creativiteit.
Met het diploma Zelfstandig bakker niveau 3 kun je doorstromen naar een (bakkerij) niveau 4 opleiding. Als je na deze opleiding door wilt gaan naar een andere MBO opleiding, heb je het recht om toegelaten te worden tot deze MBO opleiding indien:
o Je je aanmeldt op uiterlijk 1 april (NB: aanmelding na 1 april kan ook, maar dan geldt het automatisch recht op toelating niet meer);
o Je met goed gevolg deelneemt aan eventueel verplichte intakeactiviteiten;
o Je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.
Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze.
[Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.