Inrichting opleiding

Het onderwijsprogramma is standaard geprogrammeerd in twee studiejaren. Voor de meeste studenten zal dit het best passende traject zijn.

Lees meer

Beroepsspecifieke vaardigheden

Bij de vormgeving van de opleiding is de onderwijsvisie van het Albeda College als uitgangspunt gebruikt. De componenten taal en rekenen worden gedeeltelijk verweven in het programma waarin de beroepscompetenties worden behandeld en komen tevens aan bod in de burgerschapsprojecten. Gedurende de opleiding worden de navolgende didactische werkvormen ingezet:

  • Colleges
  • Groepsopdrachten
  • Individuele opdrachten
  • Probleemgestuurde opdrachten
  • Opdrachten in de praktijk
  • Basistrainingen
  • Simulaties
  • Rollenspellen
  • Onderwijsleergesprekken

Algemene taal- en rekenvaardigheden

De algemene taal- en rekenvaardigheden staan los van de beroepsopleiding. Omdat bovendien is gebleken dat studenten binnen het cluster Hospitality regelmatig doorstromen van de ene opleiding naar de andere opleiding, is er gekozen voor één opleidingsonafhankelijke taalmethode en één opleidingsonafhankelijke rekenmethode voor alle opleidingen van het cluster Hospitality. Op deze manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat je bij doorstroom extra kosten moet maken voor een andere methode.

Voor Nederlands en Engels wordt gebruik gemaakt van de methode “Taalblokken 3”, voor rekenen van de methode “SmartRekenen”.

Taalblokken 3
Met deze methode is differentiëren eenvoudig.  De docent bepaalt de opzet van de les: klassikale instructie, (digitaal) zelfstandig werken en/of samenwerken. Taalblokken 3 heeft bovendien een remediërende leerlijn voor alle niveaus: “Springstof”. Dit programma wordt ingezet als je vastloopt. Je begint de cursus met  een zogenaamde nulmeting. Daarin wordt bekeken wat je al weet en wat voor jou de beste manier is om op het juiste niveau te komen. Tegen het einde van het programma word je door examentrainingen voorbereid op de examens.
 

SmartRekenen 
Voor iedereen, maar zeker ook voor mbo-studenten is en blijft rekenvaardigheid belangrijk. Tijdens een studie, in het dagelijkse leven en in de beroepspraktijk. De rekeneisen zijn geordend in vijf  functionele domeinen voor niveau 2, 3 en 4:

  1. Grootheden en eenheden
  2. Oriëntatie in de twee- en driedimensionale wereld
  3. Verhoudingen herkennen en gebruiken
  4. Procenten gebruiken
  5. Omgaan met kwantitatieve informatie

Het lesmateriaal bestaat uit interactieve theorie, oefenopgaven met tussenstappen, toetsing, praktische opdrachten en examenvoorbereiding. SmartRekenen mbo werkt in alle moderne browsers op pc, laptop en tablet, is gekoppeld aan ELO’s en verkrijgbaar als pdf en leerwerkboek. Door de juiste mix van lesmateriaal werkt de student in de vorm die het beste aansluit!

Loopbaan & Burgerschap

Tijdens het onderwijs voor loopbaan & burgerschap (LOB) wordt gebruik gemaakt van het lesprogramma “De maatschappij dat ben jij”.

De coach is verantwoordelijk voor de voortgang en begeleiding bij Loopbaan & Burgerschap. Deze stelt vast of de student actief heeft deelgenomen en of het portfolio de vereiste producten bevat. Loopbaan & Burgerschap wordt geïntegreerd in het talentontwikkelingsprogramma o.b.v. de 4 dimensies in het burgerschaps-verantwoordingsdocument. De resultaten worden overgedragen aan de examenverantwoordelijke van het team. Namens de examencommissie tekent de examenverantwoordelijke van het team de “verklaring afronding Loopbaan & Burgerschap”. De examenverantwoordelijke voegt de verklaring toe aan het examendossier van de student.