Beroepspraktijkvorming

Tijdens de BPV (stage) ontwikkel je een belangrijk deel van de werkprocessen die onderdeel zijn van de opleiding. De BPV moet je met een positief resultaat afronden om je diploma te kunnen krijgen. De BPV wordt (mede)beoordeeld door de praktijkopleider. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf de BPV (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vind je of een leerbedrijf is goedgekeurd. Tijdens de BPV volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend stage moet lopen of werken. 

Lees meer

Het vinden van een BPV-plaats

Je gaat zelfstandig op zoek naar een stageplaats. De BPV-coördinator van de opleiding kan jou ook helpen bij het zoeken naar een BPV plaats. De BPV-coördinator zal controleren of de BPV plaats geschikt is. Je kunt dit ook zelf doen via www.stagemarkt.nl. De BPV kan alleen gevolgd worden bij een erkend leerbedrijf.

School is medeverantwoordelijk voor het vinden van een eerste stageplaats voor jou. Samen met jou kijken we welk bedrijf passend is. Het kan zijn dat je wordt afgewezen binnen een bedrijf. We zoeken dan samen naar een ander passend bedrijf.

Aanvullende eisen

Sommige BPV-plekken hebben voorwaarden voordat je kunt beginnen. In jouw stage of werk betreft dit vaak het onderstaande: 

Verklaring omtrent gedrag
Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een praktijkorganisatie je niet toelaat zonder een VOG! Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft mogelijk gevolgen voor je studievoortgang. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG na de start van de opleiding kan bovendien een reden zijn om de onderwijsovereenkomst te ontbinden. Algemene informatie over de VOG vind je op deze site.

  •  

 

 

 

 

 

Inrichting BPV

De inrichting van de beroepspraktijkvorming van deze opleiding kent de volgende systematiek: 

  • Aan het einde van onderwijsperiode 3 in leerjaar 2 vindt in de zomerperiode een blokstage plaats. Deze stage bestaat uit twee periodes; De ontwikkelingsgerichte periode en de kwalificerende periode. Wanneer de student de ontwikkelingsperiode met een voldoende (gevorderd) heeft afgerond mag de student starten met de kwalificerende periode. In deze periode worden de praktijkexamens afgenomen in de beroepspraktijk of in simulatie. 

De student heeft de stage afgerond als er een voldoende beoordeling is voor de praktijkexamens vanuit het BPV-bedrijf en vanuit de school.  

  • Naast de eis dat je naar behoren moet functioneren in de beroepspraktijk, is het natuurlijk ook belangrijk dat je in voldoende mate aanwezig bent geweest. Om die reden wordt er een aanwezigheidsregistratie bijgehouden. De student heeft zijn BPV voldaan wanneer hij aan de eisen van de Proeves van bekwaamheid heeft voldaan en alle uren zoals deze op het BPV-contract vermeld staan, bij het stagebedrijf gelopen heeft. Deze uren dienen door de praktijkopleider geaccordeerd te zijn. 

  

Aantal weken BPV: 23 (loopt door in leerjaar 3) 

Aantal dagen BPV per week: 5 dagen 

Aantal uur BPV per week: 40 uur 

Totaal aantal uren: 900 uur 

Om voor een diploma in aanmerking te komen, moet je niet alleen bewijzen dat je de kerntaken van je beroep beheerst. Je moet ook een voldoende behalen voor het functioneren in de beroepspraktijk. Dit noemen we een aanvullende diplomavoorwaarde. Het gaat daarbij niet om de kennis en vaardigheden van het beroep (hardskills) maar om meer algemene arbeidsvaardigheden zoals het nakomen van afspraken, respectvol omgaan met collega's, integer zijn, verantwoordelijk zijn voor je werk en je werkomgeving etc. We noemen deze vaardigheden ook wel softskills omdat ze iets zeggen over je (beroeps-)houding, over de persoonlijke manier waarop jij zaken aanpakt en/of omgaat met mensen. De beoordeling hiervan gebeurt op meerdere momenten tijdens je stage. Dit wordt gedaan door één of meerdere praktijkopleiders. Deze beoordelingen staan allereerst in het teken van je begeleiding. Ze helpen je een goede beroepshouding te ontwikkelen. 

Wanneer de student gebruikmaakt van een van de maatwerktrajecten kan dit invloed hebben op de BPV. De duur van de BPV van het versneltraject is  600 uur. De student doorloopt binnen deze 600 uur zowel de ontwikkelingsgerichte periode als de kwalificerende periode. 

De duur van de BPV van de Kopklas is 250 uur. De student doorloopt binnen deze 250 uur alleen de kwalificerende periode.

Begeleiding tijdens de BPV

Begeleiders tijdens de BPV
Er zijn verschillende mensen die betrokken zijn bij jouw leerproces in de BPV. Hieronder wordt uitgelegd wie wat doet.

De praktijkopleider
De praktijkopleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij helpt je bij het uitvoeren van de activiteiten in de praktijk. Met een praktijkopleider bespreek je hoe jij de activiteiten verricht in de praktijk en wat je nog kunt verbeteren. Hij helpt je de werkzaamheden steeds professioneler uit te voeren. De BPV-begeleider zal contact onderhouden met jouw praktijkopleider over jouw vorderingen. De praktijkopleider zal ook de meeste van jouw werkzaamheden beoordelen.

De BPV-begeleider
De BPV-begeleider is een docent van school. Deze docent kan jou helpen als je vragen hebt of problemen op de BPV hebt. Het is belangrijk dat je weet wie je BPV-begeleider is, in het student informatie systeem (SIS) kun je vinden wie dat is. Je wordt op je BPV-adres minimaal 1 keer per BPV-periode bezocht door jouw BPV-begeleider.
 
Naam BPV-coördinator: Mevr. M. Swart 
Mailadres: [email protected] 
Locatie: ZHP 

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw BPV problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de BPV met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact  op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je BPV zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.