Op deze pagina vind je informatie over belangrijke onderwerpen over examinering en diplomering. Denk bijvoorbeeld aan informatie over het examenplan, de aanmelding, procedures, herkansingen en de verschillen tussen A1/A2 examens en B1/B2 examens.
De loopbaancoach overlegt met de student of hij in aanmerking komt voor het examen. Hij/zij geeft advies. Is het advies positief of is het contract bijna afgelopen dan wordt de student aangemeld.
De student geeft zich voor het examen A1 of A2 op bij de loopbaancoach. Meegewogen worden de toets uitslagen, de inzet maar ook de eindduur van het traject. De loopbaancoach meldt je –bij positief advies- aan bij het Examenbureau. Hiervoor gebruikt hij het rooster in Teams.
De student dient zich zelf voor het examen B1 of B2 op te geven. Deze examinering valt onder de verantwoording van DUO. Meer informatie over deze examens kan je vinden op: www.staatsexamensnt2.nl. Wel is het belangrijk dat de loopbaancoach op de hoogte is van een examenaanmelding. Je stuurt de aanmeldbevestiging van je examen naar je loopbaancoach.
Het A1 en A2 examen wordt afgenomen bij Albeda of Zadkine op een locatie van Taal & inburgering.
De opleiding 5621 (A1) bestaat uit 4 examenonderdelen: lezen, luisteren, schrijven en gesprekken. De examens lezen, luisteren en schrijven worden digitaal afgenomen. Het examen gesprekken bestaat uit drie rollenspellen in drie verschillende situaties met een gesprekspartner. Voor alle examens mag er een eigen taal- Nederlands woordenboek gebruikt worden.
De opleiding 5622 (A2) bestaat uit 5 examenonderdelen: lezen, luisteren, schrijven, spreken én gesprekken. De examens lezen, luisteren en schrijven worden digitaal afgenomen. Net als bij het A1-examen bestaat het onderdeel gesprekken uit drie rollenspellen in drie verschillende situaties met een gesprekspartner. Bij de examen spreken presenteert de student drie situaties aan de gesprekspartner. Voor alle examens mag er uitsluitend een Nederlands woordenboek gebruikt worden.
Nadat je voor het examen opgegeven bent, ontvang je uiterlijk twee weken voor het examen een uitnodiging via je studentenmail. De examens worden verdeeld over twee verschillende dagen. Belangrijke zaken voor het examen:
Belangrijke zaken tijdens het examen:
Belangrijke zaken na het examen:
De opleiding volg je bij Albeda/Zadkine. Het examen doe je op een locatie van DUO. Na overleg met je loopbaancoach geef je je op voor het examen. Dat kan ongeveer 8 weken van tevoren via de website van DUO met behulp van je DigiD. Je bent zelf verantwoordelijk om je tijdig aan te melden voor het examen.
Zowel het B1 als B2 examen bevatten 4 vaardigheden: schrijven, lezen, spreken en luisteren. Alle examens worden op de computer gemaakt.
Schrijven: dit examen bestaat uit het aanvullen zinnen, korte en middellange opdrachten. De examentijd is samen met de instructie en legitimatie 2 uur en 15 minuten Het Van Dale pocketwoordenboek NED-NED mag gebruikt worden
Spreken: bij het examenspreken heeft de kandidaat een koptelefoon op. Hij praat in de telefoon tegen de computer. Programma I (B1) bestaat uit 2 delen, programma II (B2) uit 3 delen. Er is geen pauze tussen de verschillende onderdelen. Met legitimatie en instructie duurt het examen ongeveer 1 uur. Bij dit examen mag geen woordenboek gebruikt worden.
Lezen: dit examen bevat ongeveer 40 meerkeuzevragen. De tijd met instructie en legitimatie duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Bij dit examen mag het Van Dale pocketwoordenboek NED-NED gebruikt worden
Luisteren: het examen luisteren bestaat uit ongeveer 40 vragen bij 5 of meer luisterteksten. Er zijn 1-3 filmpjes die bekeken worden. De antwoorden worden digitaal ingevuld. Het zijn altijd meerkeuzevragen. De tijd voor legitimatie, instructie en het examen is ongeveer 2 uur. Bij dit examen mag geen woordenboek gebruikt worden.
Na het B1/B2 examen voer je een eindgesprek met je loopbaancoach. Je bespreekt je uitstroomwens. Wat ga je doen na de B1 of B2?
De kosten van het examen betaal je eerst zelf. Als de uitslag van je examen binnen is, stuurt jouw loopbaancoach een declaratieformulier naar je toe. Je mag 5 examenonderdelen declareren. Dus de 4 onderdelen + 1 eventuele herkansing. Je hoeft niet te slagen om de kosten te kunnen declareren.
Je kan recht hebben (bijvoorbeeld als gevolg van een fysieke beperking) op een aangepaste afname van het examen. Denk hierbij aan hulpmiddelen als verklanking of extra tijd. Hulpmiddelen vraag je met behulp van de zorgdocent aan bij de examencommissie. Het is belangrijk dat dit in een zo vroeg mogelijk stadium plaatsvindt. Jouw loopbaancoach kan je hier meer over vertellen.
Onder een onregelmatigheid wordt onder andere het volgende verstaan:
Zodra een examinator of surveillant merkt dat er een onregelmatigheid plaatsvindt, wordt dat direct aan jou verteld. De afname van het examen kan dan worden stopgezet.
De examencommissie neemt een beslissing over de gevolgen van de onregelmatigheid en stelt jou hiervan op de hoogte.
Je bent geslaagd als je examendossier compleet is. Als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, worden het diploma, de resultatenlijst en de bijlage bij de resultatenlijst gemaakt. Je tekent deze documenten tijdens de diploma-uitreiking.
Op je diploma staat een datum. Op deze datum schrijft Albeda je uit. Deze datum kan een andere datum zijn dan de datum van de dag waarop je je diploma krijgt of de dag dat jij voor het eerst hoort dat je geslaagd bent.