Examinering en diplomering

Op deze pagina vind je informatie over belangrijke onderwerpen die gaan over examinering en diplomering. Denk bijvoorbeeld aan informatie over het examenplan/plan van afsluiting, herkansingen, vrijstellingen, onregelmatigheden, fraude en diplomering.

 

Meer informatie

Examenplan/ Plan van afsluiting

In het examenplan/plan van afsluiting staan alle examens van jouw opleiding op een rijtje, zowel de beroepsexamens als de examens voor keuzedelen, Nederlands, rekenen en Engels (niveau 4). Ook is beschreven aan welke eisen je moet voldoen om je diploma te krijgen. Je leest er onder andere de volgende informatie:

  • Waar vindt het examen plaats (op school of in de praktijk)?
  • Wat voor soort examen is het (theorie of praktijk)?
  • Wanneer heb je het examen behaald (bijvoorbeeld bij het halen van minimaal een 5,5)?

Het examenplan/plan van afsluiting van je opleiding vind je hier.

Examens Nederlands, Engels en rekenen

Nederlands 
Het examen Nederlands bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Centraal examen: dit bestaat uit het examen Lezen en Luisteren
  • Instellingsexamens: deze bestaan uit de examens Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren

Je doet examen op niveau ERK A1 - ERK B1. 
 

Rekenen
Rekenen is een verplicht onderdeel van je opleiding. Je werkt met een rekenportfolio. In dit portfolio kun je zien hoe jouw rekenvaardigheid zich ontwikkelt en wat je niveau rekenen is aan het eind van de opleiding. Je mag een examen rekenen doen op rekenniveau mbo 2.  Dit is een digitaal instellingsexamen. Je resultaten voor rekenen bepalen niet of je slaagt of zakt.  Je cijfer wordt wel vermeld op de resultatenlijst bij je diploma.

 

Engels
Het examen Engels bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Centraal examen: dit bestaat uit het examen Lezen en Luisteren
  • Instellingsexamens: deze bestaan uit de examens Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren.

Je doet examen op niveau ERK A1

Overige vakken

Om je diploma te halen, moet je voor de overige vakken ook een aantal resultaten behalen.

  • Voor het vak Kennis van de Nederlandse Maatschappij moet je de toets hebben afgerond met een voldoende.
  • Voor Leervaardigheden moet je een portfolio gemaakt hebben waarin je laat zien dat je de leervaardigheden beheerst. Voor het examen heb je een interview met twee examinatoren. Hieraan moet je hebben voldaan aan een aantal eisen..
  • Voor het vak Vaardigheden opleidings- en beroepskeuze moet je ook een portfolio hebben gemaakt waarmee je laat zien dat de vaardigheden beheerst. Dit portfolio presenteer je tijdens een presentatie met twee examinatoren.

 

 

Legitimatieplicht

Je moet je altijd legitimeren bij een examen, ook als je de docenten die bij het examen aanwezig zijn, goed kent. Je moet dus een geldig, niet verlopen, legitimatiebewijs bij je hebben. Kopieën en/of foto's zijn NIET toegestaan. Als je je niet kunt legitimeren, kan je NIET toegelaten worden tot het examen.

Een geldig legitimatiebewijs is een van onderstaande documenten:

  • Nederlands of buitenlands paspoort/ID-kaart
  • Europees rijbewijs
  • Nederlands vreemdelingendocument

 

Examenreglement

Albeda heeft een examenreglement. Hierin vind je alle regels die gelden voor examinering. In het examenreglement staat bijvoorbeeld informatie over inzage, herkansingen, vrijstellingen, de cum laude-regeling en klachten.

 

Bekijk hier het examenreglement

Vrijstellingen

Wanneer je bij Albeda of een andere onderwijsinstelling al examenonderdelen hebt behaald, kun je hiervoor vrijstelling aanvragen bij de examencommissie. Jouw studieloopbaanbegeleider kan je hier meer over vertellen.

 

Aangepaste examinering

Je kan recht hebben (bijvoorbeeld als gevolg van een fysieke beperking) op een aangepaste afname van het examen. Denk hierbij aan hulpmiddelen als verklanking of extra tijd. Hulpmiddelen vraag je aan bij de examencommissie. Jouw studieloopbaanbegeleider kan je hier meer over vertellen.

 

Inzagerecht

Je hebt altijd het recht om je examens in te zien. Voor de centrale examens Nederlands, rekenen en Engels gelden andere inzageregels dan voor de instellingsexamens en de beroepsexamens. Als je vragen hebt over deze regels, vraag dit dan aan je studieloopbaanbegeleider.

Uitslag/ Herkansing / examen gemist

Je krijgt de uitslag van je examen uiterlijk binnen tien werkdagen na afname. De opleiding kan deze termijn verlengen met hoogstens tien werkdagen.

  • De uitslagtermijn van tien werkdagen geldt niet voor de resultaten van de centrale examens mbo en het instellingsexamen rekenen. De termijnen voor deze examens worden bekend gemaakt door het College voor Toetsen en Examens en/of de Coöperatie Examens MBO.

Disclaimer resultaten getoond in de studentenapp (mijnalbeda) en op het studentenportaal
Het getoonde resultatenoverzicht in de studentenapp (mijnalbeda) en/of op het studentenportaal is door Albeda met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar is pas definitief als de examencommissie het officieel heeft vastgesteld. Albeda aanvaardt daarom geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden in de getoonde resultaten.  

Voor elk examen heb je recht op twee examenkansen. De tweede kans is voor als je een onvoldoende hebt gehaald, je de eerste kans gemist hebt of als je je resultaat wilt verbeteren. Alle regels rondom herkansingen vind je in het examenreglement.

Als je vindt dat je recht hebt op een extra examenkans, dan kun je die aanvragen bij de examencommissie. De examencommissie zal bepalen of je een geldige reden had om afwezig te zijn bij een examen en of je alsnog de gelegenheid krijgt om dit examen te doen.

Uit het examenreglement: Examengelegenheden

  • Mits voldaan aan artikel 2.1 heeft de kandidaat het recht om een examenonderdeel ten minste twee keer af te leggen. De examencommissie bepaalt in de studiehandleiding/OER wanneer en volgens welke regels dat gebeurt.
  • De kandidaat heeft het recht de tweede gelegenheid te benutten om het bij de eerste gelegenheid behaalde resultaat te verbeteren. In bijzondere gevallen kan de examencommissie bepalen dat alleen bij een onvoldoende herkanst kan worden. Dit wordt dan vooraf vastgelegd in de studiehandleiding/OER.]

 

 

Onregelmatigheden en wangedrag bij examinering

Onder een onregelmatigheid wordt onder andere het volgende verstaan:

  • op onrechtmatige wijze (proberen) gebruik te maken van oplossingen, antwoorden van door anderen gemaakt examenwerk;
  • op onrechtmatige wijze veranderingen aanbrengen in het examenmateriaal;
  • het niet opvolgen van instructies van examinatoren of surveillanten tijdens het examen;
  • gebruikmaken van niet toegestane hulpmiddelen.

Zodra een examinator of surveillant merkt dat er een onregelmatigheid plaatsvindt, wordt dat direct aan jou verteld. De afname van het examen kan dan worden stopgezet.
De examencommissie neemt een beslissing over de gevolgen van de onregelmatigheid en stelt jou hiervan op de hoogte.

Diplomering en uitschrijving

Je bent geslaagd als je examendossier compleet is. Als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, worden het diploma, de resultatenlijst en de bijlage bij de resultatenlijst gemaakt. Je tekent deze documenten tijdens de diploma-uitreiking.

Op je diploma staat een datum. Op deze datum schrijft Albeda je uit. Deze datum kan een andere datum zijn dan de datum van de dag waarop je je diploma krijgt of de dag dat jij voor het eerst hoort dat je geslaagd bent.

Je recht op studiefinanciering vervalt met ingang van de maand die volgt op de dag waarop je het laatste studiejaar van je opleiding met goed gevolg hebt afgesloten. Dus: staat op jouw diploma de datum 1 juli, dan heb je in de maand juli nog recht op studiefinanciering. Het is belangrijk dat je zelf de uitschrijfdatum meldt bij DUO. Het te laat melden kan leiden tot een boete! Kijk op www.duo.nl.

Examenstudent

Als je niet alle examenonderdelen op tijd hebt gehaald (en dus gezakt bent), is er een mogelijkheid om als examenstudent alsnog examen te doen. Je wordt dan ingeschreven als examenstudent (ook wel extraneus genoemd). Vraag aan je studieloopbaanbegeleider naar meer informatie.

 

Examencommissie

De examencommissie controleert of de procedures rondom examinering en diplomering goed uitgevoerd worden. Je kan onder andere met de examencommissie te maken krijgen als je vrijstellingen of hulpmiddelen aanvraagt, bij onregelmatigheden, of als je klachten hebt.

Contactgegevens van de examencommissie:

[email protected]