Na het afronden van de opleiding kan je, na te hebben voldaan aan de gestelde voorwaarden, aan de slag als BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar).
De handhavers werken voornamelijk buiten, in de publieke ruimte en lopen en staan veel. Soms worden balie- of bureauwerkzaamheden verricht. Ook kunnen de werkzaamheden plaatsvinden in een meldkamer waar cameratoezicht is. Meestal wordt in koppels gewerkt Het werk vindt vooral overdag plaats maar soms ook ’s avonds. De handhavers dragen een uniform en zien er representatief uit. Zij werken bij een gemeente, provincie of rijksoverheid of een daar aan gelieerde organisatie. Medewerkers toezicht en veiligheid kunnen ook werken als wijkbeheerder bij een woningbouwvereniging en handhavers kunnen ook werken in het openbaar vervoer. Handhavers werken altijd bij een organisatie die BOA-werkgever is. De organisatie waar de handhaver werkzaam is, maakt onderdeel uit van de veiligheidsketen in een bepaald gebied.
De handhaver toezicht en veiligheid treedt op tegen overlast, vernieling en vervuiling in zijn werkgebied.
Hij spreekt mensen aan op hun gedrag en schrijft wanneer nodig een boete uit. Die mogelijkheid heeft hij
op basis van zijn BOA-bevoegdheid. De handhaver houdt zich hierbij aan de afgelegde ambtseed. Verder
speelt de handhaver een rol in de veiligheidsketen. Met verschillende partijen overlegt hij over de aanpak
van problemen in zijn werkgebied. Voor het surveilleren in dat werkgebied stelt hij zelf een
surveillanceplan op, binnen het kader van het veiligheidsplan. Het resultaat van zijn werkzaamheden is
ongewenste en/of gevaarlijke situaties voorkomen of stoppen. Met als hoger doel een prettige en veilige
leefomgeving.
Het doel van toezicht houden en handhaven in het publieke domein is het bevorderen van de leefbaarheid en veiligheid. Medewerkers en handhavers toezicht en veiligheid hebben een dienstverlenende instelling, zijn vriendelijk en behulpzaam. Zij zijn standvastig, stralen rust en overwicht uit, zijn stressbestendig en hebben relativeringsvermogen. Ze kunnen omgaan met een grote diversiteit aan situaties en mensen. Hun houding is respectvol en correct waardoor corrigerend of confronterend optreden zo weinig mogelijk irritatie oproept. Daarnaast hoort observeren, waarnemen en signaleren bij de primaire beroepshouding; de functionarissen zijn alert en schatten potentiële risico’s goed in. Vervolgens treden zij actief en gedecideerd op. De functionaris is zich er van bewust dat hij een voorbeeldfunctie vervult en dat het dragen van een uniform bepaalde verwachtingen wekt bij publiek. In de openbare ruimte begrijpt niet iedereen Nederlands en daarom moeten de functionarissen deze mensen in het Engels te woord kunnen staan.
Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een MBO niveau 4 opleiding. Als je na deze opleiding door wil gaan naar een andere MBO opleiding heb je het recht om toegelaten te worden tot deze MBO opleiding indien:
Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze.
Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.