Beroepspraktijkvorming

De beroepspraktijkvorming (bpv) is een belangrijk onderdeel van jouw opleiding. De bpv wordt beoordeeld door de praktijk. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je bpv (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) lees je of een leerbedrijf is goedgekeurd. De bpv moet je met een voldoende afronden om je diploma te kunnen krijgen. 
Tijdens je bpv volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend je bpv moet doen. Houd hiermee in je privéleven rekening.

Meer informatie

Het vinden van een BPV plaats

Je gaat zelfstandig op zoek naar een stageplaats. De BPV-coördinator van de opleiding kan jou ook helpen bij het zoeken naar een BPV plaats. De BPV-coördinator zal controleren of de BPV plaats geschikt is. Je kunt dit ook zelf doen via www.stagemarkt.nl. De BPV kan alleen gevolgd worden bij een erkend leerbedrijf.

School is medeverantwoordelijk voor het vinden van een eerste stageplaats voor jou. Samen met jou kijken we welk bedrijf passend is. Het kan zijn dat je wordt afgewezen binnen een bedrijf. We zoeken dan samen naar een ander passend bedrijf.

Aanvullende eisen

Sommige BPV-plekken hebben voorwaarden voordat je kunt beginnen. In jouw stage of werk betreft dit vaak het onderstaande: 

Verklaring omtrent gedrag
Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een praktijkorganisatie je niet toelaat zonder een VOG! Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft mogelijk gevolgen voor je studievoortgang. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG na de start van de opleiding kan bovendien een reden zijn om de onderwijsovereenkomst te ontbinden. Algemene informatie over de VOG vind je op deze site.

Praktijkovereenkomst

In de praktijkovereenkomst staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het bpv-bedrijf over jouw bpv. Dit document wordt door het bpv-bedrijf, door Albeda en door jou ondertekend. De ondertekening vindt digitaal plaats.

Begeleiding en beoordeling

Begeleiders tijdens de BPV
Er zijn verschillende mensen die betrokken zijn bij jouw leerproces in de BPV. Hieronder wordt uitgelegd wie wat doet.

De praktijkopleider
De praktijkopleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij helpt je bij het uitvoeren van de activiteiten in de praktijk. Met een praktijkopleider bespreek je hoe jij de activiteiten verricht in de praktijk en wat je nog kunt verbeteren. Hij helpt je de werkzaamheden steeds professioneler uit te voeren. De BPV-begeleider zal contact onderhouden met jouw praktijkopleider over jouw vorderingen. De praktijkopleider zal ook de meeste van jouw werkzaamheden beoordelen.

De BPV-begeleider
De BPV-begeleider is een docent van school. Deze docent kan jou helpen als je vragen hebt of problemen op de BPV hebt. Het is belangrijk dat je weet wie je BPV-begeleider is, in het student informatie systeem (SIS) kun je vinden wie dat is. Je wordt op je BPV-adres minimaal 1 keer per BPV-periode bezocht door jouw BPV-begeleider.

Problemen tijdens de BPV

Als er problemen of conflicten zijn op jouw bpv-plek, dan bespreek je dit met je slb’er. Als het nodig is, wordt er een gesprek met de werkbegeleider/praktijkopleider gepland. Het kan ook zijn dat de slb’er of werkbegeleider/praktijkopleider aangeeft dat er een gesprek nodig is

Als problemen dusdanig groot zijn dat je niet verder kunt op de bpv-plaats, dan kan de bpv-overeenkomst ontbonden worden. Belangrijk is dat je niet stopt met de bpv voordat je dit hebt besproken met je begeleider. De bpv wordt altijd beëindigd na het behalen van het diploma.

Inrichting en beoordeling van de BPV

Inrichting en beoordeling BPV  

De inrichting van de beroepspraktijkvorming van deze opleiding kent de volgende systematiek: 
 

Leerjaar 1 Ontwikkelingsgerichte stage 

Aantal weken BPV: 10 

Aantal dagen BPV in een week: 5 

Totaal aantal uren: 300 

 

Leerjaar 2 Kwalificerende stage 

Aantal weken BPV: 10 

Aantal dagen BPV in een week: 5 

Totaal aantal uren: 300 

Beoordeling en meetellen van de BPV 
De beroepspraktijkvorming van het eerste jaar is een ontwikkelingsgerichte stage. Je gaat tijdens deze stage in de praktijk brengen wat je al geleerd hebt en hier ervaring mee opdoen. Tevens leer je tijdens deze stage nieuwe dingen omdat je ervaring aan het opdoen bent. Deze stage  wordt beoordeeld middels een digitale praktijkmap waarin alle werkprocessen van de praktijk zijn verwerkt. Deze praktijkmap voor het eerste jaar moet voldoende zijn afgerond en het aantal aangeboden stage uren moet zijn gerealiseerd om deze stage met een voldoende af te ronden. 

De beroepspraktijkvorming van het tweede jaar is een kwalificerende stage. Deze stage kent twee periodes; een inwerk periode die nog ontwikkelingsgericht is, en een afrondende periode die kwalificerend is. Dit kwalificerende deel vind plaats in de laatste 10 weken van je stage. Ook deze stage wordt beoordeeld middels een digitale praktijkmap. Deze praktijkmap is gelijk een examen/proeve van bekwaamheid. Je stage van het tweede leerjaar is voldoende afgerond als je bent geslaagd voor je proeve van bekwaamheid en je de aangeboden uren stage hebt gerealiseerd. 
 

 

Ziekmelding tijdens de bpv

Voor ziekmelding tijdens de bpv gelden dezelfde regels als voor afwezigheid op school. Je dient je zowel op de bpv-plaats als op school ziek te melden.

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt naast de bpv overigens ook op school.