Beroepspraktijkvorming

Tijdens de BPV (stage) ontwikkel je een belangrijk deel van de werkprocessen die onderdeel zijn van de opleiding. De BPV moet je met een positief resultaat afronden om je diploma te kunnen krijgen. De BPV wordt (mede)beoordeeld door de praktijkopleider. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf de BPV (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vind je of een leerbedrijf is goedgekeurd. Tijdens de BPV volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend stage moet lopen of werken. 

Lees meer

Het vinden van een BPV-plaats

Je gaat zelfstandig op zoek naar een stageplaats. De BPV-coördinator van de opleiding kan jou ook helpen bij het zoeken naar een BPV plaats. De BPV-coördinator zal controleren of de BPV plaats geschikt is. Je kunt dit ook zelf doen via www.stagemarkt.nl. De BPV kan alleen gevolgd worden bij een erkend leerbedrijf.

School is medeverantwoordelijk voor het vinden van een eerste stageplaats voor jou. Samen met jou kijken we welk bedrijf passend is. Het kan zijn dat je wordt afgewezen binnen een bedrijf. We zoeken dan samen naar een ander passend bedrijf.

Aanvullende eisen

DIB: Loop je stage bij een inrichting van Dienst Justitiële inrichtingen (DJI), dan zal er (VOG) Verklaring Omtrent procedure worden in gezet.  

De aanvraag van de VOG zal kosten met zich meebrengen. Dit bedrag kan per gemeente verschillend zijn. De procedure hiervan zal tijdens het solliciteren naar een stageplek bij DJI uitgelegd en begeleid worden.  

LHB: Loop je stage bij een beveiligingsbedrijf op de luchthaven dan zal er een veiligheidsonderzoek/screening worden gedaan door de (AIVD) Algemene Inlichtingen & Veiligheid Dienst. Dit onderzoek vindt dus plaats naast het onderzoek van de (KMar) Koninklijke Marechaussee voor het al wel dan niet verstrekken van de groene (stage) beveiligingspas.  

Er is een verplichte aanvullende training (BAST) Basic Aviation Security Training vereist alvorens je aan het werk mag op een luchthaven. Deze trainingen worden door het beveiligingsbedrijf van de luchthaven georganiseerd. Meer informatie over de kosten en afwikkeling van deze training wordt tijdens de voorbereiding op je stage toegelicht.  


Screening door Bijzondere Wetten
Voor het grootste deel van de BPV-plaatsen is een screening door Bijzondere Wetten vereist. Hieruit volgt een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Deze maakt de weg vrij voor het uitgeven van een ‘groene pas’, de stagepas voor beveiligers in opleiding. Deze groene pas wordt verstrekt door de korpschef van de politie. Deze geeft echter geen toestemming wanneer je in de afgelopen vier jaar voor aanvraag veroordeeld bent voor een misdrijf waarbij je taakstraf of een boete hebt gekregen. Indien je in de afgelopen 8 jaar veroordeeld bent voor een misdrijf waarbij je gevangenisstraf hebt gekregen (hechtenis) dan wordt er tevens geen toestemming verleend. Het komt ook weleens voor dat de korpschef andere aanleidingen (justitieel verbonden) ziet om geen pas te verstrekken.

Albeda heeft hier geen enkele invloed op.

Verklaring omtrent gedrag
Steeds meer BPV-organisaties vragen van studenten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Deze verklaring is op te vragen bij de gemeente waar je woont. Het komt voor dat een praktijkorganisatie je niet toelaat zonder een VOG! Aan de aanvraag zijn kosten verbonden. Deze kosten zijn voor jouw rekening en kunnen per gemeente verschillen. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG heeft mogelijk gevolgen voor je studievoortgang. Het niet kunnen verkrijgen van een VOG na de start van de opleiding kan bovendien een reden zijn om de onderwijsovereenkomst te ontbinden. Algemene informatie over de VOG vind je op deze site

 

 

 

 

 

Inrichting BPV

BPV is een verplicht onderdeel van de opleiding en moet met een voldoende worden afgerond. Zonder beroepspraktijkvorming is het niet mogelijk een diploma te behalen. Gedurende je BPV moet je allerlei opdrachten uit het praktijkwerkboek maken. Het praktijkwerkboek bevat verschillende taken/opdrachten waarin je vaardigheden toepast tijdens je stage. Dit doe je in samenwerking met de praktijkopleider van het stage bedrijf. Het praktijkwerkboek moet zowel door de praktijkopleider als de school met een voldoende of goed beoordeeld worden. 

Vanaf OP4 kan je op stage. Je dient hiervoor minimaal twee van de drie SVPB examens behaald te hebben. Alleen dan krijg je toestemming om te starten met je stage. Dit betreft de volgende examens: 

- Wet & regelgeving 

- Veiligheid & Beveiliging 

- Waarnemen Basis 

e moet in totaal minstens 750 uur (binnen 1 kalenderjaar) stagelopen. Vanaf OP4 is het mogelijk om te starten met je stage.  

Er is geen minimumaantal uren vastgesteld per week of maand. Het gaat erom dat je een kalenderjaar de tijd hebt om minstens 750 uren stage te lopen.  

In periode 4 (eind 1e leerjaar) zijn er 2 terugkomdagen (dagen waarop je naar school gaat). Op deze dagen kun je dus geen stage lopen. Vanaf periode 5 (start 2e leerjaar) heb je nog maar 1 dag school en de overige dagen de mogelijkheid stage te lopen. 

 

Omschrijf hieronder hoe de BPV is opgebouwd. 

Leerjaar 1 

Aantal weken BPV: 10 weken 

Aantal dagen BPV in een week: 3 

Totaal aantal uren: ca. 150 uren 

 

Leerjaar 2 

Aantal weken BPV: 30 weken 

Aantal dagen BPV in een week: 4 

Totaal aantal uren: 600 uren 

 

Begeleiding tijdens de BPV

Begeleiders tijdens de BPV
Er zijn verschillende mensen die betrokken zijn bij jouw leerproces in de BPV. Hieronder wordt uitgelegd wie wat doet.

De praktijkopleider
De praktijkopleider is een persoon van de organisatie waar je de BPV uitvoert. Hij helpt je bij het uitvoeren van de activiteiten in de praktijk. Met een praktijkopleider bespreek je hoe jij de activiteiten verricht in de praktijk en wat je nog kunt verbeteren. Hij helpt je de werkzaamheden steeds professioneler uit te voeren. De BPV-begeleider zal contact onderhouden met jouw praktijkopleider over jouw vorderingen. De praktijkopleider zal ook de meeste van jouw werkzaamheden beoordelen.

De BPV-begeleider
De BPV-begeleider is een docent van school. Deze docent kan jou helpen als je vragen hebt of problemen op de BPV hebt. Het is belangrijk dat je weet wie je BPV-begeleider is, in het student informatie systeem (SIS) kun je vinden wie dat is. Je wordt op je BPV-adres minimaal 1 keer per BPV-periode bezocht door jouw BPV-begeleider.

 

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw BPV problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de BPV met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact  op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je BPV zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.