Beroepspraktijkvorming in de opleiding

Beroepspraktijkvorming (BPV) is een manier om je te ontwikkelen in de praktijk van een beroep. De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van je opleiding, omdat je:

  • De kans hebt om het beroep stap voor stap beter te leren kennen en beheersen.

  • Je kunt oefenen met de technieken en vaardigheden die op school zijn geleerd.

  • Je kunt oefenen voor de praktijkexamens die op school worden afgenomen.

  • Een voldoende beoordeling nodig hebt voor de BPV om te kunnen diplomeren.

De BPV is vanaf het eerste begin van de opleiding Salonmanager Dame een vast en belangrijk onderdeel. We willen een goede wisselwerking tussen leren in de beroepspraktijk en leren op school. Daarom werken we samen met de kappersbedrijven, is er afstemming tussen de lessen op school en de opdrachten in de BPV en werk je zowel op school als in de BPV aan je beroepshouding. 

Meer informatie

Waar moet je op letten bij de BPV: erkende BPV-plaats

Een erkende BPV-plaats vinden
Je bent als student zelf verantwoordelijk voor het vinden van een BPV-plaats. Natuurlijk solliciteer je bij salons die jou aanspreken, maar let er wel op dat de salon erkend wordt door de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Via de website http://www.s-bb.nl/ kun je opzoeken welke salons door de SBB erkend zijn.

Voor de start van je BPV ontvang je een digitale BPV-overeenkomst. Je ondertekent deze overeenkomst via DigiD. Ook het bedrijf ondertekent de overeenkomst digitaal. Je stage-uren worden digitaal geregistreerd via de BPV-module. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je gewerkte uren. Je praktijkopleider en de BPV-coördinator keuren je uren goed in het systeem. 

Beoordeling in de BPV

We vinden het belangrijk dat professionals in erkende salons je stimuleren in je ontwikkeling als salonmanager. Je BPV-begeleiders geven daarom regelmatig feedback op je aanpak en uitvoering bij de behandelingen. Na het doen van de opdrachten uit de opleidingsmap kun je modules doen. Bij de modules word je beoordeeld door je BPV-begeleider volgens de criteria in de opleidingsmap. Je moet voor alle modules uiteindelijk minimaal een beoordeling ‘voldoende’ halen.

Aan het eind van je stage beoordelen de praktijkopleider en de BPV-coördinator of je voldaan hebt aan je stageverplichting. Er wordt ook gekeken of je een voldoende beoordeling hebt gehaald voor alle modules in de BPV. Een voldoende afgeronde BPV is een voorwaarde voor diplomering.

De verschillende soorten begeleiding bij de BPV

Jij bent allereerst verantwoordelijk voor het plannen, organiseren en uitvoeren van de BPV-opdrachten. Vanuit school is er voor jou een speciale BPV-docent. Deze docent geeft aan het begin van de opleiding uitleg over de opdrachten die in de BPV-map staan en over andere belangrijke zaken die bij de BPV komen kijken. Verder krijg je voor de start van de BPV een korte lessenreeks over de beroepshouding die nodig is als je naar de BPV-salon gaat. De BPV-docent blijft op de achtergrond betrokken bij je ontwikkeling, ook als je al meer ervaring met BPV hebt. Als het op school bijvoorbeeld niet lekker gaat met je studieresultaten of je beroepshouding, dan neemt de BPV-docent contact op met de BPV-salon en andersom. De BPV-docent bezoekt je BPV-salon minimaal een keer per schooljaar. Andere contacten met de salon zijn telefonisch of via teams. Het BPV-spreekuur is bedoeld voor dringende kwesties en wordt georganiseerd door een van de BPV coördinatoren. De student en de BPV-docent kunnen tijdens dit spreekuur het BPV probleem voorleggen. Het spreekuur is zichtbaar in het weekrooster en je kunt een online afspraak maken samen met je BPV-docent om iets over je BPV te vragen of te bespreken. De BPV-begeleider is degene die je ondersteunt en stimuleert bij je taken in de BPV-salon op de dagen dat jij daar het vak oefent. De BPV-begeleider kijkt over je schouder mee of jij je BPV-opdrachten goed uitvoert en is de contactpersoon voor jou én de BPV-docent. Als het in de BPV niet goed gaat met je studieresultaten, taken of beroepshouding, dan neemt deze contact op met de BPV-docent. De BPV-coördinator overziet de werkzaamheden van alle BPV-docenten en bezoekt regelmatig studenten om zich een goed en actueel beeld van het stageverloop te vormen.

Geen BPV-plaats? volg dan verplicht de BPV-route

Heb je bij de start van je opleiding geen BPV-plek of stopt je stage tussentijds, dan volg je de BPV-route. De BPV-route ziet er als volgt uit:

Week 1:

  • Je maakt een sollicitatiebrief met CV. Deze lever je in week 1 per e-mail in bij je BPV-docent. Je BPV-docent controleert de stukken en geeft waar nodig correcties of aanvullingen.

Week 2 en 3 (vanaf 1 oktober):

  •  Vanaf 1 oktober kom je op de dagen dat je eigenlijk BPV moet lopen naar school. Dit geldt voor BOL studenten. BBL studenten volgen vanaf de eerste week van het schooljaar de lessen van het BOL-programma. Tijdens de gesprekken met je BPV-docent hoor je hoe laat en waar je wordt verwacht.
  • De BPV-docent neemt in overleg met je SLB-er contact op met je ouders en maakt een afspraak voor een gesprek waar de BPV-coördinator of de onderwijsleider bij aanwezig is.

Week 4 en 5:

  • Als je in week 4 of 5 nog geen BPV-plaats hebt kunnen vinden, wordt er een afspraak gepland samen met je BPV-docent tijdens het BPV-spreekuur. We bekijken dan waarom het nog niet gelukt is om een BPV-plaats te vinden. Tijdens dit gesprek helpen wij je op weg en geven je tips.

Week 6:

  • Als je in week 6 nog steeds geen BPV-plaats hebt kunnen vinden, dan meldt je SLB-er je in overleg met je BPV-docent aan bij het ondersteuningsteam van het Albeda. Je ouders worden over deze aanmelding geïnformeerd. Dit kan betekenen dat je de opleiding niet kan voortzetten.

Relatie met het examen

Net als bij haarverzorging op school werk je in afhankelijk van je gekozen route in de BPV toe naar de volgende praktijkexamens (proeven van bekwaamheid):

  • Klant ontvangen en behandeling afronden
  • DAB-plan opstellen en haren wassen
  • Föhnen dame
  • Knippen
  • Snijdt het haar
  • Kleurt en ontkleurt het haar van een dame
  • Vormt haar tijdelijk om
  • Bereidt het blijvend omvormen voor
  • Vlecht het haar en steekt het op
  • Verzorgen van een vaktechnische training
  • Ontwikkelen haarmodelijn
  • Ondernemerschap

Let op! De beoordelingen voor de modules zijn geen voorwaarde voor deelname aan de examens op school. Het behalen van je BPV-uren en voldoende beoordelingen voor alle BPV-modules aan het einde van de opleiding zijn wel voorwaarden voor diplomering.

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw BPV problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de BPV met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je BPV zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.