Studievoortgang

De studieloopbaanbegeleider bespreekt met iedere student de studievoortgang: tussentijds en aan het einde van het leerjaar (minimaal 4 keer per jaar). Ouders kunnen de vorderingen van hun kinderen zien tijdens de interactieve ouderinformatieavonden. De studieloopbaanbegeleider kan ouders ook uitnodigen voor een voortgangsgesprek. We hebben een richtlijn gemaakt waaruit je als student kunt opmaken wat voor ons voldoende studievoortgang betekent. Meer informatie lees je in de kaders over studievoortgang en beroepshouding.

Wanneer er speciale omstandigheden zijn die je studievoortgang negatief beïnvloeden en waar je zelf weinig invloed op hebt, bijvoorbeeld ziekte of privéproblemen, dan wordt daar rekening mee gehouden. Als het nodig is, verwijzen we je door naar hulpverleners die verbonden zijn aan de opleiding.

Overstappen binnen de kappersopleiding
Overstappen van BOL naar BBL of andersom, overstappen naar een andere kappersopleiding bij Team Haarverzorging, of overstappen van lesgroep gebeurt op initiatief van de studieloopbaanbegeleider, bij de start van een nieuwe onderwijsperiode.

Meer informatie

Studievoortgangscriteria en herkansen van toetsen

Hieronder vind je een overzicht van de studievoortgangscriteria:

  • Beroepshouding: Voldoende
  • Aanwezigheid: We streven naar 100% aanwezigheid.
  • Praktische vakken, vaktechnische training, haarmodelijn, ondernemersvaardigheden: Voldoende bij de eindevaluatie met je studieloopbaanbegeleider na overleg met je praktijkdocenten.
  • BPV: Voldoende, uren en eindopdrachten op schema.
  • Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap: 6, alle toetsen afgerond.
  • Keuzedelen: Een voldoende beoordeling.

Herkansen van toetsen
Toetsen in het onderwijsprogramma kunnen worden herkanst. De voorwaarden voor het herkansen van de toetsen worden geformuleerd in de vakgroepen. Zij worden bekend gemaakt door de vakdocenten aan het begin van het schooljaar.

Een goede beroepshouding als basis voor een succesvolle opleiding

In de opleiding Salonmanager Dame vinden we het heel belangrijk dat je zo snel mogelijk een goede beroepshouding ontwikkelt. Dat gaat het beste als je deze houding op school én in de beroepspraktijk oefent. 

De punten die te maken hebben met een goede beroepshouding, hebben we in de kappersopleiding samengebracht in het begrip ‘IMAGO’. Elke letter vertegenwoordigt één deel: de I staat voor ‘Inzet en initiatief’, de M voor ‘Motivatie’, de A voor ‘Aantrekkelijkheid’, de G voor ‘Gericht op de ander’ en de O voor ‘Omgangsvormen’. IMAGO is als woord gemakkelijk te onthouden en gebruiken. Je kent het woord misschien in de betekenis van ‘hoe anderen je zien’. Dat is in het kappersberoep natuurlijk belangrijk. IMAGO betekent echter ook eenvoudig: ‘beeld’. Het gaat om het beeld dat jij van jezelf maakt als professionele kapper: een beeld waar je zelf trots op kunt zijn en waar anderen plezier aan beleven. Van je docenten mag je ook verwachten dat ze een ‘voorbeeld’ voor je zijn.

Meer informatie over imago en een goede beroepshouding vind je hier.

Bindend Studieadvies

In het eerste studiejaar van je opleiding ontvang je een bindend studieadvies. Dit kan een positief advies zijn, wat betekent dat je je opleiding kan voortzetten. Je kunt ook een negatief advies krijgen. Bij een negatief bindend studieadvies wordt de inschrijving beëindigd en moet je stoppen met je opleiding.

Als je een éénjarige opleiding volgt, ontvang je een bindend studieadvies tussen de derde en vierde maand van het eerste studiejaar. Als je een opleiding volgt die langer duurt dan een jaar, dan ontvang je een bindend studieadvies tussen de negende en twaalfde maand van jouw opleiding.

Lees verder

Stoppen met je opleiding

Als je wilt stoppen met je opleiding, bespreek dit dan op tijd met je studieloopbaanbegeleider. Hij of zij verwijst je naar het ondersteuningsteam. De medewerkers denken met jou mee over jouw toekomst, eventueel over een andere, passende opleiding.

MBO-verklaring

Het kan zijn dat je je studie bij Albeda niet afmaakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als je uitgeschreven wordt bij Albeda, dan heb je recht op een mbo-verklaring. Dit is een verklaring met daarop de door jouw behaalde resultaten. Dit kan je helpen als je gaat solliciteren of als je weer aan een nieuwe mbo-opleiding gaat beginnen (vrijstellingen). Wil je meer weten over de mbo-verklaring, ga dan even langs bij je slb’er.

Je ontvangt automatisch een mbo-verklaring als je:

  • Albeda verlaat zonder diploma en
  • ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.