De opleiding

profiel

De opleiding is beschreven in het kwalificatiedossier. In dit dossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Hieronder vind je een korte uitleg. 

Ook vind je hier informatie over de zogenaamde maatwerktrajecten en over leren op een leerwerkplaats.

 

Meer informatie

Basisdeel en Profieldeel

Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

Onderdeel 1: Beroepsspecifieke onderdelen
Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen. De opleiding kent de volgende kerntaken:

  • B1-K1: Start een retailonderneming

  • B1-K2: Richt de retailonderneming in

  • B1-K3: Geeft strategisch leiding aan de retailonderneming

  • B1-K4: Geeft operationeel leiding aan de retailonderneming

  • B1-K5: Voert operationele activiteiten in de retail uit

Werkprocessen: Werkprocessen zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren. Wil je weten welke werkprocessen bij jouw opleiding horen, kijk dan naar het examenplan.

Onderdeel 2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Profieldeel
Profieldelen geven een specifieke invulling aan je opleiding. Het profieldeel van jouw opleiding is:

  • P1: Ondernemer retail

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan:

  • In het eerste leerjaar wordt het keuzedeel Ondernemend Gedrag (K0072) aangeboden.
  • In het tweede leerjaar het keuzedeel Duurzaamheid in het Beroep D (K0031).
  • In het derde leerjaar kun je kiezen uit Voorbereiding HBO (K0125), Engels B1/B2 (K0803) of Internationaal 1: Overbruggen van interculturele diversiteit (K0210).

Alle keuzedelen hebben 240 studiebelastingsuren. 

Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je hier een verzoek voor indienen. Je kunt hierover informatie krijgen bij je slb’er. Je moet er wel rekening mee houden dat de examencommissie moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel geen overlap heeft met jouw opleiding en of het volgen van het keuzedeel roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is.

Leerwerkplaats(en)

Bij Albeda College Economie & Ondernemen werken we met verschillende leerwerkplaatsen. Deze leerwerkplaatsen zijn bedoeld om beginnende beroepsbeoefenaren die vaardigheden mee te geven waar de praktijk om vraagt. Hoe doen we dat? Studenten voeren echte opdrachten uit voor ondernemers onder begeleiding van een coach of docent. Want mede door technologische vernieuwingen en digitalisering verandert de wereld, en dus ook de arbeidsmarkt, in hoog tempo. Sommige beroepen zullen veranderen, anderen zullen verdwijnen. Door de ontwikkelingen in de markt doen bedrijven, naast de vereiste kennis, steeds meer een beroep op flexibiliteit, ondernemerschap en communicatieve vaardigheden. In onze leerwerkplaatsen krijgen studenten een realistischer beroepsbeeld en kunnen ze deze vaardigheden verder ontwikkelen.

Bekijk  hier het introductiefilmpje.

Maatwerktrajecten

Gemeenschappelijk Economisch Jaar

In het eerste leerjaar bieden wij een gemeenschappelijk economisch jaar, afgekort GEJ, aan. Het onderwijs is opgebouwd rondom een vijftal gemeenschappelijke onderwijsthema’s, die raakvlakken hebben met alle commerciële opleidingen van het College voor Economie & Ondernemen. Natuurlijk krijg je ook onderwijs in specifieke onderdelen van de door jou gekozen opleidingsrichting. Doordat je start met een aantal gemeenschappelijke onderdelen is het zonder tijdverlies mogelijk om tijdens, of zelfs nog aan het eind van het eerste jaar, te switchen naar een andere commerciële opleiding binnen het College voor Economie & Ondernemen, als zou blijken dat dit beter bij je past. Dit is echter niet de belangrijkste reden, het gaat om het verbreden van jouw opleiding! Als blijkt dat niveau 4 toch te moeilijk zou zijn, dan is ook een naadloze afstroom naar niveau 3 mogelijk; zonder tijdverlies.

Voor studenten binnen het gemeenschappelijk economisch jaar (GEJ) wordt de definitieve keuzerichting aan het einde van het eerste jaar gemaakt. Vanaf het tweede jaar volg je alleen onderwijs dat specifiek is gericht op de gekozen kwalificatierichting. Ook ga je beroepspraktijkvorming (stage) doen bij een bedrijf/organisatie dat is goedgekeurd voor de door jou gekozen kwalificatierichting. Door deze opzet bieden wij je een verbreding van je opleiding aan. Daardoor bouw je bouw aan een goed CV. Ook ontstaat er meer relevantie voor de arbeidsmarkt en /of vervolgopleiding, na afronding van het MBO.

De opleiding wordt aangeboden op de locaties Spinozaweg, Zuster Hennekeplein (beide Rotterdam), Buys Ballotlaan (Vlaardingen) en Europa (Naaldwijk) van het College Economie & Ondernemen.

Topmodel

De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel.

Door op de link te klikken zie je, voor beide opleidingen, een tabel met een overzicht van de uren die je voor school bezig bent, gedurende de hele opleiding.

 

Jaarplanner en lessentabel

  • Wil je weten hoe de planning van jouw schooljaar eruit ziet, kijk dan hieronder in de jaarplanner van jouw opleiding. Tevens kun je alvast een kijkje nemen in de vakken die je gaat volgen in de lessentabel van jou opleiding.