Examens office assistant niveau 3

 

Het examen voor Office assistant niveau 3 bestaat uit de volgende onderdelen:
1.  Generieke examens voor Nederlands en Rekenen.
2. Beroepsgerichte examens in de vorm van het examenproject en 'Examinering in de praktijk' en vaardigheidsexamens.
3. Je moet minimaal drie keuzedelen afronden.

Heb je een vraag over de regels tijdens het examen, over de beoordeling of over inzage? Wil je meer weten over herexamens? Of heb je misschien een klacht over examinering? Kijk dan op de pagina examinering.

Je kunt ook je vraag stellen aan de teamexamenleider van jouw opleiding op de locatie waar je les hebt..

Meer informatie

"Generiek: Nederlands"

schrijfvaardigheid       2F    instellingsexamen
spreken                       2F    instellingsexamen
gesprekken voeren    2F    instellingsexamen
taalverzorging             2F    instellingsexamen
lezen                            2F    centraal examen mbo
luisteren                      2F    centraal examen mbo

Zie voor de berekening van het eindcijfer en de zak-/slaagregeling het examenplan:

Examenplan Office assistant niveau 3

Nederlands op een hoger niveau
Je kunt ook een examen rekenen op een hoger niveau (3F) afleggen. Als je dat wilt, moet je een verzoek indienen bij de examencommissie,  via de teamexamenleider van jouw opleiding. Je moet wel eerst een resultaat op niveau 2F behaald hebben.

"Generiek: Rekenen"

Rekenen bestaat uit de onderdelen getallen, verhoudingen, meten en meetkunde en verbanden.

Voor rekenen generiek is er alleen een landelijk ontwikkeld examen (2F voor mbo niveau 3). Het resultaat voor het centrale examen rekenen telt (voorlopig nog) niet mee voor het behalen van een diploma mbo 3. Wel is deelname aan het centraal examen verplicht en komt het cijfer op de resultatenlijst bij je diploma te staan.

Rekenproblemen?
Als je ernstige rekenproblemen of dyscalculie hebt, is het - onder voorwaarden - mogelijk om een aangepast rekenexamen te doen. We adviseren je om in een zo vroeg mogelijk stadium contact op te nemen met je slb’er over de mogelijkheden.

Rekenen op een hoger niveau
Je kunt ook een examen rekenen op een hoger niveau (3F) afleggen. Als je dat wilt, moet je een verzoek indienen bij de examencommissie,  via de teamexamenleider van jouw opleiding. Je moet wel eerst een resultaat op niveau 2F behaald hebben.

Examenproject en examineren in de praktijk

Met een examenproject en bij examineren in de praktijk worden de kerntaken van de office assistant geëxamineerd. De opleiding kent twee kerntaken (KT):

Basisdeel
Office assistant
KT 1: Voert taken rondom informatiemanagement uit
KT 2: Voert taken rondom planning en organisatie uit

In het examenproject ga je in een uitgebreide casus de theorie in verschillende opdrachten toepassen waarin alle aspecten van het beroep van office assistant aan bod zullen komen, dat wil zeggen dat álle werkprocessen uit het kwalificatiedossier worden getoetst!

Een aantal werkprocessen kan in de praktijk worden geëxamineerd. Lees hierover meer in het Boekje Examinering in de praktijk.

Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) en Examenplan

De planning van het Examenproject en de vakexamens vind je in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Het PTA staat voor 1 oktober op het portaal in je klassensite. Besef dat er wijzigingen kunnen optreden in de programmering, dus controleer steeds of je de juiste examendata in je agenda hebt.

In het examenplan kun je precies terugvinden wat er wordt geëxamineerd en op welk niveau. Ook vind je hier welke cijfers je minimaal moet scoren om een diploma te ontvangen. Het examenplan van jouw opleiding is via de volgende link te vinden op portaal:

Office assistant niveau 3

Zak-/slaagregeling Nederlands en Rekenen

Zie voor de zak-/slaagregeling Nederlands en Rekenen het examenplan:

Examenplan Office assistant niveau 3

Vrijstellingen

Je hebt al 2F en gaat naar niveau 3 (Office assistant)
Als je na afloop van je opleiding niveau 3 doorstroomt naar een andere niveau 3 opleiding, dan kun je in je nieuwe opleiding vrijstelling krijgen voor je examen Nederlands 2F en Rekenen 2F. Je moet een verzoek tot vrijstelling indienen via de teamexamenleider bij de examencommissie.

Een vrijstelling is o.a. geldig als je binnen twee jaar na het behalen van je oude diploma, je diploma voor je (nieuwe) mbo opleiding hebt behaald.