Toetsen en studievoortgang

Om de studievoortgang te kunnen volgen werken we met een portfolio. Samen met je studieloopbaanbegeleider ga je werken aan een portfolio (map) waarin je jouw studievoortgang kunt laten zien en bij kunt houden of je nog goed op schema ligt. Aan het eind van iedere periode bespreek je met je studieloopbaanbegeleider dit portfolio. Je maakt dan met je begeleider afspraken voor de komende periode. In ieder geval zijn er wel een aantal minimumopdrachten die je af moet hebben bij iedere periode, maar er zijn ook opdrachten waarmee je jouw opleiding wat kunt versnellen of verdiepen.

Voor iedere toets of opdracht zijn er 2 kansen; een eerste toets of inlevermoment en een herkansing van de toets of inhaalmoment voor het inleveren van opdrachten. 

Inzage in toetsen en opdrachten
Je krijgt de gelegenheid om kennis te nemen van je resultaten, zodat je kunt leren van je fouten. Wanneer je een toets of opdracht wilt inzien, neem je contact op met je docent. Je kunt de toets of opdracht vervolgens op afspraak en onder begeleiding bekijken, zodat je vragen kunt stellen. Als je het niet eens bent met de beoordeling bespreek je dit met je docent. Wanneer je er samen niet uitkomt, kun je schriftelijk bezwaar indienen bij de onderwijsleider.

Meer informatie

Overgangseisen

De studenten van cohort 2022 niveau 4 hebben een lesprogramma bestaande uit projectopdrachten, 2 basisvakken,1 profielvak,1 keuzedeel, 3 generieke vakken en SLB.

In een voortgangsdocument worden de resultaten bijgehouden: per periode 2 waarderingen per vak: project, de profielvakken ( bijv. Fashion theorie) en de generieke vakken NL,ENG, REK en SLB. De generieke vakken worden in cijfers beoordeeld.

Aan het einde van het eerste jaar moet alles voldaan of voldoende zijn.

De beoordelingen van de projectopdrachten staan op zichzelf, cesuur 75%.

  • Projectopdrachten : 0 NV uit 4 = gemiddeld V dus alle projecten voldaan!

Het gemiddelde van de vakken wordt als volgt berekend:

  • Profiel/basisvakken : 3 NV uit 8 = gemiddeld V.
  • Keuzedeel : 2 NV uit 6 = gemiddeld V.
  • Eng/ NL / REK : gemiddeld 5,5 per vak.
  • SLB: aanwezigheid minimaal 80%.

Aanvullende eisen:

  • Voldoende beroepshouding aangetoond, zie studiehandleiding.
  • Aanwezig geweest in de lessen minimaal 80 %. Indien je door omstandigheden een keer niet aanwezig kon zijn, heb je dit besproken met je SLB-er.

Het eerste studiejaar wordt afgerond met een examen voor het Basisdeel Fashion. Het examenportfolio voor Basisdeel Fashion -gevuld met onderdelen van de projecten- is voldaan en geëxamineerd met een gesprek in juni.

De tweede kans voor dit examen is in een volgende examentermijn.

Beoordeling van je beroepshouding

Jij bent op de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor je studie en de studieresultaten. Het is onze taak om je daar zo goed mogelijk bij te begeleiden. Wij vinden een goede beroepshouding heel belangrijk. Hier besteden we dan ook veel aandacht aan in de les en daarbuiten. Een goede beroepshouding is:

  • Je houden aan afspraken.
  • Op tijd aanwezig zijn. 
  • Verantwoordelijkheid nemen.
  • Openstaan voor aanwijzingen.
  • Een goede presentatie.

Om goed te kunnen werken in een prettige sfeer, is het noodzakelijk dat je:

  • Je veilig voelt in de groep.
  • Open en eerlijk bent naar anderen.
  • Open staat voor veranderingen.
  • Je afspraken nakomt.
  • Ervoor zorgt dat je op de hoogte bent van belangrijke informatie.

Bindend Studieadvies

In het eerste studiejaar van je opleiding ontvang je een bindend studieadvies. Dit kan een positief advies zijn, wat betekent dat je je opleiding kan voortzetten. Je kunt ook een negatief advies krijgen. Bij een negatief bindend studieadvies wordt de inschrijving beëindigd en moet je stoppen met je opleiding.

Als je een éénjarige opleiding volgt, ontvang je een bindend studieadvies tussen de derde en vierde maand van het eerste studiejaar. Als je een opleiding volgt die langer duurt dan een jaar, dan ontvang je een bindend studieadvies tussen de negende en twaalfde maand van jouw opleiding.

Lees verder

Stoppen met je opleiding en de financiële gevolgen

Als je wilt stoppen met je opleiding, bespreek dit dan op tijd met je studieloopbaanbegeleider. Hij of zij verwijst je naar het ondersteuningsteam. De medewerkers denken met jou mee over jouw toekomst, eventueel over een andere, passende opleiding.

MBO-verklaring

Het kan zijn dat je je studie bij Albeda niet afmaakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Als je uitgeschreven wordt bij Albeda, dan heb je recht op een mbo-verklaring. Dit is een verklaring met daarop de door jouw behaalde resultaten. Dit kan je helpen als je gaat solliciteren of als je weer aan een nieuwe mbo-opleiding gaat beginnen (vrijstellingen). Wil je meer weten over de mbo-verklaring, ga dan even langs bij je slb’er.

Je ontvangt automatisch een mbo-verklaring als je:

  • Albeda verlaat zonder diploma en
  • ten minste één examen(deel)resultaat hebt behaald en/of (een deel van) de bpv met een positief resultaat hebt afgesloten. Hierbij geldt dat voor de examenresultaten geen mbo-certificaat kan worden uitgereikt.