Beroepspraktijkvorming (BPV)

De BPV wordt ook wel de stage genoemd. Bij de opleiding Fashion werken we met blokstages. Daarbij gaan we uit van 5 dagen per week gedurende 20 weken. Daarnaast heb je gedurende de BPV-periode een aantal terugkomdagen op school. Je loopt in het tweede en derde leerjaar stage.

BPV
Tijdens de BPV word je begeleid door een BPV-begeleider op je stageplek en door een BPV-docent vanuit school. Je ontvangt digitaal een praktijkovereenkomst (POK). In de POK staan de rechten en plichten van alle partijen vermeld. Ook wordt hierin het aantal verplichte BPV-uren vermeld. De BPV-uren houd je zelf bij in de digitale BPV-module. Nadat jij je uren hebt ingevuld, keurt je BPV-begeleider de uren digitaal goed. Je bent zelf verantwoordelijk voor het behalen van de vereiste BPV-uren binnen de duur van jouw POK. Je bent verplicht om gemiste uren in te halen. Dit mag ook in de vakantie (m.u.v. de zomervakantie), in het weekend of in een week met minder lessen doen. Tijdens lestijd mag het nooit.

Voordat je op stage gaat, word je tijdens een aantal lessen voorbereid op de BPV en krijg je voorlichting over hoe je een geschikt BPV-bedrijf kunt vinden. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je BPV doen. Op de site van stagemarkt vind je alle erkende BPV-bedrijven voor jouw opleiding. Tijdens je BPV volg je de regels die in dat beroep gelden. Dit kan betekenen dat je 's avonds en/of in het weekend stage moet lopen of werken. Houd hiermee in je privéleven rekening. De BPV wordt beoordeeld door zowel je BPV-begeleider als je BPV-docent. Met je SLB-er bespreek je wanneer je de BPV gaat doen.

Meer informatie

Wanneer mag je starten met de BPV?

Je moet aan een aantal eisen voldoen om op BPV te mogen gaan:

  • Je hebt voor alle vakken minimaal een voldoende, uitgezonderd één vak.
  • Je hebt een voldoende behaald voor het go-no-go-gesprek.

Wanneer je niet voldoet aan de eisen om op stage te kunnen, worden er afspraken met jou gemaakt waaraan je in een bepaalde periode moet voldoen. Je krijgt dan de gelegenheid om te laten zien dat je wel stagevaardig bent. Je kan dan misschien op stage.  

Voorbereiding op de BPV

Tijdens de SLB-uren, voorafgaande aan de BPV, wordt aandacht besteed aan de voorbereiding en begeleiding van BPV. In het eerste leerjaar gebeurt dit d.m.v. het werken met de BPV-voorbereidingsmap. Aan de hand van de map wordt doorgenomen wat je tijdens de BPV gaat doen en wat er van je verwacht wordt. Wanneer je geen BPV-adres kunt vinden (ook niet op www.stagemarkt.nl) kan de BPV-coördinator jou adviseren. Gedurende de opleiding leer je in de lessen vaardigheden die je kunt toepassen en oefenen in de BPV.

Begeleiding in de BPV

De BPV-begeleider van het BPV-bedrijf is degene die jou op de BPV-plek begeleidt en wegwijs maakt in het bedrijf. De BPV-docent is degene die jou vanuit school begeleidt. De BPV-docent houdt 1x in de BPV-periode een voortgangsgesprek met jou en de BPV-begeleider op de BPV-plek en aan het einde van de periode een afsluitend beoordelingsgesprek. Dit kan op je BPV-plek zijn of via teams. Ook heeft de BPV-docent contact met het BPV-bedrijf over jouw voortgang, zowel tijdens een bezoek als telefonisch. Zorg dus dat de school over de juiste gegevens beschikt, zoals het telefoonnummer en adres van de BPV-plek. Wanneer je vragen of problemen hebt, probeer je  eerst samen met je BPV-begeleider te zoeken naar een oplossing. Ook informeer je de BPV-docent. Hij of zij kan advies geven. In de BPV-map staan ook afspraken over jouw houding en gedrag tijdens de BPV. Tijdens je stageperiode heb je verschillende terugkomdagen. 

Beoordeling van de BPV

Iedere student ontvangt aan het begin van de BPV-periode een digitale BPV-map met opdrachten en beoordelingslijsten. De eindbeoordelingslijst en het reflectieverslag lever je aan het einde van de BPV-periode in bij de BPV-docent ter controle en beoordeling. Je moet je BPV met een voldoende afronden om te kunnen diplomeren. Tijdens de BPV houd je in een digitaal systeem bij hoeveel uren je maakt. Je BPV- begeleider geeft goedkeuring als je inderdaad deze uren BPV hebt gedaan.  

Je BPV wordt met een voldoende beoordeeld als:

  • Het eindebeoordelingsformulier voor gedrag en inzet/ vakkennis en vaardigheden door je BPV-begeleider van het bedrijf met een voldoende is beoordeeld.
  • Het reflectieverslag met een voldoende is beoordeeld door de BPV-docent.
  • Het minimumaantal te behalen uren is behaald. 

Je moet je BPV met een voldoende afsluiten om je diploma te behalen.

Het vinden van een erkende BPV-plaats

Je zoekt zelf een passende BPV-plaats. Je bent dus vrij om te bepalen bij welk bedrijf je graag wilt solliciteren. Het bedrijf dient een erkenning te hebben van het SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Wanneer je geen geschikte BPV-plaats kan vinden krijg je advies en begeleiding van de BPV-docent. Wanneer je BPV-plaats geen erkenning heeft, telt je stage niet mee voor je diploma. Let op: dit is geen regel van de school, maar van het ministerie van onderwijs. In het register van het SBB zijn alle erkende BPV-bedrijven opgenomen: deze zijn te vinden op http://www.stagemarkt.nl/. Je krijgt een BPV-overeenkomst als het bedrijf erkend is. Deze dient ingeleverd te worden voordat je kunt starten op de BPV.

Problemen tijdens de BPV

Het kan zijn dat tijdens jouw BPV problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de BPV met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw BPV-docent op school. Stop nooit zelf met je BPV zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

BPV internationaal

De opleiding biedt studenten de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor een internationale BPV-plek gedurende 10 weken in bijvoorbeeld Barcelona of Londen. Hierin werkt de opleiding samen met het internationaal stagebureau van Albeda.

De internationale BPV kan in het tweede en derde leerjaar plaatsvinden. Er wordt een voorlichting gegeven door de BPV-coördinator, waarna je (in het Engels) schriftelijk kunt solliciteren bij de BPV-coördinator. Je aanwezigheid, resultaten en beroepshouding moeten bovengemiddeld zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, dan krijg je een sollicitatiegesprek. Als jij geselecteerd wordt voor de BPV-plek, worden de kosten en mogelijkheden met jou doorgenomen vanuit het internationale stagebureau. Per BPV-bedrijf en land verschillen de kosten, afhankelijk van de samenwerking die er met het betreffende bedrijf is. Ook de kosten van levensonderhoud verschillen per land. Een ticket en kosten voor wonen en levensmiddelen komen altijd voor eigen rekening. Let op: de opleiding is ook verantwoordelijk voor studenten in het buitenland. Om deze reden worden er hoge eisen gesteld aan studenten die op internationale stage mogen.

Internationaal keuzedeel

Er is ook een internationaal keuzedeel: Internationaal 2 - werken in het buitenland. Je kunt dit keuzedeel alleen volgen als je resultaten en houding bovengemiddeld zijn. Verder moet je solliciteren om aangenomen te worden. Wanneer je bent aangenomen, volg je je stage in het buitenland en maak je de opdrachten die horen bij dit keuzedeel.