Examinering en diplomering

Op deze pagina vind je informatie over belangrijke onderwerpen over examinering en diplomering. Denk bijvoorbeeld aan informatie over het examenplan, de aanmelding, procedures, herkansingen en de verschillen tussen A1/A2 examens en B1/B2 examens. 

 

Meer informatie

Advies en aanvraag examen

De loopbaancoach overlegt met de student of hij in aanmerking komt voor het examen. Hij/zij geeft advies. Is het advies positief of is het contract bijna afgelopen dan wordt de student aangemeld.

De student geeft zich voor het examen A1 of A2 op bij de loopbaancoach. Meegewogen worden de toets uitslagen, de inzet maar ook de eindduur van het traject. De loopbaancoach meldt je –bij positief advies- aan bij het Examenbureau. Hiervoor gebruikt hij het rooster in Teams.

De student dient zich zelf voor het examen B1 of B2 op te geven. Deze examinering valt onder de verantwoording van DUO. Meer informatie over deze examens kan je vinden op: www.staatsexamensnt2.nl. Wel is het belangrijk dat de loopbaancoach op de hoogte is van een examenaanmelding. Je stuurt de aanmeldbevestiging van je examen naar je loopbaancoach.

Het examen A1/A2

Het A1 en A2 examen wordt afgenomen bij Albeda of Zadkine op een locatie van Taal & inburgering. 

De opleiding 5621 (A1) bestaat uit 4 examenonderdelen: lezen, luisteren, schrijven en gesprekken. De examens lezen, luisteren en schrijven worden digitaal afgenomen. Het examen gesprekken bestaat uit drie rollenspellen in drie verschillende situaties met een gesprekspartner. Voor alle examens mag er een eigen taal- Nederlands woordenboek gebruikt worden.

De opleiding 5622 (A2) bestaat uit 5 examenonderdelen: lezen, luisteren, schrijven, spreken én gesprekken. De examens lezen, luisteren en schrijven worden digitaal afgenomen. Net als bij het A1-examen bestaat het onderdeel gesprekken uit drie rollenspellen in drie verschillende situaties met een gesprekspartner. Bij de examen spreken presenteert de student drie situaties aan de gesprekspartner. Voor alle examens mag er uitsluitend een Nederlands woordenboek gebruikt worden. 

Zaken voor het A1/A2 examen

Nadat je voor het examen opgegeven bent, ontvang je uiterlijk twee weken voor het examen een uitnodiging via je studentenmail. De examens worden verdeeld over twee verschillende dagen. Belangrijke zaken voor het examen:

  • Het is noodzakelijk dat je kunt inloggen met je Albeda e-mailadres.
  • Het laten zien van een geldige legitimatie is verplicht (rijbewijs, verblijfsdocument, paspoort, identiteitskaart of vreemdelingendocument).
  • Je bent 5 minuten voor het begin van het examen bij het lokaal aanwezig.  
  • Te laat: Je mag tot uiterlijk 20 minuten na het begin van het examen nog naar binnen. In sommige gevallen moet je een kwartier wachten totdat je, samen met de andere telaatkomers, het lokaal binnen mag. Ben je meer dan 20 minuten te laat dan mag je niet meer naar binnen. 
  • Afmelden voor het examen doe je door een mail te sturen naar [email protected] (het Examenbureau beoordeelt of de reden van afmelding legitiem is).
  • Tijdens het examen zijn mobiele telefoons, smartwatches, tablets e.d. niet toegestaan! Zet je telefoon UIT of op vliegtuigmodus (niet op trillen) en berg hem op. Je telefoon mag niet zichtbaar zijn. Ook het onder handbereik hebben van een smartwatch is niet toegestaan. 

 

 

 

Tijdens het A1/A2 examen

Belangrijke zaken tijdens het examen:

  • Je toont je ID aan de surveillant en je tekent de presentielijst. 
  • Je houdt zelf ook in de gaten of je hebt getekend voor aanwezigheid. 
  • Je hebt alleen schrijfmateriaal en toegestane hulpmiddelen (zoals bijvoorbeeld een woordenboek of oortjes) op je tafel. Je leent tijdens het examen geen woordenboeken uit. Het is niet toegestaan om je mobiel, tablet, smartwatch of anders als woordenboek in te zetten. 
  • Je legt je ID ter inzage van de surveillant op tafel. Als je geen geldig ID van je zelf kan tonen mag je geen examen doen. 
  • Lees alle aanwijzingen op de computer of in het examenboekje goed door. 
  • Als je klaar bent lever je het gemaakte werk in bij de surveillant. 
  • Als je wordt betrapt op fraude of in geval van verstoring van het examenproces (spieken, spreken, of het in werking zijn of gebruik van mobiele communicatiemiddelen e.d.) moet je het werk en de opgaven inleveren bij de surveillant. Ga niet in discussie met de surveillant!  
  • Je levert je werk en de opgaven in als de surveillant aangeeft dat de tijd om is. 
  • Tijdens het examen mag je de examenruimte niet alleen verlaten. (Bv. voor toiletbezoek).

 

 

Na het A1/A2 examen

Belangrijke zaken na het examen:

  • Blijf niet voor de examenruimte/het lokaal staan/praten. Zorg ervoor dat kandidaten die nog niet klaar zijn ongestoord het examen kunnen afmaken. 
  • Cijfers worden binnen 14 werkdagen, bekend gemaakt via de loopbaancoach/portaal. 
  • Dit zijn voorlopige cijfers. Je kunt daaraan geen rechten ontlenen. De examencommissie stelt de cijfers formeel vast. 
  • Na het bekend worden van de voorlopige cijfers kun je een schriftelijk verzoek indienen bij het Examenbureau ([email protected]om je gemaakte examen in te zien. 
  • Inzage betekent dat je het gemaakte examen en je eigen uitwerking daarvan mag inkijken. Je mag geen delen van het examen overnemen. Het examen wordt niet besproken, officiële antwoorden zijn niet ter inzage. Voor vragen over je gemaakte examen kun je na de inzage terecht bij het Examenbureau. 
  • Tot maximaal 10 werkdagen na het bekend worden van de voorlopige cijfers kun je een verzoek indienen bij het Examenbureau wanneer je bezwaar wilt maken tegen het toegekende cijfer.
  • Voor alle examens heb je twee mogelijkheden. Mocht je het examen tijdens de eerste poging niet behaald hebben, kun je dit examen herkansen. Je behaalt je diploma wanneer je voor alle onderdelen een 5,5 of hoger hebt gehaald. 

 

 

Het examen B1/B2

De opleiding volg je bij Albeda/Zadkine. Het examen doe je op een locatie van DUO. Na overleg met je loopbaancoach geef je je op voor het examen. Dat kan ongeveer 8 weken van tevoren via de website van DUO met behulp van je DigiD. Je bent zelf verantwoordelijk om je tijdig aan te melden voor het examen. 

Zowel het B1 als B2 examen bevatten 4 vaardigheden: schrijven, lezen, spreken en luisteren. Alle examens worden op de computer gemaakt.

Schrijven: dit examen bestaat uit het aanvullen zinnen, korte en middellange opdrachten. De examentijd is samen met de instructie en legitimatie 2 uur en 15 minuten Het Van Dale pocketwoordenboek NED-NED mag gebruikt worden

Spreken: bij het examenspreken heeft de kandidaat een koptelefoon op. Hij praat in de telefoon tegen de computer. Programma I (B1) bestaat uit 2 delen, programma II (B2) uit 3 delen. Er is geen pauze tussen de verschillende onderdelen. Met legitimatie en instructie duurt het examen ongeveer 1 uur. Bij dit examen mag geen woordenboek gebruikt worden.

Lezen: dit examen bevat ongeveer 40 meerkeuzevragen. De tijd met instructie en legitimatie duurt ongeveer 2 uur en 15 minuten. Bij dit examen mag het Van Dale pocketwoordenboek NED-NED gebruikt worden

Luisteren: het examen luisteren bestaat uit ongeveer 40 vragen bij 5 of meer luisterteksten. Er zijn 1-3 filmpjes die bekeken worden. De antwoorden worden digitaal ingevuld. Het zijn altijd meerkeuzevragen. De tijd voor legitimatie, instructie en het examen is ongeveer 2 uur. Bij dit examen mag geen woordenboek gebruikt worden.

Na het B1/B2 examen

Na het B1/B2 examen voer je een eindgesprek met je loopbaancoach. Je bespreekt je uitstroomwens. Wat ga je doen na de B1 of B2? 

De kosten van het examen betaal je eerst zelf. Als de uitslag van je examen binnen is, stuurt jouw loopbaancoach een declaratieformulier naar je toe. Je mag 5 examenonderdelen declareren. Dus de 4 onderdelen + 1 eventuele herkansing. Je hoeft niet te slagen om de kosten te kunnen declareren. 

Aangepaste examinering

Je kan recht hebben (bijvoorbeeld als gevolg van een fysieke beperking) op een aangepaste afname van het examen. Denk hierbij aan hulpmiddelen als verklanking of extra tijd. Hulpmiddelen vraag je met behulp van de zorgdocent aan bij de examencommissie. Het is belangrijk dat dit in een zo vroeg mogelijk stadium plaatsvindt. Jouw loopbaancoach kan je hier meer over vertellen.

 

Onregelmatigheden en wangedrag bij examinering

Onder een onregelmatigheid wordt onder andere het volgende verstaan:

  • op onrechtmatige wijze (proberen) gebruik te maken van oplossingen, antwoorden van door anderen gemaakt examenwerk;
  • op onrechtmatige wijze veranderingen aanbrengen in het examenmateriaal;
  • het niet opvolgen van instructies van examinatoren of surveillanten tijdens het examen;
  • gebruikmaken van niet toegestane hulpmiddelen.

Zodra een examinator of surveillant merkt dat er een onregelmatigheid plaatsvindt, wordt dat direct aan jou verteld. De afname van het examen kan dan worden stopgezet.
De examencommissie neemt een beslissing over de gevolgen van de onregelmatigheid en stelt jou hiervan op de hoogte.

Diplomering en uitschrijving

Je bent geslaagd als je examendossier compleet is. Als je aan alle voorwaarden hebt voldaan, worden het diploma, de resultatenlijst en de bijlage bij de resultatenlijst gemaakt. Je tekent deze documenten tijdens de diploma-uitreiking.

Op je diploma staat een datum. Op deze datum schrijft Albeda je uit. Deze datum kan een andere datum zijn dan de datum van de dag waarop je je diploma krijgt of de dag dat jij voor het eerst hoort dat je geslaagd bent.