De opleiding

De opleidingen A1, A2, B1 en B2 duren minimaal 15 weken en maximaal 45 weken. Word je geplaatst in een groep, dan volg je 2 dagdelen taal in je basisgroep. Het derde dagdeel besteed je aan een extra module taal, rekenen, loopbaan en burgerschap, werkgevers- vaardigheden of sollicitatievaardigheden. De module taal en geld volg je altijd. Dit geldt alleen voor de dagopleidingen. 

Je bespreekt met de loopbaancoach welke module het meest geschikt is.

Opleiding

 

Meer informatie

Opleiding A0-A1

DOEL

Taalniveau: minimaal A1

Uitstroom: werk/inschrijving voor werk of vervolgopleiding

Duur:15-30 weken

DE LESSEN

Het doel van de les is het taalniveau A1 is het verbeteren van je Nederlands tot minimaal niveau A1. Je leert je voorstellen en je persoonsgegevens doorgeven. Je leert bijvoorbeeld een formulier lezen en schrijven.

WERKWIJZE 

Je leert Nederlands op basisniveau A1. Je start de les gezamenlijk en werkt daarna in kleine groepen aan individuele opdrachten uit het boek. Je werkt op de computer, in groepen of alleen aan je persoonlijke studieplan. De docent besteedt aandacht aan opleidingen en werk in Nederland, het onderwijs in Nederland, geeft voorlichting over beroepen en aan opleidingsmogelijkheden voor een beroep. Je krijgt huiswerkopdrachten mee en bezoekt open dagen.

LESMATERIAAL

In de les werk je met het boek Taal Compleet. Werken op en met de computer is onderdeel van de lessen. Je werkt ook een groot deel uit de e-learning van Taal Compleet.

AFRONDING

Je maakt aan het eind van de opleiding het examen A1. Haal je alle vaardigheden op A1-niveau dan krijg je een diploma. Je stroomt uit met de mogelijkheid tot werkbetering, het vinden van ongeschoold werk of vrijwilligerswerk.

Opleiding A1-A2

DOEL

Taalniveau: minimaal A2

Uitstroom: werk/inschrijving voor werk of vervolgopleiding

Duur: 15- 30- 45 -60 weken

DE LESSEN

Het doel is taalniveau A2 te halen zodat je bijvoorbeeld een gesprek kan aangaan met mensen op school of in de buurt. Of dat je met je contactpersoon bij de gemeente kan praten. Maar ook dat je zelfstandig naar de dokter of tandarts kunt gaan en een 10-minutengesprek kan voeren op de school van je kinderen. In elke les is er aandacht voor lezen, luisteren, spreken/gesprekken en schrijven. De module Taal & geld is verplicht.

WERKWIJZE

Je leert Nederlands op basisniveau A2. Je start de les gezamenlijk en werkt daarna in kleine groepen aan individuele opdrachten uit het boek. Je werkt op de computer en in groepen of individueel aan je persoonlijke studieplan. De docent besteedt aandacht aan opleidingen en werk in Nederland, het onderwijsstelsel in Nederland, geeft voorlichting over beroepen en aan opleidingsmogelijkheden voor een beroep. Je krijgt huiswerkopdrachten mee en bezoekt open dagen.

LESMATERIAAL

In de les werk je met het boek Taal Compleet. Loopbaan oriëntatie en coaching en digitale vaardigheden zijn onderdeel van de lessen. Je werkt ook een groot deel uit de e-learning van Taal Compleet.

AFRONDING

Je maakt aan het eind van de opleiding het examen A2. Haal je alle vaardigheden op A2-niveau dan krijg je een diploma. Behaal je 1, 2 of 3 vaardigheden op A2-niveau dan staat de uitslag hiervan op het certificaat dat je ontvangt. Je stroomt uit naar werk of mbo 1.

Opleiding A2-B1

DOEL

Taalniveau: minimaal B1

Uitstroom: werk (inschrijving), doorstroom binnen werk of vervolgopleiding

Duur: 15- 30- 45- 60 weken

DE LESSEN

Het doel van de les is ervoor te zorgen dat je met taalniveau B1 je kansen op de arbeidsmarkt kan vergroten of behouden. Of dat je in staat bent de opleiding te volgen die bij u past. Maar ook dat je bijvoorbeeld trainer kan worden bij een sportclub, je aan kunt sluiten bij een politieke partij of je helpt kinderen veilig oversteken bij de avondvierdaagse. In elke les is er aandacht voor lezen, luisteren, spreken/gesprekken en schrijven. De module taal & geld is verplicht.

WERKWIJZE

Je leert Nederlands op basisniveau B1. Je start de les gezamenlijk en werkt daarna in kleine groepen aan individuele opdrachten uit het boek.  Dat betekent dat je werkt op de computer en in groepen of individueel aan je persoonlijke studieplan. De docent besteedt aandacht aan opleidingen en werk in Nederland, het onderwijsstelsel in Nederland, geeft voorlichting over beroepen en aan opleidingsmogelijkheden voor een beroep. Je krijgt huiswerkopdrachten mee en bezoekt open dagen.

LESMATERIAAL

In de les werk je met het boek Taal Sterk of Taal Compleet B1. Loopbaan oriëntatie en coaching en digitale vaardigheden zijn onderdeel van de taallessen. Je werkt ook een groot deel uit de e-learning.

AFRONDING

Je rondt de opleiding af door je op te geven voor het Staatsexamen B1. Dit doe je in overleg met de loopbaancoach. Je stroomt uit naar mbo 2/3 of naar werk.

 

Opleiding B1-B2

DOEL

Taalniveau: minimaal B2

Uitstroom: werk (inschrijving), doorstroom binnen werk of vervolgopleiding

Duur: 15-30-45- 60 weken

DE LESSEN

Het doel van de les is ervoor te zorgen dat je met taalniveau B2 je kansen op de arbeidsmarkt kunt vergroten of behouden. Of dat je in staat bent een opleiding te volgen die bij je past. Maar ook dat je bijvoorbeeld trainer kunt worden bij een sportclub, of je aan kan sluiten bij een politieke partij. De module taal & geld is verplicht.

WERKWIJZE

Je leert Nederlands op basisniveau B2. Je start de les gezamenlijk en zal daarna in kleine groepen aan individuele opdrachten uit het boek werken. Dat betekent dat je werkt op de computer en in groepen of individueel aan je persoonlijke studieplan. De docent besteedt aandacht aan opleidingen en werk in Nederland, het onderwijsstelsel in Nederland, geeft voorlichting over beroepen en aan opleidingsmogelijkheden voor een beroep. Je krijgt huiswerkopdrachten mee en bezoekt open dagen.

LESMATERIAAL

In de les werk je met het boek Taal Sterk. Loopbaan oriëntatie en coaching en het leren werken op en met de computer zijn onderdeel van de lessen. Je werkt ook een groot deel uit de e-learning van Taal Sterk.

AFRONDING

Aan het eind van de opleiding geef je je op voor het staatsexamen B2. Dit doe je in overleg met de loopbaancoach en stroom je uit naar werk of opleiding. Je stroomt uit naar mbo 4, hbo of werk

Inhoud van de opleiding

Iedereen krijgt 2 dagdelen per week Nederlands. Naast het volgen van taal, krijgen de dag groepen ook één keer per week een module les. De module wordt door de loopbaancoach gekozen en is afhankelijk van je uitstroomwens (werk/werkbehoud/opleiding).

Rekenen

Je kan je rekenniveau te verbeteren. In de module rekenen maak je een starttoets en krijg je oefeningen die je thuis kan maken. Je hebt minimaal 15 weken rekenles. Aan het einde van de lessen maak je de eindtoets. Je ontvangt een certificaat van de rekenmodule met daarop het eindresultaat (1F-2F).

Loopbaan naar werk

De module Loopbaanbegeleiding bestaat uit verschillende onderwerpen en hangt af van je eigen wensen en leerdoelen. Loopbaanbegeleiding betekent begeleiding bij werk en in deze module kan je stagelopen, bedrijven bezoeken en gastlessen volgen. Albeda heeft een groot netwerk van onder meer 16.000 bedrijven. Je leert een cv maken of je cv te verbeteren

Loopbaan naar opleiding

Wat is voor jou mogelijk na je opleiding bij Taal & Inburgering? Wat wil je? In deze module leer je alles over de verschillende mogelijkheden om door te stromen naar een vervolgopleiding en kom je erachter wat bij je past en wat je mogelijkheden zijn

Werknemersvaardigheden

Bedrijven groeien. Voor een werknemer is het belangrijk om mee te gaan in de ontwikkelingen (groei) van een bedrijf. In deze module leer je 21ste-eeuwse vaardigheden zoals, kritisch en creatief denken, problemen oplossen, communiceren, samenwerken, sociale-en culturele vaardigheden. Ook leer je sollicitatievaardigheden en omgang op de werkvloer: Wat wordt in Nederland van een werknemer verwacht en wat kan een werknemer van de werkgever verwachten?

Studievaardigheden

Ga je naar het mbo of hbo dan is een goede studiehouding belangrijk. In deze module leer je leren. Bijvoorbeeld het scheiden van wat belangrijk is en wat niet, schema’s maken, woordenschat verwerven en verzamelen van informatie.

Taal & geld

In de module Geld leer je omgaan met geld. De onderwerpen zijn: Wet Studiefinanciering/ aanvragen van DUO-lening, arbeidscontracten, arbeidsvoorwaarden, cao, loonstrook, toeslagen, belastingen, uitkeringen, verzekeringen, pensioenregelingen en zorgverzekering.

Nederlands

Is het nodig een bepaalde vaardigheid zoals lezen, schrijven, lezen, luisteren of spreken en gesprekken te volgen, dan kan dat in deze module.