Je kunt werken bij maaltijd- en drank- en logiesverstrekkende bedrijven zoals cafés, bars, restaurants en hotels, maar ook bij één van de vele blurring concepten.
De meewerkend horecaondernemer is oprichter, eigenaar en/of bedrijfsleider van een kleinschalig restaurant, café of bar. Hij is belast met de operationele leiding van het bedrijf, bepaalt en bewaakt het sociaal-hygiënisch beleid en hij werkt mee aan de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden; van het opnemen van bestellingen en drankjes serveren tot het opmaken van de rekening en afscheid nemen van de gast. Hij is in het bedrijf verantwoordelijk voor een passende sfeer, afgestemd op de bedrijfsformule en het gastvrijheidsconcept. De meewerkend horecaondernemer is zich bewust van de invloed van zijn dubbelrol als collega en eigenaar, leidinggevende of werkgever. Verder is hij een koersbepaler en vernieuwer. Iemand die risico's durft te nemen en kan handelen in onzekere situaties.
Typerend voor de beroepshouding van de meewerkend horecaondernemer is dat hij gericht is op een viertal aspecten:
Commerciële effectiviteit
Hij is gast, klantgericht en marktgericht, heeft inzicht in bedrijfsorganisatie en is organisatiebewust. Ook moet hij een langetermijnvisie hebben, onderbouwd met financiële en vaktechnische argumenten.
Interpersoonlijke effectiviteit
Hij is sensitief en sociaal communicatief, flexibel en empathisch, is gericht op netwerken, begeleiding en motivering van medewerkers en op samenwerking en teamgeest.
Operationele effectiviteit
Hij is gericht op resultaten, organiseert processen, heeft overzicht, delegeert taken, corrigeert medewerkers en controleert kwaliteit en resultaten van werkzaamheden.
Persoonlijke effectiviteit
Hij is oprecht en consequent, zelfkritisch, stressbestendig, enthousiast, creatief en innovatief. Ook is hij bereid en in staat om in de vroege en/of late uren te werken. De manager/ondernemer horeca is een koersbepaler en een vernieuwer. Hij staat open voor innovaties en ontwikkelt baanbrekende ideeën. Hij durft risico's te nemen en kan handelen in onzekere situaties.
Met het diploma meewerkend horecaondernemer niveau 4 kun je doorstromen naar een andere (horeca) niveau 4 opleiding of naar een HBO opleiding. Als je na deze opleiding door wilt gaan naar een andere MBO opleiding, heb je het recht om toegelaten te worden tot deze MBO opleiding indien:
o Je je aanmeldt op uiterlijk 1 april (NB: aanmelding na 1 april kan ook, maar dan geldt het automatisch recht op toelating niet meer);
o Je met goed gevolg deelneemt aan eventueel verplichte intakeactiviteiten;
o Je voldoet aan de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.
Het is goed om te weten welke kansen op werk je hebt met de opleiding van jouw keuze.
Voor meer informatie, verwijzen we je door naar de site van SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Kijk bij de laatste publicatie over de regio Rijnmond.