BBL opleidingsvariant

Op de locatie Spinozaweg van het Albeda college economie & ondernemen kun je de bbl-variant opleiding Manager retail volgen.  Eén van de voordelen van bbl leren is, dat al vroeg in de opleiding blijkt of het gekozen beroep bij je past. Dit betekent minder tijdverlies bij een verkeerde keuze. Ook bouw je tijdens je opleiding al een behoorlijk CV op, wat de kans op werk na je opleiding vergroot.

Flexibel en op maat
Het onderwijs is flexibel, omdat je op 2 momenten kunt instromen (september en februari). Schoolexamens worden daarom meerdere malen per jaar aangeboden.

BPV
Gedurende de gehele opleidingstijd ga je 1 dag per week naar school en voor de overige 3 tot 4 dagen per week heb je een arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf. Je leert en je oefent dus heel veel in de echte beroepspraktijk. Bij deze opleiding is het verplicht om minimaal 650 klokuur per schooljaar bij een erkend leerbedrijf te werken. Je werkt zelfstandig en wordt op het werk begeleid door een praktijkopleider van je werk en vanuit school wordt je begeleid door een praktijkbegeleider.

Zodra je een leerwerkbedrijf hebt gevonden, moet je direct een Naw-bpv formulier inleveren bij de bpv-coördinator op de locatie van jouw opleiding. Je kunt bij de bpv-coördinator ook terecht met al je vragen over de BPV en alle praktische zaken daaromheen.

  • Locatie Spinozaweg: mevr. J.G. Scheffers

Klik hier voor Naw bpv formulier. Je kunt het formulier via de email sturen naar Mevr. J.G. Scheffers - [email protected]

 

 

Meer informatie

Het vinden van een BPV plaats

Je wordt geacht al een baan bij een erkend leerbedrijf te hebben voordat je de opleiding begint.

Tijdens de start van de opleiding krijg je van de praktijkbegeleider (van school) informatie over de bpv. Dit gebeurt door middel van een presentatie. Tijdens deze presentatie wordt een praktijkmap met de praktijkexamens (Proeven van Bekwaamheid), praktijkplanning en gegevens docenten uitgereikt en uitvoerig besproken. Je krijgt de opdracht om de praktijkmap door te nemen met je praktijkopleider (van jouw leerbedrijf). De praktijkbegeleider (van school) maakt zo spoedig mogelijk een afspraak met praktijkopleider (van jouw leerbedrijf) voor een kennismakingsbezoek en om het hele examineringsproces in de praktijk toe te lichten.

De praktijkbegeleider (van school) is jouw eerste aanspreekpunt als het gaat over de bpv.

De bpv-coördinator adviseert en helpt je bij het zoeken naar een nieuwe werkgever in het geval je jouw leerbaan bent kwijtgeraakt.

Klik door voor de contactgegevens van jouw bpv-coördinator.

 

Het examen in de praktijk

Het examen in de praktijk noemen we de Proeve van bekwaamheid. Per kerntaak heb je een Proeve van bekwaamheid.

De praktijkopleider van je werk neemt de Proeve van bekwaamheid af nadat je alle praktijkexamenopdrachten hebt ingeoefend en uitgewerkt op papier en deze met een cijfer van 5,5 of hoger zijn beoordeeld door de praktijkopleider.

Hierna lever je bij jouw praktijkbegeleider van school de Proeve van bekwaamheid en de uitgewerkte examenopdrachten in.

De praktijkbegeleider van school draagt het gemaakte werk (indien goedgekeurd) over aan de praktijkexaminator (van school) die een afspraak gaat maken met de praktijkopleider van het leerbedrijf en met jou om het verantwoordingsgesprek af te kunnen nemen.

Na afloop van het verantwoordingsgesprek wordt het definitieve cijfer voor de Proeve van bekwaamheid bepaald in samenspraak met de praktijkopleider (in de rol van 2de examinator).

Aanvullende eisen

  • Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf voor minimaal 650 klokuur per schooljaar.

  • BPV-bedrijven die nog niet erkend zijn, moeten de erkenning zelf aanvragen. Hierbij kan de BPV-coördinator ondersteuning bieden.
  • Het maximaal aantal te werken uren per week is wettelijk vastgelegd in de arbeidstijdenwet. Als deelnemer aan de opleiding volg je de werktijden van het bedrijf, ook wat betreft het weekend. Tevens moet je je conformeren aan alle veiligheidsregels van het bedrijf.
  • ’s Nachts werken is niet toegestaan voor studenten onder de 18 jaar.
  • In principe blijf je gedurende de gehele opleiding bij hetzelfde BPV-bedrijf. Alleen in uitzonderlijke gevallen mag je wisselen van BPV-bedrijf. Bespreek dit altijd met jouw praktijkbegeleider (van school).

Op de Albeda website lees je meer over wat er m.b.t. de BPV van jou én van de school wordt verwacht. Klik hiervoor op www.albeda.nl/bedrijven/stage.

Begeleiding tijdens jouw bpv

Tijdens je bpv word je zowel door school als door iemand uit de praktijk begeleid. Je praktijkopleider is degene die ervoor zorgt dat jij kunt leren op je leerbedrijf. 

De praktijkopleider leidt jou op in de praktijk, in het bedrijf. Deze praktijkopleider is de contactpersoon in het bedrijf voor jou, voor de praktijkbegeleider (school) en de bpv-coördinator (school).

De praktijkbegeleider begeleidt je tijdens je bpv-periode. De docent neemt telefonisch contact op met jou en je praktijkopleider en bezoekt jou in het leerbedrijf.

Ziekte en verzuim tijdens bpv

  • Verzuim van BPV-tijd dient uiteraard zoveel mogelijk voorkomen te worden. Als je om dringende redenen niet naar je leerbedrijf kan, dan moet je dit voorafgaand aan het verzuim kenbaar maken bij jouw leerbedrijf .
  • Als je ziek bent, meld je dit vóór de aanvangstijd van je werktijd, maar in ieder geval vóór 8.30 uur bij je leerbedrijf.
  • Beter melden bij het leerbedrijf doe je zo snel mogelijk in verband met de planning bij jouw leerbedrijf.

DP_YAML_QUOTE[Overige afspraken en regels rondom de bpv]

Beëindiging BPV​

  • Als de opleidingsduur voorbij is, dan wordt de praktijkovereenkomst automatisch beëindigt.
  • Ga je door met een vervolgopleiding dan krijg je een nieuwe praktijkovereenkomst.
  • Bij voortijdige beëindiging van de BPV wordt de praktijkovereenkomst ontbonden.

Verzekering tijdens de BPV
Tijdens de BPV is het leerbedrijf wettelijk verplicht om voor de student/werknemer een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Mocht zich nu een situatie voordoen waarbij deze verzekering niet van toepassing is, of niet voldoende dekkend is, dan heeft het Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering kan als aanvulling dienen op de aansprakelijkheidsverzekering van de werkgever.

Problemen tijdens de BPV
Het kan zijn dat tijdens jouw bpv problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de bpv met degene die jouw praktijkopleider is. Als dit niet mogelijk is of je er niet uitkomt met de praktijkopleider, neem dan snel contact op met jouw praktijkbegeleider (school). Samen met je praktijkbegeleider (school) wordt er altijd gezocht naar een oplossing.