Lessen

De kerntaken en werkprocessen worden je aangeleerd gedurende drie jaar. Een overzicht van de kerntaken en werkprocessen vind je in het examenplan.

In het eerste leerjaar wordt er veel aandacht besteed aan de basisvaardigheden van het beroep. Zowel in de praktijklessen als in de vakspecifieke theorielessen. Daarnaast volg je de algemene vakken, zoals rekenen, Engels en Nederlands.
In het tweede leerjaar krijg je dezelfde vakken en ga je jouw vakkennis verdiepen.
In het derde leerjaar ga je je voorbereiden op de examens van alle vakken en zal er uiteindelijk geëxamineerd worden.

In alle leerjaren loop je stage (BPV). Ook volg je twee of drie keuzedelen tijdens jouw opleiding en volg je het examenvak Loopbaan en Burgerschap. Deze vakken zorgen voor extra verdieping naast de basisinhoud van de opleiding. Je volgt in totaal drie of 4 keuzedelen (totaal 720 studiebelastingsuren). Meer informatie over de keuzedelen vind je onder de tegel keuzedelen.

Periodeplanners per les
We werken in veel lessen met periodeplanners, zodat je weet wat je mee moet nemen,
wat je gaat leren, wanneer je een proefwerk hebt en wanneer je opdrachten moet inleveren.

Modeshow
Elk schooljaar wordt afgesloten met een modeshow. Ook de junior stylist toont zijn werk tijdens de modeshow. Deze modeshow maakt onderdeel uit van het onderwijsprogramma en is een vast onderdeel van jouw opleiding.

Meer informatie

Praktijklessen

Tijdens de praktijklessen leer je hoe je werktekeningen moet maken van collectie-items. Je doet ook kennis op het gebied van textielwaren, zodat je kunt bepalen welke stoffen en fournituren je moet zoeken bij een collectie-item. Daarnaast leer je alles schetsen, werktekeningen maken, de collectie uitwerken, de pasvorm, maten en de doorpas. Ook leer je werken met de Adobe programma’s Illustrator, Indesign en Photoshop.

Vakspecifieke theorielessen

Tijdens de opleiding volg je meerdere theorievakken. Tijdens het vak ‘textielwarenkennis’ maak je kennis met de (grond)stoffen die bij jouw beroep horen.  Bij het vak ‘Modegeschiedenis’ leer je alles over de geschiedenis van de mode en de ontwikkelingen en trends op jouw vakgebied. Bij het vak ‘vakpresentatie’ leer je alles over het maken van een stylesheet. Je leert werken met Photoshop, Ilustrator en Indesign. Je volgt ook de vakken ‘productie’, ‘concept’ en ‘sampling’. Dit zijn de vakken waar bij je leert hoe de productie van kledingstukken in zijn werk gaat en hoe je een sample maakt. In de theorielessen werken we met boeken, readers, stencils en computer.

Afhankelijk van de les wordt er gebruik gemaakt van o.a. de volgende werkvormen: klassikale uitleg, zelfstandig of groepsgewijs opdrachten maken, huiswerk (klassikaal) nakijken, herhalen, lesstof via video/film, persoonlijke instructie en begeleiding, discussie. Je bent zelf verantwoordelijk voor het meenemen van het juiste lesmateriaal.

Lessen Nederlands en Engels

Voor de lessen Nederlands heb je zowel schriftelijk als digitaal lesmateriaal.

Je legt de examens Nederlands af op niveau 3F, in de volgende gebieden:

  • Lezen en Luisteren
  • Schrijven en taalverzorging
  • Gesprekken voeren

Nederlands dient gemiddeld met een voldoende afgesloten te worden om het diploma te behalen. De 5-6  regel (in willekeurige volgorde) is van toepassing. Dit betekent dat je Engels en Nederlands met elkaar kunt compenseren. Als je voor Nederlands tenminste een 6 behaald hebt, moet je voor Engels minimaal een 5 behalen en andersom. Bij Nederlands vormen Lezen en Luisteren samen 50 % van je cijfer, schrijven, spreken en gesprekken voeren vormen gezamenlijk de andere 50 % van je cijfer.

Voor de lessen Engels heb je zowel schriftelijk als digitaal lesmateriaal. Je krijgt les in Engels generiek (algemeen) en vaktaal. Engelse vaktaal komt terug tijdens jouw praktijkexamen, maar hier krijg je geen apart cijfer voor.

Generiek Engels is op niveau 4 wel een verplicht examenonderdeel

De lessen Engels worden afgesloten met een examen. De inhoud van de lesonderdelen Engels:

  • Lezen
  • Luisteren
  • Schrijven
  • Spreken
  • Gesprekken voeren

Lessen rekenen en Loopbaan en Burgerschap

Voor de lessen rekenen wordt een schriftelijke methode gebruikt. Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van digitale leermiddelen. Je legt het CEM (Centraal Examen MBO) rekenexamen af op niveau 3F, in de volgende gebieden:

  • Getallen
  • Verhoudingen
  • Meten en meetkunde
  • Verbanden

Loopbaan en Burgerschap

De lessen Loopbaan & Burgerschap volg je gedurende één schooljaar. Je gebruikt hierbij een schriftelijke methode. Aan de hand van de actualiteit wordt er gekozen voor een aantal projecten met bijbehorende opdrachten. De gemaakte opdrachten verzamel je in een portfolio. Het portfolio wordt aan het eind van de lessenreeks beoordeeld. Je werkt niet alleen tijdens de lessen Loopbaan & Burgerschap aan dit vak. Het vak komt ook aan de orde in de BPV, studieloopbaanlessen en in projecten.

Loopbaan en burgerschap gaat over de volgende kwalificaties:

  • Loopbaan
  • Burgerschap
    • De politiek-juridische dimensie
    • De economische dimensie
    • De sociaal-maatschappelijke dimensie
    • De dimensie vitaal burgerschap

Het vak Loopbaan & burgerschap is een onderdeel van het examen en dient met een voldoende afgesloten te worden.

Lesrooster en lestijden

In het begin van het schooljaar krijg je een lesrooster. Het eerste lesuur begint op z’n vroegst om 8.30 uur. Een lesuur duurt 45 minuten. Je hebt soms ook lesblokken van 3 of 4 lesuren van 45 minuten. Er zijn vier perioden per schooljaar.  Dat betekent dat het lesrooster een aantal keren per jaar verandert. We streven ernaar het rooster zo constant mogelijk te houden, afhankelijk van de geplande lessen per periode. Het rooster is online te bekijken op www.albeda.nl/roosters. Je dient hiervoor in te loggen met jouw studenteninloggegevens.

Bij plotselinge wijzigingen wordt het rooster via het bord in de hal naast lokaal 0.21 op gehangen of wordt er via de groepsapp van jouw klas gecommuniceerd.

Studiebelasting

De studiebelasting is als volgt:

Begeleide onderwijstijd:

Leerjaar 1: 520 uur
Leerjaar 2: 500 uur
Leerjaar 3: 500 uur

Beroepspraktijkvorming

Leerjaar 1: 520 uur
Leerjaar 2: 528 uur
Leerjaar 3: 528 uur

Zelfstudie (onbegeleide uren):

Leerjaar 1: 560 uur
Leerjaar 2: 572 uur
Leerjaar 3: 572 uur