Aanwezigheid en verzuim

Wanneer je ziek bent moet je jezelf correct af te melden. Zonder correcte afmelding is je afwezigheid ongeoorloofd. Net als je toekomstige werkgever vinden wij het vanzelfsprekend dat je op school bent. Mocht je bij uitzondering afwezig zijn, dan vinden wij het vanzelfsprekend dat je ons dit meldt. Ook willen wij graag weten waarom je niet kunt komen.

  • Je meldt je tussen 8.45 – 10.00 uur telefonisch af bij de receptie, en bij de studieloopbaanbegeleider. Indien je een toets hebt, meld je je ook af bij de betreffende docent. Doe dit zo vroeg mogelijk! Indien je deze dag BPV hebt, stel je ook je BPV- adres op de hoogte.
  • Als je te laat komt in de les of de noodzakelijke leermiddelen niet bij je hebt geldt: je wordt niet toegelaten tot de les.
  • Indien je externe afspraken hebt tijdens schooltijd geldt dat je dit meldt aan je slb’er en de receptie. Studenten leveren zoveel als mogelijk bewijs aan voor gemiste lesuren.
  • Indien je in verband met een feestdag, huwelijk of een overlijden afwezig bent, dan kan je in aanmerking komen voor verlof. Zie hieronder meer over verlof.
  • De opleiding stuurt jou een waarschuwing als je 5 uur ongeoorloofd afwezig bent geweest in 4 aangesloten weken en ook als je 8 uur ongeoorloofd afwezig bent geweest in 4 weken Ben je 16 uur afwezig in 4 aaneengesloten weken, dan melden we jou bij leerplicht.
  • Zorg je niet voor een juiste afmelding, dan is er sprake van ongeoorloofd verzuim. Dit heeft consequenties en kan leiden tot een melding bij DUO of leerplicht.
  • Langdurig of veelvuldig kort verzuim melden we bij DUO. Zij kunnen beslissen om je studiefinanciering in te trekken. Ben je nog leerplichtig? Dan wordt teveel verzuim altijd doorgegeven aan de leerplichtambtenaar.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan vindt de gemeente dat je tot je 23ste kwalificatieplichtig bent, immers je hebt een onderwijs overeenkomst getekend.

Ziek- en afmelding in het kort
We gaan er van uit dat je altijd op tijd én aanwezig bent, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je ziek bent. De volgende stappen moet je nemen om af te melden:

  • Lesdag: Indien je minderjarig bent, dienen jouw ouders/ en of verzorgers de receptie te bellen op 010-2928200 of mailen naar [email protected] voor de start van jouw eerste lesuur. Ben je meerderjarig, dan mag je jezelf afmelden. Je mailt bij een afmelding ook je studieloopbaanbegeleider met de redenen van je absentie. een ziekmelding geldt voor 1 dag. Je dient je bij elke afzonderlijke dag opnieuw af te melden. Heb je een afspraak bij een medische instantie? Geef dit tijdig door en niet achteraf.
  • Eerder naar huis: Als je eerder van school weggaat, vul je een afmeldbriefje in bij de receptie (dit dient ondertekend te worden door een docent of je SLB-er. Ben je minderjarig, dan dienen jouw ouders bij de receptie te bevestigen dat jij eerder weg bent gegaan met een goede reden.
  • BPV-dag: Bel je BPV-bedrijf en mail je studieloopbaanbegeleider.
  • Examen: Bel de receptie voordat het examen start. Mail het examenbureau met de reden: [email protected]. In sommige gevallen kun je op een later tijdstip nog instromen (kijk voor meer informatie onder de tegel Examinering). Meld je jezelf niet tijdig af met een geldige reden, dan is er sprake van ongeoorloofd verzuim.
  • Verlof: In sommige gevallen kan je in aanmerking komen voor verlof. Indien het verlof is toegekend, dan kan de SLB-er jouw verlof registreren.
  • Te laat? Meld je dan bij de receptie met je naam en de reden bij binnenkomst.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan moet één van je ouders/verzorgers je afmelden. Voor vragen kun je altijd terecht bij jouw SLB-er. Ook tref je veel informatie aan op het portaal van Albeda: studentalbeda.sharepoint.com. Aan het begin van het schooljaar ontvang je de inloggegevens van het portaal.

Meer informatie

Geoorloofd en ongeoorloofd verzuim

De studieloopbaanbegeleider houdt bij of verzuim geoorloofd is of ongeoorloofd. Bij geoorloofd verzuim heb jij je netjes afgemeld met een geldige reden. Bij ongeoorloofd verzuim heb jij je niet met een geldige reden afgemeld of zelfs helemaal niet afgemeld. Ongeoorloofd verzuim wordt gemeld bij leerplicht. Als je 16 uur of meer in vier weken verzuimt, zijn wij verplicht jou te melden bij leerplicht. Bij 5 uur in 4 weken kan je al een eerste preventieve waarschuwing ontvangen.  Verzuim is het eerste signaal van problemen en uitval van school. Wij willen voorkomen dat studenten uitvallen, of te lang rond blijven lopen zonder de juiste hulp te krijgen.

Langdurig geoorloofd verzuim
Is er sprake van langdurig geoorloofd verzuim, door onvoorziene omstandigheden of beperkingen, dan zal de opleiding met jou in gesprek gaan en bekijken wat de mogelijkheden zijn om alsnog met succes de opleiding af te ronden. Dit gesprek vindt plaats met jouw SLB’ er, de onderwijsleider (mevrouw G. Kok) en eventueel een zorgcoördinator en jouw ouders en/of verzorgers.

Langdurig ongeoorloofd verzuim
Indien jij langer verzuimt dan 16 uur in 4 weken zonder geldige reden, melden wij jou bij leerplicht. Indien het verzuim aanhoudt, zal leerplicht maatregelen nemen in de vorm van een boete, een halt-straf, een taakstraf of het intrekken van de kinderbijslag. Ook DUO kan maatregelen nemen, bijvoorbeeld door jouw studiefinanciering stop te zetten. Hiernaast neemt ook de opleiding maatregelen die er toe kunnen leiden dat de opleiding wordt stopgezet.

Helaas is het nodig om op te treden bij teveel/ongeoorloofd verzuim, matige resultaten en gedrag (of teveel verzuim bij één les). Dan start de studieloopbaanbegeleider met de Procedure Voortijdige Beëindiging onderwijsovereenkomst. Meer informatie hierover vind je bij de tegel toetsen en studievoortgang.

Aanwezigheidsregistratie
Docenten houden de aanwezigheid bij in AWR (Aanwezigheidsregistratie). Studenten kunnen zelf ook checken of de registratie goed verloopt. Dit is te zien op het portaal: studentalbeda.sharepoint.com. Indien de registratie niet goed is verlopen, neem je contact op met jouw SLB’er. Indien je te laat komt in de les, word je het eerste uur afwezig gezet. Het tweede uur mag je de les weer in.

Bijzonder verlof aanvragen

Er zijn situaties waarvoor je verlof buiten de schoolvakanties kan krijgen, namelijk:

  • Wanneer het gezin niet in een schoolvakantie met vakantie kan door het beroep van een van de ouders/verzorgers.
  • Gewichtige omstandigheden, zoals huwelijksfeesten, levensbedreigende ziekte, overlijden of begrafenis/crematie van naaste familie.
  • Religieuze feestdagen of verplichtingen, bijvoorbeeld voor het suikerfeest.

Een verzoek om vakantieverlof dient bij voorkeur minimaal twee maanden vooraf, bij de onderwijsleider van de opleiding te worden aangevraagd. Het hiervoor bestemde formulier is verkrijgbaar bij de administratie.

De onderwijsleider van de opleiding beslist over het al dan niet toekennen van het vakantieverlof. Dit verlof:

  • Mag hooguit één maal per schooljaar worden verleend.
  • Mag niet langer duren dan 10 schooldagen.
  • Mag niet plaatsvinden in de eerste 2 lesweken van het schooljaar.
  • Mag geen verlenging zijn van een reguliere schoolvakantie.

Bij langdurig verlof van meer dan 10 dagen beslist de leerplichtambtenaar. Het langdurig verlof moet ruim op tijd, voor voorkeur minimaal 8 weken van te voren, aangevraagd worden.

Hier vind je het aanvraagformulier verlof voor minderjarige studenten.
Hier vind je het aanvraagformulier verlof voor meerderjarige studenten.