Beroepspraktijkvorming

De beroepspraktijkvorming (bpv) is een belangrijk onderdeel van jouw opleiding. De bpv wordt beoordeeld door de praktijk. Je kunt alleen bij een erkend (goedgekeurd) leerbedrijf je bpv (stage of werk) doen. Op de site van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) lees je of een leerbedrijf is goedgekeurd. De bpv moet je met een voldoende afronden om je diploma te kunnen krijgen. 

Je kunt de opleiding op verschillende manieren volgen:

  • De beroepsopleidende leerweg (bol). Je start de opleiding 5 dagen per week. Na 10 weken ga je 2 dagen per week stage lopen en krijg je naast stage 'onderwijs in de praktijk'.

  • In een leerwerkplaats (LWP). Hier start je vaak met zowel les op de LWP als bpv bij een locatie van de koepelorganisatie waar in de LWP mee samengewerkt wordt. 

  • De beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je werkt in de praktijk en gaat één lesdag in de week naar school.

Voor BBL-studenten is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een bpv-plek gevonden wordt. Als er 4 maanden na de start van de opleiding nog geen bpv-plaats gevonden is, kan de onderwijsovereenkomst ontbonden worden en moet de student met de opleiding stoppen.

De stage wordt beroepspraktijkvorming (bpv) genoemd. Voordat je een bpv-plaats gaat zoeken, krijg je voorbereidende lessen. In deze lessen leer je hoe je solliciteert en waar je op moet letten bij het zoeken naar een bpv-plaats. Vaak zijn er tijdens deze lessen gastsprekers die je meer vertellen over het werken in de praktijk. Tijdens de voorbereidende lessen gaat de docent ook in op de opdrachten die je tijdens je bpv gaat maken.

In de voorbereidende bpv-lessen is er, net als tijdens de hele opleiding, aandacht voor je beroepshouding. Dit betekent dat je leert je te gedragen op een manier die past bij je toekomstige werk.

Meer informatie

Voorbereiding op de bpv & vinden van een bpv plaats

In het begin van de opleiding word je geleerd hoe je een voor jou passende bpv-plaats kan vinden. Mocht dit niet lukken, dan krijg je persoonlijke begeleiding bij het vinden van een bpv-plaats. In het uiterste geval plaatst de bpv-coördinator jou op een bpv-plaats. De bpv-coördinator coördineert zaken rondom de bpv, onderhoudt contacten met het werkveld en zorgt voor plaatsingen. Heb je een bpv-plaats gevonden, dan zal de bpv-coördinator controleren of deze geschikt is voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid.

Het bedrijf waar je je bpv gaat doen, moet erkend zijn door S-bb, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. S-bb erkent alleen bedrijven waar je voldoende kunt leren over je beroep. Op www.stagemarkt.nl kun je bpv-plaatsen vinden van erkende, goedgekeurde bedrijven. Algemene informatie over de bpv vind je op de site van S-bb.

Bpv-overeenkomst

Voordat de bpv-periode start moet er een bpv-overeenkomst (ook wel: praktijkovereenkomst) worden getekend. Deze overeenkomst moet worden getekend door een verantwoordelijke van de opleiding, de vertegenwoordiger van de bpv-plaats en jou als student. De bpv-overeenkomst moet getekend bij de onderwijsadministratie worden ingeleverd voordat de bpv-periode start, anders is het niet mogelijk stage te lopen en verder onderwijs te volgen. In de bpv-overeenkomst staan de afspraken tussen jou, de school en de bpv-plaats. Met het tekenen van deze overeenkomst verklaren alle partijen zich te zullen houden aan de afspraken (vermeld op de achterzijde van de overeenkomst). Als alle partijen de bpv-overeenkomst hebben ondertekend ontvangt iedereen één exemplaar voor zijn of haar eigen administratie. Jouw ouders/wettelijke vertegenwoordigers hoeven niet mee te tekenen op de praktijkovereenkomst.

Begeleiding tijdens de bpv

Voordat de bpv periode begint, ontvang je een digitale bpv-gids. Deze gids bevat alle informatie over de bpv, zoals praktische zaken, informatie over begeleiding, de opdrachten die je gaat uitvoeren, de beoordeling, etc. De bpv-gids wordt tijdens de slb-lessen met je besproken.

Bij de bpv word je zowel begeleid door school (door de slb’er) als door de instelling waar je bpv loopt (door de werkbegeleider/praktijkopleider). Tijdens het begin van de bpv neemt de slb’er telefonisch contact op met de werkbegeleider/praktijkopleider. Hierbij wordt besproken hoe de start van de bpv is verlopen. Tijdens je opleiding zijn er ieder schooljaar tenminste twee contactmomenten tussen school en jouw bpv-plaats. Daarnaast komen we in bijzondere gevallen tussentijds op gesprek indien de slb’er of werkbegeleider/praktijkopleider denkt dat dit nodig is.

Beoordeling van de bpv

Tijdens de bpv-periode voer je bpv-opdrachten uit. Door het uitvoeren van de bpv-opdrachten kun je aantonen dat je de kerntaken en werkprocessen uit het kwalificatiedossier beheerst. De uitvoering van de bpv-opdracht wordt beoordeeld door de begeleider vanuit de opleiding en/of de begeleider vanuit praktijk. In de bpv-gids kun je hierover meer informatie vinden.

Een docent van de opleiding zal je ook komen bezoeken op de bpv-plaats. Tijdens dit bezoek zullen er evaluatiegesprekken plaatsvinden. De bezoeken worden gepland in overleg met de werkbegeleider/praktijkopleider. In een evaluatiegesprek wordt vastgesteld of je op schema ligt met het maken van de bpv-opdrachten.

Verklaring omtrent gedrag

Voor veel bpv-plaatsen is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vereist. Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Een VOG vraag je aan bij de afdeling burgerzaken van je gemeente. Zie ook deze link voor meer informatie over de aanvraag van een VOG.

Een strafblad betekent niet automatisch dat je geen VOG krijgt. 399 Van de 400 jongeren die een VOG aanvroegen kregen ook een VOG. In het filmpje 'VOG in 75 sec' vind je in het kort informatie over de VOG. Op dezelfde site kun je ook een VOG-check doen. Dan weet je wat jouw kansen op het krijgen van een VOG zijn.

Om je diploma te halen is een bpv-plaats nodig. Als je geen VOG kunt krijgen en je daardoor geen bpv-plaats kunt vinden, dan kan de onderwijsleider besluiten dat jij moet stoppen met de opleiding. De onderwijsovereenkomst wordt dan ontbonden.

Personenregister kinderopvang

Als je stage gaat lopen in de kinderopvang ben je verplicht om je in te schrijven in het Personenregister kinderopvang. Iedereen die werkt of woont op een locatie waar kinderen worden opgevangen, moet zich inschrijven in dit register. Op die manier worden álle medewerkers in de kinderopvang die een VOG nodig hebben – dus inclusief stagiairs, uitzendkrachten, vrijwilligers en zelfstandigen – continu gescreend op strafbare feiten die belemmerend zijn voor het werken met kinderen. Zo draagt het personenregister bij aan de veiligheid binnen de kinderopvang.

Je moet je voor aanvang van je stage inschrijven in het personenregister. De inschrijving is gratis en duurt slechts enkele minuten. Nadat je ingeschreven bent, koppelt de kinderopvangorganisatie waar je werkzaam bent je aan de organisatie. Inschrijving én koppeling zijn voorwaarden om te mogen werken in de kinderopvang.  

Ziekmelding tijdens de bpv

Voor ziekmelding tijdens de bpv gelden dezelfde regels als voor afwezigheid op school. Je dient je zowel op de bpv-plaats als op school ziek te melden.

Niet geregistreerde uren moeten worden ingehaald.

Aansprakelijkheid

Voor alle studenten heeft Albeda een collectieve ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze geldt naast de bpv overigens ook op school.

Lastige momenten in je bpv

Als er problemen of conflicten zijn die de bpv betreffen dan moet je deze zeker bespreken met je slb’er. Als het nodig is wordt er een gesprek met de werkbegeleider/praktijkopleider gepland. Het kan ook zijn dat de slb’er of werkbegeleider/praktijkopleider aangeeft dat er een gesprek nodig is.

Als problemen dusdanig groot zijn dat je niet verder kunt op de bpv-plaats dan kan de bpv-overeenkomst ontbonden worden met gezamenlijke instemming van de betrokken partijen.

De bpv wordt altijd beëindigd na het behalen van het diploma.

Beëindiging bpv na behalen diploma

Je stage loopt officieel af op de datum die op je diploma staat. Misschien is het schooljaar nog niet voorbij. Maak goede afspraken: Laat je praktijkbegeleider ruim op tijd weten wanneer je diplomeert. Zeg dat je stage officieel stopt op de datum die op je diploma staat. Vanaf dat moment ben je niet meer verzekerd door Albeda.

Wil je nog een tijdje blijven op je stage-adres? Of vraagt je praktijkbegeleider of je nog wilt blijven? Maak dan met de praktijkbegeleider op je stage-adres zelf goede afspraken over je werk en hoe je verzekerd bent. Vraag om een schriftelijke bevestiging van de afspraken.

Internationale stage (IBPV)

Een internationale stage is geen verplichting, maar wel een mooie uitdaging.  Je leert jezelf te redden in een land met een andere cultuur en taal. Ook leer je oplossingen te bedenken voor onbekende situaties. Zo wordt je nog zelfstandiger. Dit vinden wij voor onze studenten van groot belang in onze snel veranderende samenleving.

Vanaf het 2e leerjaar bestaat de mogelijkheid om, met gebruikmaking van het Erasmus+ programma, voor de periode van 1 tot 3 maanden stage te lopen in een Europees land.

Lees meer op de Albeda-website over internationale stages.