Een spannend moment: het diploma-besluit
Je bent helemaal klaar bent met je opleiding. Je hebt al je examens met alles wat daarbij hoort gedaan en behaald. Alle informatie is verzameld in je examendossier. Je opleiding meldt jou aan bij de examencommissie voor een besluit over je diplomering.
De examencommissie bestudeert in je examendossier eerst of je aan alle diploma-eisen in je examenplan voldoet. Vervolgens neemt de examencommissie het diploma-besluit.
Je opleiding geeft het besluit zo snel mogelijk aan je door. Het kan zijn dat je nog moet zorgen voor een aanvulling of een herexamen. Hopelijk hoor je dat je geslaagd bent! Als je geslaagd bent, hoor je ook wanneer de feestelijke uitreiking van je diploma is. Als je niet geslaagd bent, is er een mogelijkheid om te verlengen en examens opnieuw te doen. Ook kun je je inschrijven als examenstudent. Vraag je slb’er om informatie.
Het grote moment: je diploma!
Je bent geslaagd! De examencommissie heeft je diploma ondertekend en je opleiding gaat het aan je uitreiken. Bij de uitreiking onderteken je zelf ook het diploma. Je ontvangt bij het diploma je resultatenlijst.
Goed bewaren!
Je diploma is een ondertekend ‘waardepapier’. Het wordt maar één keer uitgegeven. Het is een officieel document dat je goed moet bewaren. Een werkgever of vervolgopleiding kan om een kopie van je diploma vragen. Dat kan direct na je opleiding zijn, of later in je leven.
Eerder stoppen?
Verlaat je de opleiding voordat je een diploma hebt behaald? Misschien heb je recht op een Mbo-verklaring voor de onderdelen die je afgerond hebt. Vraag je slb’er naar de mogelijkheden in jouw situatie. Een Mbo-verklaring kan alleen worden uitgegeven als je nog ingeschreven staat, dus als je dit wilt ontvangen moet je hier tijdig – en voor uitschrijving – achteraan.
De betekenis van de schuingedrukte woorden vind je in het woordenboek examinering en diplomering.