Examens en diplomering

Veel succes met het behalen van je diploma! 
Je diploma is de kroon op al je werk. Al je oefening op school, je vele uren in de beroepspraktijkvorming, het vallen en opstaan met leren, je discipline, het regelen van modellen, de uiteindelijke resultaten, … kortom je hele verandering van beginnende leerling naar volwaardig haarstylist/barbier, kun je in de maatschappij aantonen met je diploma Haarstylist heer/Barbier. Als je het diploma hebt verdiend, gaan er nieuwe wegen voor je open: je kunt gaan werken of kiezen voor een vervolgstudie. We zijn benieuwd waar jij voor kiest. 

Wanneer mag je deelnemen aan de examens?
Op basis van je voortgang met een module overleg je met je studieloopbaanbegeleider wanneer je deelneemt aan het examen. Je kunt kiezen uit verschillende examenmomenten en het examenmoment kiezen dat het beste bij jou past. De examenmomenten worden vooraf bekend gemaakt via de digitale pagina van het examenbureau. Vervolgens kun je je 6 weken voor het examen via het digitale inschrijfsysteem inschrijven voor een van de examenmomenten. 

Examenreglement
In het examenreglement vind je alle informatie over de regels die gelden voor examens. Je vindt er bijvoorbeeld informatie over de organisatie van examens, over vrijstellingen, de cumlaude-regeling en bezwaar maken.

Examenbureau en examencommissie
Het examenbureau organiseert de examens. Heb je vragen of opmerkingen daarover, dan kun je contact opnemen met het examenbureau door te mailen naar [email protected]. De examencommissie controleert of de procedures rondom examinering goed uitgevoerd worden. Je kan bijvoorbeeld met de examencommissie te maken krijgen bij het aanvragen van vrijstellingen en onregelmatigheden in de examinering.

Vragen, problemen of klachten
Heb je een vraag of klacht over iets wat gebeurd is tijdens het examen, bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider of neem contact op met het examenbureau via  [email protected]. Kom je er samen met je studieloopbaanbegeleider of het examenbureau niet uit, kijk dan op www.albeda.nl/klachten.

Meer informatie

Examenplan

In het examenplan staat precies omschreven hoe de examens van je opleiding eruit zien. In het examenplan staan alle te examineren onderdelen. Je ziet in het examenplan bijvoorbeeld:

  • Welke examens je doet in je opleiding.
  • Welke kerntaken en welk werkprocessen worden geëxamineerd in die examens.
  • Wat voor type examen je kunt verwachten.
  • Hoe een examen meeweegt.
  • In welk geval je het examen hebt behaald (bijvoorbeeld bij het halen van minimaal een 5,5).

Het examenplan staat op de digitale pagina van het examenbureau of vind je hier.

Examen Haarverzorging: proeven van bekwaamheid

Een 'proeve van bekwaamheid' is een examen waarbij je in een (bijna) echte praktijksituatie moet laten zien dat je een deel je vak onder de knie hebt. Alle proeven zijn ontwikkeld bij het Examenplatform Uiterlijke Verzorging en zijn beoordeeld op kwaliteit door professionals uit onderwijs en bedrijfsleven. Bij elke proeve hoort de uitslag ‘behaald’ of ‘niet behaald’ en een cijfer per werkproces. Alle proeven moeten uiteindelijk worden behaald met minimaal een 6. Als je een proeve niet behaalt, dan moet de hele proeve worden herkanst. Je kunt alle proeven vooraf inzien of downloaden via de digitale pagina van het examenbureau. Zo weet je precies wat er van je gevraagd wordt en waarmee je punten kunt verdienen om de proeve te behalen.

Je legt de volgende proeven af:

  • Knipt een heer kort
  • Snijdt een gedekt model
  • Föhnt en stylt
  • Trimt een baard en/of snor
  • Scheert een baard en/of snor
  • Kleuren

Voor de examinering met proeven van bekwaamheid gelden allereerst de 'Algemene examenregels voor de opleiding Haarstylist heer/Barbier'. De 'examenregels proeve van bekwaamheid' zijn daarnaast speciaal bedoeld voor de proeven.

  • Om deel te kunnen nemen aan de proeven moet je voldoende geoefend hebben. Je studieloopbaanbegeleider adviseert je of je kunt deelnemen aan de examens.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor geschikte modellen voor proeven. Zonder geschikt model kun je niet deelnemen. Vertel het model altijd dat het om een echt examen gaat dat beoordeeld wordt door twee beoordelaars. De eisen bij modellen staan in de proeven zelf vermeld (download de proeven via de digitale pagina van het examenbureau).
  • Samen met het model ben je 30 minuten voor de start van de proeve aanwezig. Het eerste deel van de proeve begint met voorbereidingen en instructie. Als je laat bent bij de voorbereiding, maak je het jezelf onnodig moeilijk. Als je te laat bent voor de start van de proeve zelf, of als het model te laat is voor de start van de proeve, verlies je een examenkans.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor het meenemen van de juiste materialen en gereedschappen voor de behandelingen die met de proeven worden geëxamineerd. 

Examen Nederlands

Het examen Nederlands bestaat uit de vier onderdelen 'Schrijven', 'Centraal examen lezen/kijk-luisteren', 'Spreken', en 'Gesprekken voeren'. De Nederlandse taal wordt geëxamineerd op niveau 2F. Met een 5.5 heb je voldoende gescoord. Het vereiste eindgemiddelde voor je diploma is een 5. Om een eindgemiddelde te kunnen berekenen, moeten alle examens Nederlands gemaakt worden.

Voor het instellingsexamen 'Schrijven' maak je twee teksten over onderwerpen die passen bij je opleiding. Het 'Centraal examen' bestaat uit online teksten en filmpjes met ongeveer 50 meerkeuzevragen. Bij het instellingsexamen 'Spreken' gaat het om een mondelinge presentatie. Het instellingsexamen 'Gesprekken voeren' voer je een gesprek over een onderwerp dat past bij je opleiding.

Overzicht examens Nederlands

  • Schrijven (instellingsexamen)
  • Examen lezen/kijk-luisteren (centraal examen)
  • Spreken (instellingsexamen)
  • Gesprekken voeren (instellingsexamen)

Het cijfer voor het 'Centraal examen lezen/kijk-luisteren' is de helft van het eindcijfer Nederlands op je diploma. Het gemiddelde van de overige examens is de andere helft van het cijfer Nederlands op je diploma. Bijvoorbeeld: Centraal examen 5.4 + Schrijven (6.6) Spreken (8.1) en Gesprekken (7.6) = 7.4 wordt 12.8 : 2 = 6.4 en afgerond een 6.

Aanvullende examenregels bij examinering Nederlands                              

Centraal examen lezen/kijk-luisteren
Bij het 'Centraal examen lezen/kijk-luisteren' moet de school rekening houden met regels die voor heel Nederland gelden. De examenafname wordt bij het Albeda centraal gecoördineerd. De planning valt samen met een landelijke planning en de regels voor het afnemen worden steeds aan de school bekend gemaakt. Omdat het om een centraal examen gaat behoort het ook tot de mogelijkheden dat het wordt afgenomen op een andere locatie dan de eigen leslocatie. Er kan ook controle van buiten de school plaatsvinden bij centrale examens. 

Instellingsexamens Nederlands
Voor alle instellingsexamens Nederlands 2F gelden speciale regels. Bij het examen 'Schrijven' is het examen alleen geldig als de uitwerking van het examen leesbaar is en voldoende past bij de examenopdracht. De examens 'Spreken' en 'Gesprekken' zijn alleen geldig als er een minimale tijd is gesproken. Wanneer je niet voldoet aan deze eisen, verlies je een examenkans.

Examen rekenen

Je doet examen op niveau 2F. Dit kan een digitaal centraal examen zijn of een instellingsexamen. Het cijfer voor rekenen telt nog niet mee voor het behalen van het diploma. Je cijfer wordt wel vermeld op je resultatenlijst bij je diploma. Voor studenten met ernstige rekenproblemen zijn er aangepaste rekenexamens. Voor meer informatie kun je terecht bij je studieloopbaanbegeleider. 

Examen Loopbaan en Burgerschap

Bij L&B gaat het om een inspanningsverplichting. Alleen als je aan die inspanningsverplichting voldoet, kun je diplomeren!. In de opleiding Haarstylist heer/Barbier laat je zien dat je aan de inspanningsverplichting voldoet door alle toetsen van Burgerschap te doen en hiervoor een gemiddeld eindcijfer van 5.5 of hoger te halen (dat wordt afgerond naar een 6). Daarnaast moet je je inspanning aantonen door 8 beroepspunten te halen de studieloopbaanlessen volgen en gesprekken met de studieloopbaanbegeleider over je voortgang voeren.

Examens keuzedelen

Je moet ook examen doen voor de keuzedelen. Met je studieloopbaanbegeleider kies je welke keuzedelen jij wilt doen in jouw opleiding. Welke keuzedeelverplichting voor jouw opleiding geldt, vind je in het examenplan.

Meestal doe je meerdere keuzedelen om aan de keuzedeelverplichting te kunnen voldoen. Om te kunnen slagen voor je keuzedelen geldt het volgende:

Voor opleidingen die starten vanaf 1 augustus 2020 telt het examenresultaat van de keuzedelen mee voor de slaag-/zakbeslissing. Bij meer dan één keuzedeel binnen de keuzedeelverplichting geldt de volgende compensatieregeling: 

  • Het gemiddelde van de resultaten van de geëxamineerde keuzedelen binnen de keuzedeelverplichting moet tenminste een 6 zijn.
  • Voor minimaal de helft van deze keuzedelen moet het resultaat tenminste een 6 zijn. (als je er 3 hebt dus 2 van de 3)
  • Een keuzedeelresultaat mag nooit lager zijn dan een 4.
  • Voor de berekening van het gemiddelde van de examenresultaten wordt gerekend met het niet-afgeronde cijfer op 1 decimaal.

De omvang van een keuzedeel wordt niet meegewogen in de berekening van het gemiddelde. Wanneer er sprake is van een keuzedeelverplichting die slechts één keuzedeel omvat, dan moet voor dit keuzedeel dus ten minste een 6 of voldoende zijn behaald. 

Examenuitslag en herkansingen

Examenuitslagen worden uitsluitend via het examenbureau bekendgemaakt; dit gebeurt uiterlijk binnen 15 werkdagen na de afname, liefst eerder. Uitslagen worden niet telefonisch doorgegeven, maar direct verwerkt in Eduarte. Wanneer de resultaten van examens verwerkt zijn in Eduarte, wordt er vanuit het examenbureau een mail gestuurd naar studenten. Het is mogelijk dat de wijze van bekendmaken in de looptijd van de opleiding verandert. Een dergelijke wijziging wordt breed aangekondigd en toegelicht. 

De uitslagtermijn van 15 werkdagen geldt niet voor de resultaten van de centrale examens mbo en het instellingsexamen rekenen. De termijnen voor deze examens worden bekend gemaakt door het College voor Toetsen en Examens.

Disclaimer resultaten getoond in de studentenapp (mijnalbeda) en op het studentenportaal
Het getoonde resultatenoverzicht in de studentenapp (mijnalbeda) en/of op het studentenportaal is door Albeda met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar is pas definitief als de examencommissie het officieel heeft vastgesteld. Albeda aanvaardt daarom geen aansprakelijkheid ten aanzien van mogelijke onjuistheden van de getoonde resultaten.  

Herkansingen of examen gemist
Je hebt altijd recht op één herkansing binnen de wettelijke opleidingsduur, als je een onvoldoende hebt gehaald, de eerste kans gemist hebt of als je je resultaat wilt verbeteren. 

Je kunt een derde examenkans aanvragen bij de examencommissie met een motivatiebrief. Een extra examenkans kost € 50,-. Je betaalt dit bedrag omdat de opleiding extra kosten maakt om het examen te organiseren. Wil je een extra examenkans aanvragen? Neem dan contact op met je slb'er. 

Alle regels rondom herkansingen vind je in het Examenreglement.

Vrijstellingen en aangepaste examinering

Vrijstellingen
Wanneer je bij Albeda of een andere onderwijsinstelling al examenonderdelen hebt behaald kun je hiervoor vrijstelling aanvragen. Overleg met je studieloopbaanbegeleider. Je dient de aanvraag tot vrijstelling schriftelijk in bij de examencommissie, onderbouwd met de benodigde bewijzen: [email protected].

Aangepaste examinering
Je kan recht hebben (bijvoorbeeld als gevolg van een fysieke beperking) op een aangepaste afname van het examen. Zo kan je recht hebben op hulpmiddelen of meer tijd. Dit vraag je schriftelijk aan bij de examencommissie: [email protected].

Legitimatieplicht

Je moet je altijd legitimeren bij een examen, ook als je de docenten die bij het examen aanwezig zijn, goed kent. Je moet dus een geldig, niet verlopen, legitimatiebewijs bij je hebben. Dit zijn alleen:

  • Nederlands paspoort;
  • Nederlandse identiteitskaart (ID);
  • Vreemdelingendocument.

Kopieën en/of foto's zijn NIET toegestaan. 
Als je je niet kunt legitimeren, kan je NIET toegelaten worden tot het examen.

Inzagerecht

Inzage in de examenbeoordelingen van de examens Haarverzorging is mogelijk op de door het Examenbureau bekendgemaakte inzagemomenten. Deze inzagemomenten zijn vastgesteld en in te zien in de vakantie- en periodekalender. Aanvraag van een inzage in een gemaakt examen is mogelijk tot vier weken na bekendmaking van de uitslag. Inzage kan per mail worden aangevraagd via [email protected]. In deze mail wordt duidelijk vermeld om welke student het gaat, om welk examen het gaat en in welke klas de student zit. Na aanvraag zal er via Teams een uitnodiging worden verstuurd voor een (online)gesprek met (vak)docent in de daartoe vastgestelde week.

Lukt het je niet om binnen vier weken een inzagemoment in te plannen? Dan kun je een extra inzagemoment schriftelijk aanvragen bij het examenbureau. 

Voor de Centrale Examens Nederlands, Engels en rekenen geldt een andere inzageregeling. Studenten die hier inzage in willen hebben, kunnen ook per mail hierover contact opnemen met het Examenbureau onder dezelfde voorwaarden, namelijk naam, klas en examen. Inzage in de Centrale Examens vindt plaats op een andere locatie van het Albeda.

Onregelmatigheden en wangedrag bij examinering

Onder een onregelmatigheid wordt onder andere het volgende verstaan:

  • op onrechtmatige wijze (proberen) gebruik te maken van oplossingen, antwoorden van door anderen gemaakt examenwerk;
  • op onrechtmatige wijze veranderingen aanbrengen in het examenmateriaal;
  • het niet opvolgen van instructies van examinatoren of surveillanten tijdens het examen;
  • gebruikmaken van niet toegestane hulpmiddelen.

Zodra een examinator of surveillant merkt dat er een onregelmatigheid plaatsvindt, wordt dat direct aan jou verteld. De afname van het examen kan dan worden stopgezet. De examencommissie neemt een beslissing over de gevolgen van de onregelmatigheid en stelt jou hiervan op de hoogte.

Te laat zijn voor een examen

Ben je te laat voor een proeve van bekwaamheid, dan kun je niet meer deelnemen aan de proeve en verlies je een examenkans. Wanneer je een examenopdracht niet op de afgesproken dag en tijd inlevert en/of op de verkeerde plaats inlevert, wordt het ingeleverde product niet beoordeeld en verlies je een examenkans.

Vaststellen van de examenresultaten

De examenresultaten worden als volgt vastgesteld:

  • Examenbureau: stelt resultaatoverzicht op.
  • Beoordelaars: controleren het resultaatoverzicht.
  • Examenbureau: corrigeert als nodig het resultaatoverzicht.
  • Examencommissie: stelt de uitslagen officieel vast. Dit gebeurt maximaal 10 werkdagen na het examen.
  • Examenbureau: maakt de resultaten bekend. Dit gebeurt maximaal 15 werkdagen na het examen.

Cum laude
Behaal je tijdens  je opleiding gemiddeld hoge cijfers (8,0 of hoger), dan bestaat de mogelijkheid dat je cum laude (‘met lof’) kunt diplomeren. In artikel 2.8.5 van het Albeda examenreglement staan de precieze voorwaarden beschreven. Indien je wilt weten of je in aanmerking komt voor de cum-lauderegeling, neem dan contact op met je SLB'er. 

Diploma-eisen

Het diploma Haarstylist heer/Barbier behalen
Voor het diploma Haarstylist heer/Barbier moet je onderstaande resultaten behalen:

  • Haarverzorging (praktijk): Alle proeven van bekwaamheid Haarverzorging behaald. Een 6 of hoger voor elke kerntaak.
  • Haarverzorging (BPV): Het oordeel bij de beroepspraktijkvorming: voldoende (voldaan aan het aantal uren in de BPV-module & eindbeoordeling 'voldoende' op basis van BPV eindopdrachten).
  • Nederlands: alle examens afgerond en een gemiddeld eindcijfer van 5 of hoger.
  • Rekenen: voldaan aan de eisen van de examenregeling rekenen. 
  • Loopbaan & Burgerschap:
    • Loopbaan: volgen studieloopbaanlessen, gesprekken met studieloopbaanbegeleider.
    • Burgerschap: alle toetsen afgerond en een gemiddeld eindcijfer van 6 of hoger + 8 beroepspunten behaald.
  • Keuzedelen: voldaan aan de eisen van de examenregeling keuzedelen.

Vaststellen recht op diploma en uitschrijven

Je recht op het diploma Haarstylist heer/barbier wordt als volgt vastgesteld:

  • Examencommissie: controleert of aan alle diploma-eisen is voldaan en stelt het recht op een diploma vast in een geplande vaststellingsvergadering. Je examenresultaten worden bewaard in de examenmap. Voldoen je examenresultaten aan de gestelde diploma-eisen en is de map volledig, dan kom je in aanmerking voor je diploma. De examencommissie stelt vast of je kunt diplomeren en recht hebt op een diploma. Dit gebeurt maximaal 7 werkdagen na het vaststellen van de resultaten van de laatste examens. 
  • Examenbureau: maakt bekend welke studenten recht hebben op een diploma. Dit gebeurt maximaal 10 werkdagen na het vaststellen van de resultaten van de laatste examens.

Let op: de dag dat je gebeld wordt dat je geslaagd bent, word je uitgeschreven van de opleiding. Dit is belangrijk voor het stopzetten van de studiefinanciering en een eventueel reisproduct zoals OV-kaart. Dit moet je zelf doorgeven aan DUO om een boete te voorkomen. De diplomadatum is niet hetzelfde als de datum waarop je je diploma daadwerkelijk ontvangt. Voor meer informatie kun je terecht bij de administratie van de opleiding.

Het diploma Haarstylist heer/barbier wordt na de vaststelling van de uitslag van het laatste examen uitgereikt tijdens de diploma-uitreiking. Je krijgt een uitnodiging voor de officiële diploma-uitreiking. De uitreikingen vinden vier keer per jaar plaats. 
Je hebt recht op studiefinanciering tot en met de maand waarin het Albeda het diplomabesluit neemt. Meer informatie hierover vind je op de website van DUO.

Examenstudent

Ben je niet meer ingeschreven als Albeda student, maar moet of wil je nog examen doen, dan kun je per mail bij het examenbureau Haarverzorging een verzoek indienen om deel te nemen aan een examen als examenstudent (extraneus). Vermeld in de onderwerpregel 'T.a.v. de voorzitter van de Examencommissie'.

De examencommissie besluit binnen 15 werkdagen of je mag deelnemen aan het examen op basis van een EVC-rapportage, vrijstellingen of certificaten. Over dit besluit word je geïnformeerd via het in de aanvraag gebruikte mailadres. Het is dus belangrijk dat je via deze mail goed bereikbaar bent voor examenoproepen met datum en tijd. Elk examenonderdeel kost ongeveer €50, -. Dit bedrag moet minimaal 4 weken voor het examen betaald zijn. Zonder tijdige betaling kun je niet deelnemen aan het examen.