Haarstylist dame

Haarstylist Dame BOL/BBL niveau 3 cohort 2024-2026/2027

Welkom bij de kappersopleidingen van het Albeda.

In deze studiehandleiding vind je alle informatie die je nodig hebt over je opleiding, bijvoorbeeld over de vakken die je gaat volgen, stages, examens en vakanties. Je kunt steeds klikken op de verschillende tegels voor meer informatie. Kun je het antwoord op je vraag hier niet vinden? Probeer eerst de zoekfunctie (rechtsboven, klik op het vergrootglas) of vraag het aan je studieloopbaanbegeleider. 

Je hebt gekozen voor een opleiding waarmee je van jouw talent je beroep wilt maken. Bij Team Haarverzorging werken enthousiaste en ervaren specialisten die je daarbij kunnen helpen. We willen graag uitleggen hoe onze kappersopleidingen zijn samengesteld en hoe ze in de praktijk werken. In deze studiehandleiding doen we dat voor de mbo 3-opleiding Haarstylist dame.

Waar heb je deze studiehandleiding voor nodig?
In deze studiehandleiding staat belangrijke informatie over de opleiding Haarstylist dame. Je kunt in deze handleiding bijvoorbeeld lezen:

  • Hoe de opleiding in elkaar zit.
  • Welke keuzes je in de opleiding kunt maken.
  • Hoe de studievoortgang wordt gemonitord.
  • Hoe je begeleiding is georganiseerd.
  • Hoe de examinering precies is geregeld.
  • Welke regels gelden in de lessen en in het schoolgebouw.

De mbo3-opleiding Haarstylist dame is zeer de moeite waard! Wij willen er graag een succes van maken. Doe je mee?

Deze studiehandleiding is vastgesteld door de directie van het Albeda Beauty & Fashioncollege op 28 juni 2024.

Beroep

Beroep

Iemand met een goed verzorgd kapsel ziet er niet alleen goed uit, maar voelt zich vaak ook goed. Als haarstylist kun jij daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Je klanten komen bij jou om hun haar te laten knippen, snijden, kleuren of ontkleuren, watergolven of permanenten. Met föhnen en stylen zorg je in een handomdraai voor stijlvolle kapsels.

In je werk staat de klant elke dag centraal. Als haarstylist ben je goed toegerust om zelfstandig met klanten om te gaan. Vaak heb je een vast werkritme: je verwelkomt een klant, stelt deze op het gemak, luistert naar de wensen en geeft advies, doet de behandeling zoals is afgesproken, rekent af en neemt afscheid. Rond de weekenden en de feestdagen zijn er vaak pieken in je werk. Dan moet je bereid zijn om flink aan te pakken.

Jouw vakmanschap en je vermogen om je technieken creatief te gebruiken zijn belangrijk, net als het directe contact met klanten. Je adviseert klanten over hun kapsel, eventuele haarproblemen en haarverzorgingsproducten. Soms verkoop je producten. Daarnaast hebben klanten wel eens de behoefte om gewoon een gezellig praatje met jou te maken over andere dingen dan hun haar: je hebt dus ook een sociale rol in het leven van anderen.   

Lees meer

Sluit

Opleiding, vakken en keuzedelen

Opleiding, vakken en keuzedelen

Je hebt gekozen voor een opleiding via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

Bij de BOL ga je hele dagen naar school. Een deel van de tijd ga je stage lopen. Heb je gekozen voor een opleiding in de BBL? Dat betekent dat je aan de slag gaat in een kappersbedrijf en één dag per week naar school komt om lessen te volgen. 

Tijdens jouw opleiding volg je theorielessen, krijg je praktijklessen en volg je keuzedelen. Als je doorklikt, lees je meer over uit welke vakken en keuzedelen jouw opleiding bestaat.

Lees meer.

Sluit

Studievoortgang

Studievoortgang

Studievoortgang is de manier waarop je de weg van start naar diplomering aflegt, hoe het gaat met de stappen die je zet om uiteindelijk je diploma te halen.

In de opleiding Haarstylist dame wordt er op twee manieren naar jouw studievoortgang gekeken: vanuit je studieresultaten en vanuit je beroepshouding. We zien je studieresultaten en je beroepshouding als een doorlopende rode draad in je opleiding. Daarom vinden we het belangrijk om tussentijds goed je studievoortgang in de gaten te houden, en ondernemen we ook tussentijds actie met jou als we denken dat het niet goed gaat. Ons eerste en belangrijkste doel daarbij is altijd: samen ervoor zorgen dat je je diploma behaalt.

Lees meer.

Sluit

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Beroepspraktijkvorming (BPV)

In de praktijk (stage) leer je veel over je toekomstige beroep. Daar maak je echt kennis met het vak. Stage lopen is een belangrijk en verplicht onderdeel van de opleiding. We noemen dat beroepspraktijkvorming (BPV).

Lees meer.

Sluit

Begeleiding en zorg

Begeleiding en zorg

Je komt verschillende begeleiders tegen tijdens je studie. Zo zijn er docenten en studieloopbaanbegeleiders op school maar ook werkbegeleiders of praktijkopleiders die je begeleiden in je stage. Toch kun je ook extra begeleiding nodig hebben omdat er een aantal dingen niet zo lekker lopen in je leven, die invloed hebben op je schoolprestaties. Albeda vindt het belangrijk om jou die begeleiding en zorg te geven die je helpt om je diploma te halen.

Lees meer.

Sluit

Examens en diplomering

Examens en diplomering

Om je diploma te behalen, moet je al je examens met een voldoende afsluiten. Lees hier wanneer je aan de examens mag deelnemen, hoe het zit met herkansingen, wat je moet doen om je diploma te behalen, etc.

Lees meer.

Sluit

Aan- en afwezigheid

Aan- en afwezigheid

Albeda verwacht van jou dat dat je aanwezig bent bij alle onderwijsactiviteiten. Ben je ziek of heb je een andere reden dat je niet aanwezig kunt zijn? Mail of bel naar jouw schoollocatie. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mailt of belt je ouder/verzorger.

Lees meer.

 

Sluit

Rechten, plichten en medezeggenschap

Rechten, plichten en medezeggenschap

Als student bij Albeda heb je diverse rechten en plichten. Deze rechten en plichten staan in verschillende documenten. Hierin staan (gedrags)regels waar wij ons allemaal aan moeten houden. Ook vind je hier bijvoorbeeld informatie over hoe jij en/of je ouders/vertegenwoordigers kunnen meepraten over ons onderwijs.

Lees meer.

 

Sluit

Locatie, roosters, vakanties, leermiddelen, kosten en contactgegevens

Locatie, roosters, vakanties, leermiddelen, kosten en contactgegevens

Hier vind je onder meer informatie over boeken en andere leermiddelen, over de kosten van je opleiding en de namen en gegevens van onderwijsleider, docenten, verzuimmedewerker en BPV-coördinator.

Lees meer.

Sluit

Gegevens opleiding

Crebo
25642
Kwalificatie
23263
Duur
2 tot 3 jaar
Niveau
3
Leerweg
BOL/BBL