De opleiding

profiel

De opleiding is beschreven in het kwalificatiedossier. In dit dossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Hieronder vind je een korte uitleg. 

Ook vind je hier informatie over de zogenaamde maatwerktrajecten en over leren op een leerwerkplaats.

Meer informatie

Basisdeel en Profieldeel

Het basisdeel bestaat uit 2 onderdelen: de beroepsspecifieke- en de generieke onderdelen.

Onderdeel 1: Beroepsspecifieke onderdelen
Beroepsspecifieke onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen.

Kerntaken: Kerntaken zijn taken die je zelfstandig moet kunnen uitvoeren en die in het beroep steeds weer terugkomen. Elke kerntaak bestaat uit meerdere werkprocessen. De opleiding kent de volgende kerntaken:

  • B1-K1:  Begeleidt klanten in de financiële dienstverlening
  • B1-K2: Ondersteunt advies over schadeverzekeringen aan particuliere klanten
     

Werkprocessen: Werkprocessen zijn activiteiten die horen bij een kerntaak. In de opleiding leer je deze activiteiten uit te voeren. Wil je weten welke werkprocessen bij jouw opleiding horen, kijk dan naar het examenplan.

Onderdeel 2: Generieke onderdelen
Naast het onderdeel voor het beroep, leer je ook algemene onderdelen. Deze onderdelen zijn:

  • Nederlands
  • Rekenen
  • Engels
  • Loopbaan en Burgerschap

In de lessen van deze onderdelen word je goed geïnformeerd over wat er van jou verwacht wordt.

Profieldeel
Profieldelen geven een specifieke invulling aan je opleiding. Het profieldeel van jouw opleiding is:

  • P1:  Klantmedewerker Bancaire Diensten 
    • P1-K1:  Ondersteunt advies(trajecten) over consumptief Krediet

 

Keuzedelen

Keuzedelen zijn extra onderdelen voor de opleiding waaruit je kunt kiezen. Hierdoor krijg je extra kennis die je kunt gebruiken in je beroep of in de maatschappij. Het is een verplicht onderdeel binnen de opleiding. De opleiding biedt de volgende keuzedelen aan: 

In het eerste leerjaar wordt het keuzedeel Ondernemend Gedrag (K0072) aangeboden.

In het tweede en derde leerjaar is het aanbod:

  • Doorstroom HBO (K0125)
  • Internationaal 1: overbruggen (internationale) diversiteit (K0210)
  • Duurzaamheid in het beroep D (K031)
  • Engels in de beroepscontext B2 (K0036)

Alle keuzedelen omvatten 240 SBU (studiebelastingsuren). Hier vind je een volledige omschrijving van de keuzedelen.


Als je een ander keuzedeel wilt volgen dan bij je opleiding wordt aangeboden, kan je hier een verzoek voor indienen. Je kunt hierover informatie krijgen bij je slb’er. Je moet er wel rekening mee houden dat de examencommissie moet onderzoeken of het door jouw gewenste keuzedeel geen overlap heeft met jouw opleiding en of het volgen van het keuzedeel roostertechnisch en organisatorisch haalbaar is.

Leerwerkplaats(en)

Bij Albeda College Economie & Ondernemen werken we met verschillende leerwerkplaatsen. Deze leerwerkplaatsen zijn bedoeld om beginnende beroepsbeoefenaren die vaardigheden mee te geven waar de praktijk om vraagt. Hoe doen we dat? Studenten voeren echte opdrachten uit voor ondernemers onder begeleiding van een coach of docent. Want mede door technologische vernieuwingen en digitalisering verandert de wereld, en dus ook de arbeidsmarkt, in hoog tempo. Sommige beroepen zullen veranderen, anderen zullen verdwijnen. Door de ontwikkelingen in de markt doen bedrijven, naast de vereiste kennis, steeds meer een beroep op flexibiliteit, ondernemerschap en communicatieve vaardigheden. In onze leerwerkplaatsen krijgen studenten een realistischer beroepsbeeld en kunnen ze deze vaardigheden verder ontwikkelen.

Bekijk  hier het introductiefilmpje.

Topmodel

De lesuren en de uren in de praktijk staan in een overzicht. Dit overzicht heet een Topmodel. Door op de link te klikken zie je, voor beide opleidingen, een tabel met een overzicht van de uren die je voor school bezig bent, gedurende de hele opleiding.

Er zijn verschillende soorten uren:

  • Begeleide onderwijstijd (BOT): dit zijn uren dat je onder directe begeleiding/verantwoordelijkheid van de school bezig bent. Denk aan praktijk- en theorielessen, maar ook projecten die je onder begeleiding van een docent buiten de school uitvoert of lessen via waarbij je op afstand door een docent wordt begeleid.
  • Beroepspraktijkvorming (BPV): Dit zijn de uren waarin je bij een bedrijf of instelling aan het werk bent. BPV vindt altijd plaats met een ondertekende bpv-overeenkomst met een erkend leerbedrijf.
  • In Instelling Verzorgd Onderwijs (IIVO): BOT en BPV bij elkaar opgeteld wordt IIVO genoemd.
  • Onbegeleide uren: dit zijn uren waarin je zelf thuis of op school werkt aan de opleiding. Denk aan huiswerk, examens waarvoor je leert, werkstukken die je maakt, etc.
  • Studiebelastingsuren: Bij elkaar opgeteld geldt voor ieder studiejaar dat je 1600 uur met je studie bezig bent. Dit noemen we studiebelastingsuren.

In dit overzicht wordt uitgegaan van klokuren (dus 1 uur = 60 minuten). In het rooster van je opleiding kan gewerkt worden met lesuren van 30, 45 of 50 minuten. In dat geval zijn de uren dus omgerekend naar klokuren.

 

Jaarplanner en lessentabel

  • Wil je weten hoe de planning van jouw schooljaar eruit ziet, kijk dan hieronder in de jaarplanner van jouw opleiding. Tevens kun je alvast een kijkje nemen in de vakken die je gaat volgen in de lessentabel van jou opleiding.