Begeleiding

Tijdens jouw opleiding heb je met diverse medewerkers van Albeda te maken. Iedereen heeft maar één doel en dat is om ervoor te zorgen dat jij je diploma haalt. Als je tijdens je opleiding behoefte hebt aan extra begeleiding en/of ondersteuning dan kun je dit aangeven bij jouw studieloopbaanbegeleider. 
Ook op de website van Albeda kan je informatie vinden over extra begeleiding voor bijvoorbeeld dyslexie, jonge ouders en topsporters. Klik hier voor extra begeleiding die door Albeda wordt aangeboden. 

Docent
De docent is degene die je vakinhoudelijk begeleidt. Van je docent krijg je uitleg over de lesstof die je moet kennen en je krijgt te horen wat je moet doen. De docent is de persoon waar je naar toe kunt als je vragen of problemen hebt met de lesstof van een bepaald vak. 

Onderwijsleider
De onderwijsleider is verantwoordelijk voor de algemene gang van zaken binnen de opleiding. Als student overleg je met je docent of  studieloopbaanbegeleider.

Meer informatie

Studieloopbaanbegeleider

Tijdens je opleiding volg je studieloopbaanbegeleiding. Deze les wordt benut voor verschillende zaken:

  • Uitleg en doornemen van studiehandleiding.
  • Informatie over de opleiding geven, zoals roosterzaken etc.
  • Informatie over voortgang, BPV en examens.
  • Ondersteuning bij het maken van een keuze uit de keuzedelen.
  • Begeleiden groepsproces.
  • De loopbaanmogelijkheden.
  • Persoonlijke wensen en ambities.
  • Persoonlijke vragen en problemen.
  • Individuele gesprekken.

De studieloopbaanbegeleider is de aangewezen persoon waar je terecht kan voor informatie, advies, problemen en klachten. Gedurende de opleiding worden er minstens twee voortgangsgesprekken gevoerd tussen jou en de studieloopbaanbegeleider. Er wordt een verslag gemaakt met eventueel afspraken. Indien nodig kan er contact worden opgenomen met je ouders/verzorgers en/of je BPV-bedrijf. Wanneer je meerderjarig bent, nemen we alleen in noodgevallen contact op met je ouders/verzorgers. Wanneer je minderjarig bent (jonger dan 18 jaar), nemen we contact op met je ouders en/of verzorgers indien er bijzonderheden zijn rondom jouw resultaten, beroepshouding en aanwezigheid. Bij minderjarige leerlingen moeten de ouders tekenen voor toestemmingsformulieren die je gedurende de opleiding ontvangt. Ook worden je ouders uitgenodigd voor voortgangsgesprekken. Bij gescheiden ouders, hanteren wij één aanspreekpunt.

Passend onderwijs/extra ondersteuning

Passend onderwijs houdt in dat sommige studenten recht hebben op extra hulp en begeleiding. Een bekend voorbeeld hiervan is dyslexie. 

Tijdens het intakegesprek of gedurende de opleiding wordt bekeken welke extra hulp en/of begeleiding jij nodig hebt om je opleiding succesvol af te kunnen ronden. Denk hierbij aan extra tijd en aandacht voor het maken van opdrachten, toetsen en examens en hulp bij het plannen en organiseren hiervan.

Er wordt samen met jou gekeken of jij in aanmerking komt voor passend onderwijs. Wanneer blijkt dat jij in aanmerking hiervoor komt, wordt er een plan met jou gemaakt. In dit plan staat beschreven welke ondersteuning school biedt en wat er van jou wordt verwacht. Als jij akkoord gaat met de gemaakte afspraken dan wordt dit plan (dit heet officieel: overeenkomst passend onderwijs) door jou en door de onderwijsleider van jouw opleiding ondertekend. Ben jij jonger dan 16 jaar dan wordt deze overeenkomst ook getekend door jouw wettelijke vertegenwoordigers. Vraag bij je studieloopbaanbegeleider of de adviseur begeleiding en ondersteuning (B&O) om meer informatie.

Dyslexie en Dyscalculie
In overleg met je SLB’er regel je zaken rondom dyslexie en dyscalculie. Wanneer je al bewijzen hebt moet je die overleggen aan het examenbureau. Wanneer je twijfelt over dyslexie en dyscalculie, dan kun je dat aangeven bij je SLB’er. De SLB’er gaat dan in overleg met de coördinator Begeleiding en Ondersteuning. Er wordt bekeken of je je dient te testen bij de orthopedagoog en of je in aanmerking komt voor bepaalde aanpassingen. Je dient aan het begin van het jaar een aanvraagformulier in te vullen samen met je SLB’er en de coördinator Begeleiding en Ondersteuning. Bij dyscalculie volg je ook een aangepast voortraject rekenen. Met dit voortraject bij rekenen, kan je in aanmerking komen voor het aangepaste rekenexamen (een examen waarbij je rekenkaarten en/of een rekenmachine mag gebruiken). De examencommissie beslist naar aanleiding van het advies van de orthopedagoog of je een aangepast examen mag doen en hoe dit examen wordt aangepast. Het is daarbij wel belangrijk dat je je blijft inzetten voor het behalen van zo goed mogelijke resultaten.