Beroepspraktijkvorming (BPV)

Voorbereiding op de BPV
De student wordt door stagecoördinator voorbereid op de BPV. Tijdens klassikale lessen gaan we in op alle aspecten van de BPV, zoals het vinden van een BPV-plaats, een goede beroepshouding en welke vaardigheden je daarbij nodig hebt.

Je begint altijd met een stage (BPV) bij je eigen dansschool, sportschool of dansvereniging. Zo kun je jezelf in een bekende omgeving voorbereiden en wennen aan een stage (BPV) in het werkveld. Hiervoor is een speciale reader met opdrachten ontwikkeld.

Het vinden van een erkende BPV plaats
De BPV voor het beroep van dansinstructeur loop je meestal in een dansschool, een fitnesscentrum, bij een turn- en dansvereniging enzovoorts. Aangezien het werkveld veel breder is, kan er ook stage gelopen worden bij de SKVR of een andere culturele instelling, bij evenementenbureaus of bij organisaties voor kinderopvang. De school kan een leerbedrijf aanwijzen. Soms kun je ook zelf een leerbedrijf kiezen. Ga hiervoor naar www.stagemarkt.nl. Deze website is er voor iedereen die betrokken is bij het aanbieden, zoeken en vinden van een stage of leerwerkbaan.

Stages in het buitenland, tijdens de zomervakantie, behoren ook tot de mogelijkheden zolang het bedrijf maar erkend is door de SBB.

Het leren vinden van en solliciteren naar een BPV-plek is een belangrijk onderdeel in je voorbereiding van op de arbeidsmarkt. Tijdens de lessen BPV-begeleiding besteden we hier aandacht aan.

Let op: BPV is alleen mogelijk bij een door het SBB (landelijk kenniscentrum) erkend leerbedrijf. 

 

 

Meer informatie

Begeleiding tijdens de BPV

De beroepspraktijkvorming wordt vanuit school begeleid door de BPV-coördinator van het Danscollege. Deze docent is verantwoordelijk voor plaatsing bij je leerbedrijf en ziet toe op de begeleiding op deze leerplek. Zij bezoekt de werkplek of neemt telefonisch contact op en zij evalueert het verloop van de beroepspraktijkvorming met jou en de begeleider van het leerbedrijf. Ook als er problemen zijn bij de BPV, kun je terecht bij de BPV-coördinator. Op het leerbedrijf word je begeleid door de praktijkopleider van het leerbedrijf.

Beoordeling van de BPV

De beoordeling van de BPV is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van je praktijkopleider bij het leerbedrijf en de BPV-docent vanuit school. Uiteraard ben jij zelf ook verantwoordelijk voor een goed verloop van je BPV. Je krijgt per BPV altijd informatie en opdrachten mee. Ook zijn er beoordelingsformulieren ontwikkeld en vinden er van tijd tot tijd gesprekken met jou en de beoordelaars plaats. Een BPV moet altijd met een voldoende worden afgesloten.

De BPV is in het begin vooral bedoeld als oriëntatie en om te oefenen, zodat je een goed beeld van het beroep krijgt. In je BPV-werkmap staan de opdrachten die je tijdens de BPV uitvoert zodat je gericht oefent.

In het laatste leerjaar moet je, onder andere in de BPV gedurende een bepaalde periode, laten zien dat je “het vak beheerst”. De beoordelingen die je in die fase krijgt tellen mee voor de examinering. In de BPV-gids die je via school digitaal krijgt uitgereikt lees je hoe het één en ander in zijn werk gaat en ook hoe beoordelingen tot stand komen.

Problemen tijdens de bpv

Het kan zijn dat tijdens jouw bpv problemen ontstaan. Bespreek dit altijd eerst op de bpv met degene die jou begeleidt. Als je er niet uitkomt neem dan snel contact op met jouw begeleider vanuit school. Stop nooit zelf met je bpv zonder dat je dit hebt besproken. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor de voortgang van jouw opleiding. Samen met je begeleider wordt er altijd gezocht naar een oplossing.

Praktijkovereenkomst

Een deel van je opleiding ga je stage lopen. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (bpv). Hiervoor sluit je met Albeda en het leerbedrijf een overeenkomst, dit noemen we de praktijkovereenkomst. Hierin staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het leerbedrijf over jouw bpv. Dit document wordt door alle partijen digitaal ondertekend.

De bijbehorende algemene voorwaarden vind je hier.

Melden stagediscriminatie en stagemisstanden

Albeda hecht veel waarde aan een veilig leer- en  werkklimaat. Daarom is het belangrijk dat iedere student gelijke kansen heeft op het vinden van een stage/bpv-plek en dus ook op een gelijke manier behandeld wordt tijdens de stage.

Toch kan het voorkomen dat sommige leerbedrijven zich niet aan de regels houden. Dit noemen we een stagemisstand. 

Bij een stagemisstand is sprake van één of meer van de volgende zaken, bijvoorbeeld als je

  • denkt dat het stagebedrijf de wet overtreedt;
  • denkt dat er gevaar dreigt voor jezelf of één van de werknemers;
  • je niet veilig voelt, bijvoorbeeld door ongewenst gedrag.

We hopen natuurlijk dat het niet voorkomt. Mocht dit wel het geval zijn, vindt Albeda het belangrijk dat dit gemeld wordt, zodat we je kunnen helpen. 

Je kunt dit melden bij jouw slb'er, door een email te sturen naar het klachtenloket: [email protected] óf door het contactformulier in te vullen.