De uitstroomrichtingen van de opleiding Commercie zijn beschreven in de kwalificatiedossiers, zie hieronder:
(Junior) accountmanager: 25132
Assistent-manager internationale handel: 25133
International business studies- Assistant manager international business: 25133
In het dossier staat precies wat je moeten weten en kunnen om je diploma te halen. De opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldeel en keuzedelen. Hieronder vind je een korte uitleg. Ook vind je hier informatie over de zogenaamde maatwerktrajecten en over leren op een leerwerkplaats.
De opleiding die je gaat volgen is een beroepsgerichte opleiding, dat betekent dat je aan het eind van je opleiding in staat bent om een bepaald beroep uit te oefenen. Je kunt kiezen voor de bbl-variant opleiding of voor de voltijds opleiding via de beroeps opleidende leerweg (bol).
Bbl-variant opleiding:
Op de locatie Spinozaweg van het Albeda College Economie & Ondernemen kun je de bbl-variant opleiding Commercieel medewerker niveau 3 en Junior accountmanager niveau 4 volgen. Dit betekent dat je gedurende de gehele opleidingstijd 1 dag per week naar school gaat en je hebt voor 3 tot 4 dagen per week een arbeidsovereenkomst met een erkend leerbedrijf. Je leert en je oefent dus heel veel in de echte beroepspraktijk. Je bent tijdens het volgen van een opleiding in de bbl-variant weinig op school en hierdoor heb je veel contact met collega's. Wil je meer weten over de bbl-variant opleiding? Lees meer.
Voltijds opleiding (bol):
Je krijgt tijdens je bol-opleiding meer theorie en huiswerk. Een deel van de tijd ga je stage lopen. Een stage is altijd meerdere weken achter elkaar bij een erkend leerbedrijf. Soms krijg je een kleine vergoeding tijdens je stage. Ben je 16 jaar, dan heb je recht op studiefinanciering en een OV-jaarkaart als bol'er. Je bent tijdens het volgen van een opleiding in de bol-variant veel op school en hierdoor heb je veel contact met medescholieren.
Meertalige opleiding International business studies :
In deze opleiding start je met een basisjaar waarin 50% van de lessen in het Engels zijn. Je kunt tijdens het basisjaar kennis maken met de uitstroomrichtingen: BTEC (Business and Technology Education Council) uitstroomrichting, dit is een Engelstalig erkend diploma en AMIB (Assistant manager international business). Het accent ligt bij de BTEC diploma op het zelfstandig onderzoekend werken en bij de uitstroomrichting AMIB staat projectmatig samenwerken voorop. Door kennis te maken met beide leerstijlen kun je aan het einde van het jaar onder begeleiding van docenten een wel overwogen keuze maken voor de leerstijl die het beste bij jou past. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je pas aan het eind van het eerste jaar je definitieve keuze hoeft te maken. Het Nederlandse te behalen diploma is gelijk, maar de weg er naartoe verschilt. Wil je meer weten over de meertalige opleidingsvariant? Lees meer
OET traject:
Op de locaties Zuster Hennekeplein en Weena kun je het economisch oriëntatietraject (OET) volgen. Bij het economisch oriëntatietraject oriënteer je je breed in 20 weken op verschillende economische opleidingen. Van te voren maak je een keuze voor de richting Handel en Commercie of Business services. Je start in februari vervolgens stroom je na de zomervakantie door naar jouw gekozen opleiding in het eerste of tweede leerjaar (afhankelijk van je resultaten). Tijdens het oriëntatietraject krijg je generieke vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen maar ook beroep specifieke lessen. Verder kun je rekenen op een dosis praktijklessen. Denk bijvoorbeeld aan gastlessen, bedrijfsopdrachten of bedrijfsbezoeken. Je wordt hierin intensief begeleid, zodat je je goed kan (her)oriënteren op je verdere (school)loopbaan en een weloverwogen keuze kunt maken. Klik hier voor meer informatie over hoe jouw lesweken eruit zien.