Informatie over het beroep

Wat kan een gediplomeerd allround kapper?

  • Goed met verschillende mensen omgaan.
  • Een positief beeld van zichzelf en het bedrijf neerzetten.
  • Een helder advies geven over kapsels, behandelingen en producten.
  • Haar op verschillende manieren verzorgen en stylen.
  • Goed werken met kappersproducten en apparatuur.
  • Nieuwe trends en ontwikkelingen op kappersgebied volgen.
  • Behandelingen en producten verkopen.
  • Werken volgens de voorschriften van het beroep.
  • Zelfstandig werken en werken onder tijdsdruk.

Meer informatie

Hoe ziet het werkveld van de allround kapper eruit?

De allround kapper kan werken bij verschillende soorten kappersbedrijven: salons die zijn gespecialiseerd in dames of heren, of ‘gemengde salons’ waar zowel dames als heren worden geknipt; salons die zich richten op een bepaald deel van de markt, zoals chique haarsalons, budgetkappers en trendy salons. Allround kappers die in de opleiding het keuzedeel Barbier hebben gedaan, kunnen ook uit de voeten in een ‘barbershop’, en allround kappers die in hun opleiding de keuzedelen Visagie of Imagestyling hebben gedaan, kunnen werken in salons waar klanten behalve voor haarverzorging ook terechtkunnen voor styling en make-up.

Vanaf 2000 is het aantal kappersbedrijven in Nederland toegenomen. Dit komt omdat de grote ketenbedrijven steeds meer vestigingen hebben geopend, en er veel zelfstandigen (zzp’ers) zijn bijgekomen in de kappersbranche. Deze zelfstandigen zijn vaak ambulante kappers: kappers die bij de klant aan huis komen of werken in een instelling, bijvoorbeeld een verzorgingshuis.

Specialisten in de kappersbranche verwachten dat professionele kappers steeds mobieler zullen worden en bijvoorbeeld vaker zullen werken in stationshallen, bars, musea, op markten en op festivals. Kappers zullen ook steeds meer samenwerken met professionals als schoonheidsspecialisten, pedicures en nagelstylisten, bijvoorbeeld in ‘alles onder een dak-concepten’.

Verder leren en studeren na je opleiding

In de meeste moderne beroepen moet je blijven leren na het behalen van je diploma. Dat geldt ook voor de allround kapper. Het goed kunnen omgaan met sociale media en internet, met nieuwe (technologische) apparatuur in de salon en het steeds snel onder de knie krijgen van nieuwe technieken bij opkomende haartrends zijn hier goede voorbeelden van.

Als allround kapper kun je ook besluiten om de mbo4-opleiding Salonmanager te doen. In deze opleiding leer je hoe je een salon moet managen. Je wordt voorbereid op goed ondernemerschap, waarbij de kappersvaardigheden van de allround kapper een stevige basis zijn voor je vakmanschap.

Nog een stap verder is het doen van een hbo-opleiding. Met de opleiding Salonmanager kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen op het gebied van ondernemerschap en management, bijvoorbeeld de (deeltijd)opleidingen Commerciële Economie of Human Resource Management en Small Business en Retail Management.