Beroep

We leiden op tot professioneel allround danscoördinator voor het commerciële werkveld. Dit kan zowel op het podium zijn als in een lesgevende situatie. De student leert verschillende dansstijlen toe te passen in de beroepspraktijk. Afgestudeerden treden op in televisieprogramma’s, op festivals, in videoclips, voor events en bedrijfspresentaties in dansmodeshows, in theaterproducties of bij optredens van artiesten. Dit zijn tegelijkertijd voorbeelden van commerciële opdrachten waar de student al tijdens stages binnen de opleiding kennis mee maakt.

Naast de dansvaardigheden leert de student zelfstandig lessen en workshops te geven. In de opleiding heeft lesgeven dan ook een prominente plaats. Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan het aanleren van pedagogisch-didactische vaardigheden, het werken met verschillende doelgroepen en het organiseren van dans- en bewegingsactiviteiten. Op deze manier krijgt de student vakkennis voor het geven van danslessen en dansworkshops.

Meer informatie

Waar kom je te werken?

Afgestudeerden vinden werk in dansproducties binnen de commerciële en entertainmentsector, het (kunst-)onderwijs en bij dansscholen. Dansers performen onder andere in videoclips, op festivals, bij presentaties van sportmerken en in het aanbod van animatie van grote hotelketens en resorts. Ook pretparken zoals Duinrell en Disneyland en festivals zoals Lowlands en Tomorrowland maken gebruik van alumni van de opleiding danscoördinator. Ook is er behoefte aan dansleiders die de danstaal van de huidige generatie begrijpen en lessen en workshops kunnen verzorgen aan allerlei doelgroepen. Binnen sportscholen is er een duidelijk waarneembare trend in de programmering van dans en dansante vorming.

 

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als danser ben je veelal werkzaam als zzp-er. Dit vraagt een ondernemende en zelfstandige houding en organisatorische vaardigheden. Er bestaat een vraag naar jonge talenten die op dansgebied veelzijdig zijn opgeleid en naast hun podiumactiviteiten ook in staat zijn lessen en workshops te verzorgen. Dit vraagt van alumni dat ze als lesgever didactisch en pedagogisch bekwaam zijn en kunnen communiceren met verschillende doelgroepen/stakeholders.

 

Kans op werk en verder studeren

Er is op dit moment voldoende werk voor dansers in de commerciële- en entertainment sector en bij sportscholen en dansscholen.

Verder studeren na je mbo
Na afronding van de opleiding Danscoördinator heeft de student de mogelijkheid om door te stromen naar dansopleidingen in het Hoger Beroepsonderwijs (hbo), zoals bijvoorbeeld Codarts, Fontys, ArtEZ, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Lucia Marthas. Ook bestaat de mogelijkheid om een opleiding te volgen zoals Cultureel Maatschappelijke Vorming (CMV), Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), fysiotherapie, Media- en entertainment Studies, Pabo en diverse Associate Degree (AD) trajecten.