De MBO Theaterschool is gehuisvest in het theaterbedrijf van Jeugdtheater Hofplein. De lessen van de vier opleidingen worden daar vormgeven in professionele studio’s.
Projecten en voorstellingen worden gemaakt in samenwerking met professionele theaters, theaterbedrijven en culturele instellingen in Rotterdam en omgeving. Zo werken we samen met Theater Rotterdam, Maas Theater en Dans, Theater Zuidplein, Worm, Bird, Nationale Opera en Ballet in Amsterdam, Jakop Ahlbom Company, Dox, Mooi Weer & Zo en RAAF muziektheater en ontwikkelen we nieuwe samenwerking waar die voor onze studenten relevant blijken.
Sinds schooljaar 2022-2023 zijn we op een nieuwe locatie aan het werk aan projecten en voorstellingen. Deze locatie bevindt zich op loopafstand van het hoofdgebouw, aan de Westzeedijk.
Door het werken op deze diverse locaties word je vanaf de eerste dag geconfronteerd met de praktijk van het theater/ cultureel bedrijf. Je maakt iedere dag de snelheid, de werkdruk, de vele dingen tegelijk, de veranderingen op korte termijn, de afwijkende arbeidstijden, de prestatiedrang, de tegenslagen en de successen in het werkveld mee.
Producties extern
Tijdens je derde jaar van de MBO Theaterschool loop je stage en doe je examens binnen co-producties met Theater Mooi weer, Raaf Muziektheater en LabZ. Binnen deze co-producties loop je minimaal 1 x stage en werk je mee aan een productie/voorstelling waarin de samenwerking tussen acteurs, vormgevers, producenten en technici een belangrijk uitganspunt is. Binnen deze samenwerkingen met het werkveld maak je kennis met de beroepspraktijk. Deze co-producties geven je mogelijkheden die je in de gewone Beroepspraktijkvorming (bpv) zelden kunt opdoen. Hier kun je bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het zelfstandig maken en uitvoeren van een professionele productie. Omdat het om voorstellingen gaat waar het publiek voor betaalt, geldt een professionele kwaliteitseis. De MBO Theaterschool heeft met de theatergezelschappen waarbinnen deze co-producties gemaakt worden afgesproken dat de tijdsdruk niet te hoog is zodat je niet alleen wordt aangesproken op output, maar dat er ook tijd is voor jouw leerproces. In de lessen die je op school volgt, word je voorbereid op het werk en evalueer je met je vakdocenten je functioneren.
Producties intern
De MBO Theaterschool Rotterdam heeft zijn eigen Rotterdams theatergezelschap genaamd: TG Vers Vlees. Na twee tot drie jaar intensief geschoold te zijn binnen de vier opleidingen gaan de studenten aan de slag binnen het gezelschap waarin ze zichzelf en hun werk gaan tonen aan het publiek. Jonge acteurs, kostuumontwerpers, decorontwerpers, producenten, theatertechnici, geluid en lichtontwerpers zullen per seizoen in 3 verschillende theatervoorstellingen en diverse soloperformances een verbintenis aangaan met actuele en maatschappelijke onderwerpen. Eigentijdse, klassieke of specifiek voor dit gezelschap geschreven theaterteksten dienen als basis om tot tekst, fysiek of muziektheater te komen.
Het theatergezelschap maakt theatervoorstellingen die aansluiten op de belevingswereld van jongeren. Theater kan een grote rol spelen in het bespreekbaar maken van grote maatschappelijke thema’s als emancipatie, acceptatie, en de rol die je speelt in deze maatschappij. De voorstellingen zullen zich richten op verschillende doelgroepen en kunnen mede door de maatschappelijke thema’s van grote waarde zijn binnen het onderwijs.