Meer info over de opleiding
Het studieprogramma voor de Sport- en bewegingsleider en Sport- & bewegingscoördinator is in het eerste leerjaar nagenoeg gelijk. Na het eerste of tweede leerjaar kan er worden doorgestroomd naar de niveau 4 opleiding (Sport- & bewegingscoördinator). Dit is afhankelijk van de behaalde studieresultaten.
De opleiding Sport- & bewegingscoördinator op niveau 4 is opgebouwd uit basisdeel A en B, een profieldeel en keuzedelen (waar onder een sportspecialisatie).
Basisdeel A
Dit deel van de sportopleiding bestaat uit sportgerichte lessen en opdrachten. Je werkt regelmatig in groepjes en krijgt praktijkopdrachten waarbij je je les- en coachvaardigheden gaat ontwikkelen. Ook voer je individuele opdrachten uit, waarbij je eigen vaardigheid in verschillende sporten wordt verbeterd. Verder krijg je lessen over het menselijk lichaam en gedrag, trainingsleer en groepsprocessen. Bovendien wordt er in dit deel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid als sportleider en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. In het eerste jaar loop je ook stage bij een sportvereniging.
Basisdeel B
Naast de vakgerichte lessen krijg je algemene lessen als Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. Net als de vakgerichte onderdelen, tellen de resultaten van deze onderdelen ook mee bij het behalen van je diploma als sportleider.
Een profieldeel kiezen
Vanaf het tweede jaar kun je voor één van de volgende drie uitstroomprofielen kiezen:
- Buurt sportcoach
- Leefstijlcoach
- Bewegingsagoog
Je leert op een planmatige wijze sport- en bewegingsactiviteiten (projecten) te coördineren. Daarnaast leer je zelfstandig sportlessen te geven.
Keuzedelen
Vanaf het tweede jaar van deze sportopleiding kies je een keuzedeel (een sportspecialisatie). Sportspecialisaties zijn:
- voetbal
- buitensport
- fitness
- zwemmen
- tennis
- skiën
- snowboarden
- urban sports
Je oefent en verbetert onder andere je eigen vaardigheid en je vaardigheden in het les- en leidinggeven in één van de sportspecialisaties. Zo kun je na je opleiding als zelfstandig instructeur in de sport van jouw keuze aan de slag.
Vanaf leerjaar 3 kun je ook andere keuzedelen kiezen, zoals ondernemerschap, sportmassage, BSO, een sportspecialisatie instructeur of trainer/coach of hbo- doorstroom. Dit is waardevol voor je toekomstige baan, eigen bedrijf of je vervolgstudie.
Combineer jouw liefde voor sport & bewegen met een carrière in de buitenschoolse opvang (BSO)
Ben jij sportief, avontuurlijk en vind je het leuk om met kinderen te werken? Maak je gemakkelijk contact en kun je goed zelfstandig werken? Dan is werken bij een Buitenschoolse Opvang (BSO), waar veel aan sport & bewegen wordt gedaan, iets voor jou!
Het is voor kinderen heel belangrijk om veel te bewegen. Denk aan: kruipen, rollen, draaien, rennen, klimmen, klauteren, balanceren, zwieren, springen, stoeien, balvaardigheid en bewegen op muziek. Steeds meer kinderopvangorganisaties spelen hierop in. Ook zie je steeds vaker initiatieven als de Scouting BSO, Sport BSO of Voetbal BSO.
Wil je een opleiding met een sterke nadruk op sport en beweging, die zich ook richt op het begeleiden van kinderen tijdens sportieve BSO, dan kun je terecht bij onze opleiding Sport- en bewegingscoördinator of Sport- en bewegingsleider (niveau 3). Hier kun je kiezen voor het keuzedeel Buitenschoolse Opvang, waar je leert sportieve activiteiten met pedagogische vaardigheden te combineren om een actieve, gezonde en veilige omgeving voor kinderen te creëren.
Wil je een opleiding met meer focus op pedagogisch werk een sterke nadruk op pedagogiek die zich ook richt op het sportief begeleiden van kinderen bij een kinderdagverblijf of tijdens een sportieve BSO, dan kun je terecht bij de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, met als specialisatie Sport & Bewegen.
Sluit