mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

foto ter illustratie

Gespecialiseerd verzorgende revalidatiezorg

Ontwikkelingen in de zorg hebben geleid tot een toename van hoog complexe zorg in VVT sector. Daardoor is de behoefte aan specifieke competenties toegenomen. De opleiding tot Geriatrische Revalidatie Zorg sluit aan bij deze vraag. Hiermee worden de loopbaanmogelijkheden en de aantrekkelijkheid van de branche voor verzorgenden vergroot. De vervolgopleiding tot GRZ biedt een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de zorg voor de kwetsbare mens.  

De GRZ is een doorgroeifunctie voor verzorgenden IG in de thuiszorg, verpleeghuis en verzorgingshuis, in een organisatie waarin verschillende soorten zorg worden gecombineerd of in kleinschalige zorg. Het accent in deze functie ligt op:

  • het behartigen van de kwaliteit van leven van de cliënt met dementie;
  • het begeleiden, adviseren en professionalisering van collega’s en vrijwilligers;
  • het ondersteunen, adviseren en begeleiden van mantelzorgers van de cliënt met dementie. 

Voor studenten die in het bezit zijn van een landelijk erkend EVV, GVGP of GVP-diploma is het mogelijk om een verkort traject te volgen van 5 maanden. 

 

Inhoud, structuur en opbouw

Inhoud, structuur en opbouw

In de functie van verzorgende GRZ ligt het accent op het scheppen van een therapeutisch klimaat, deskundigheid en kennis over doelgroep, ziektebeelden, wet- en regelgeving. Je leert communiceren met de revalidant om tot een vlotte samenwerking te komen, met duidelijke afspraken inzake de behandeling.

Je beschikt over diverse competenties voor deze vervolgopleiding. Het is belangrijk om de cliënt goed te informeren en advies te geven. Na het verzamelen van de gegevens stel je in overleg met de cliënt een zorgrevalidatieplan op. Welke interventies zijn bijvoorbeeld nodig? Je zorgt voor een vlotte coördinatie van de ondersteuning. Naast de revalidant betrek je tevens de naasten bij de ondersteuning. Om je eigen deskundigheid te bevorderen is een evaluatie van de zorg noodzakelijk.

De opleiding GRZ kent drie leertrajecten: 

  • Leertraject 1: De cliënt centraal. 
  • Leertraject 2: Samenwerken en begeleiden. 
  • Leertraject 3: Professionalisering en zorgvernieuwing.

De opleiding is thematisch opgebouwd en wordt getoetst in de praktijk d.m.v. een 4 Proeven van Bekwaamheid. De opleiding wordt afgesloten met een Bewust bekwaam gesprek in de vorm van een assessment. De praktijkgerichte opdrachten zijn voorwaardelijk voor het afsluiten van een leertraject. Door middel van een Proeve sluit je een leertraject af. We werken naast de fysieke lessen, in een digitale omgeving waar het lesmateriaal een plek heeft en waar ook interactie plaatsvindt. Persoonlijke leerdoelen zijn belangrijk voor het leren binnen deze opleiding. 

 

Sluit

Leerdoelen

Leerdoelen

De GRZ er begeleidt revalidanten in hun revalidatieproces. Hiervoor is deskundigheid en kennis nodig van de doelgroep, ziektebeelden, therapeutisch milieu, wet- en regelgeving en communicatievaardigheden 

Na het afronden van de opleiding is de GRZer in staat om: 

  • verantwoordelijkheid te dragen voor het optimaal ondersteunen van de cliënt bij het realiseren van zijn doelen;
  • de multidisciplinaire zorg te coördineren en zorg te dragen voor de continuïteit van de zorg in overleg met de cliënt;
  • aanspreekpunt te zijn voor cliënt/cliëntsysteem, collega’s en andere disciplines;
  • adequaat en effectief te kunnen communiceren in lastige beroepssituaties (dilemma’s).
Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

De opleiding tot GRZ is voor medewerkers met een vooropleiding op mbo-niveau 3 (Verzorgende-IG of gelijkwaardig).

Sluit

Praktische info

Praktische info

Wij bieden de opleiding zowel incompany als ook als open inschrijving aan. Neem voor meer informatie contact met ons op!  

Bij een incompany kunnen we de opleiding op maat maken, naar je eigen wensen.  Het aantal lesdagen is dan bijvoorbeeld bespreekbaar, afhankelijk van de (begeleidings)situatie van de werkplek. Het leren op de werkplek (4 uur per week) heeft een belangrijke plaats in deze opleiding. Omdat het leren voornamelijk op de werkvloer plaatsvindt is begeleiding door een geschoolde werkbegeleider van groot belang. 

  • De opleiding wordt afgesloten met een assessment; 
  • Deze opleiding omvat 13 lesdagen (soms verdeeld in dagdelen) verdeeld over 12 maanden; 
  • De lessen worden op verschillende dagen in de week ingepland; 
  • De lesdagen zijn van 9:00 - 16:00 uur. Dagdelen zijn van 9.00-12.00 uur of van 13.00-16.00 uur;
  • De opleidingsprijs is inclusief koffie/thee en een lunch (als het gaat om een open inschrijving en bij een volledige dag).

Voor deelnemers met een afgeronde vervolgopleiding vanuit een vorig profiel (2003/2009) hanteren we een EVC procedure. Voor deze doelgroep is een verkort traject op maat beschikbaar.  

Sluit

Lesdata

Lesdata

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen bieden wij een “open inschrijving” aan. De data volgen op de website. 

Bij een incompany plannen wij data in overleg met de opdrachtgever. 

Sluit

Certificering

Certificering

Na afloop ontvang je een landelijk erkend diploma.

Sluit

Aanmelden

Duur
13 lesdagen gedurende 12 maanden
Startmoment(en)
in overleg
Opleidingstype
Opleiding
Kosten
volgens offerte