mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Jongens dansen op de Erasmusbrug
De jongens van Albeda Danscollege op de Erasmusbrug
Student Albeda Danscollege op het podium tijdens de eindshow
Studenten Albeda Danscollege als groep
Dansers van Albeda Danscollege tijdens Play in de Doelen
Twee dansers tijdens hun stage op het podium
studenten tijdens eindvoorstelling Albeda Danscollege

Allround danser

Heb je talent voor dans en wil je er je beroep van maken? Zie je jezelf op het podium staan of voor een groep? Doe dan auditie en wie weet treed jij binnen in de wereld van dans. Docenten uit de danswereld leiden je op tot professioneel allround danser. Dansen op TV, in videoclips of bij optredens van artiesten, dat zijn de commerciële opdrachten waar je al tijdens je stage mee kennis maakt. Daarnaast leren we je om zelfstandig lessen en workshops te geven. Want wat is er leuker dan jouw passie door te geven aan anderen? Aan het einde van elk leerjaar verzorg je met alle studenten van de opleiding een spetterende show in Theater Zuidplein. De dansopleiding vraagt veel van je, maar als je er voor wilt gaan ligt de danswereld voor je open. In vier jaar tijd word je opgeleid tot professioneel allround danscoördinator voor de entertainmentwereld.
 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Dans
Gedurende de opleiding leer je veel verschillende dansstijlen toe te passen in de beroepspraktijk. Je krijgt les en begeleiding van vakdocenten die zijn afgestudeerd als dansdocent of afkomstig zijn uit de danswereld. De basisvakken zijn urban pop, jazz, klassiek en modern. Daarnaast worden ook andere dansstijlen in modulevorm aangeboden zoals Hip Hop, musical, improvisatie, acrobatiek & afro jazz. Bij het vak spel wordt er gewerkt aan je intentie en uitstraling. Verder krijg je regelmatig workshops van gastdocenten uit het binnen- en buitenland.

Didactiek en methodiek
Naast het ontwikkelen van je danstalent, is het ook belangrijk dat je jouw lesgevende kwaliteiten ontwikkeld. Hier wordt aan gewerkt tijdens de didactiek en methodiek lessen, zodat je na je studie ook op een verantwoorde wijze workshops kunt geven en lessenreeksen kunt vormgeven.  

Theorie
Theorielessen zijn ook belangrijk. Op het rooster staan vakken als dansgeschiedenis, dans en gezondheid, dans en maatschappij & individu en samenleving. Verder krijg je ook Nederlands, Engels en rekenen.

Ondernemerschap  
Je succes als danser wordt niet alleen bepaald door talent. Je moet je ook op zakelijk gebied staande kunnen houden. Tijdens de ondernemerschapslessen leer je om jezelf als professional te organiseren en jezelf als danser te verkopen.

Slb
Tijdens de opleiding wordt jouw ontwikkeling gemonitord in de vorm van studieloopbaanbegeleiding (slb). Elk leerjaar heeft hiervoor een eigen begeleider. Vanaf de start tot aan het eind van de opleiding werk je aan je portfolio. Dit is een levend document waarin je jouw ontwikkeling vastlegt.

Bpv
De bpv (beroepspraktijkvorming oftewel stage) vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding en wordt geregeld door het coördinerend leerbedrijf Dutch Dance Artistry. Tijdens stages maak je kennis met het beroep van allround danser. Je doet mee aan optredens, geeft workshops en lessenreeksen aan groepen en gaat ook aan de slag met het maken en uitvoeren van producties. Hieronder volgen enkele voorbeelden van stages.

Scholen
Het geven van lessen op diverse scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs in regio Rotterdam en landelijk particuliere dansscholen.

TV
Dance Dance Dance, MTV awards, Amstel Live, Holland's Got Talent, Who's in Who's out.

Artiesten
Afrojack, Eva Simons, Sharon Doorson, De Toppers, Sheila E, Rochelle/Yellow Claw, Nelson Freitas, Jeroen v/d Boom, Sabrina Stark, Dewi.

Merken
Nike, Asics, Puma, T-Mobile, Phillips, KPN/Hi, McDonald’s, Total.

Producties/projecten
Villa Thalia Dinnershow, SKVR, Grafisch Lyceum Rotterdam (videoproject)

Evenementen
Amstel Live in Ahoy, Teamoverdracht Olympische Spelen, MBO uitblinkers awards, opening Markthal Rotterdam, Hockey Masters Vereniging, Eurovisie Songfestival, Formule 1.

Examen
Nadat je alle dansvakken met een positief resultaat hebt afgesloten, ga je in het vierde jaar het examentraject in. Je wordt getoetst op een aantal onderdelen, waaronder het choreograferen, organiseren en uitvoeren van een eigen dansvoorstelling.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als afgestudeerd danser kun je optreden met artiesten, in videoclips, voor televisieprogramma’s, voor evenementen, op beurzen voor bedrijfspresentaties, in dinershows, theaterproducties en dansmodeshows. Ook kun je dansworkshops geven en lessenreeksen organiseren, dansvoorstellingen organiseren, coördineren en uitvoeren, en entertainment verzorgen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als danser heb je een veelzijdig, maar ook veeleisend beroep. Zo vind je het geen probleem om op onregelmatige tijden en ongewone dagen te werken. Vaak werk je op tijden dat de meeste mensen vrij zijn. Dit is ’s avonds, in het weekend en op feestdagen. Je werkt samen met andere mensen en moet daarom over een teamgeest beschikken. Verder zijn de vaardigheden talentvol, flexibiliteit, ondernemerschap, passie, discipline, professionaliteit, creativiteit en organisatievermogen ook belangrijk.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 750 euro voor boeken, licenties en laptop
Als je al een goedwerkende laptop hebt, hoef je deze niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 1527 euro voor o.a. bootcamp, trainingspak, excursie Londen, hoodie en workshops. Verdeeld over de 4 leerjaren: leerjaar 1 455 euro, leerjaar 2 187 euro, leerjaar 3 617 euro, leerjaar 4 267 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Numerus fixus
Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor het studiejaar 2025/2026 zijn dat 32 plaatsen. Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. 

De opleiding Allround danser hanteert een selectieprocedure. Om daadwerkelijk te worden aangenomen, doe je mee aan een selectieprocedure waarbij we kijken naar jouw creatieve en artistieke aanleg én of jij voldoende fysiek en technisch vermogen hebt om kunstuitingen te kunnen uitvoeren.

Na je aanmelding krijg je bericht of je aan de auditie kunt deelnemen. Deze uitnodiging bevat instructies over het programma, de kledingvoorschriften en het auditiewerkstuk.

Eerste ronde
De auditieprocedure bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde worden je dansvaardigheden op de dansstijlen urban pop, modern en jazz getest. Je krijgt daarna binnen twee weken per e-mail bericht of je de auditieprocedure mag vervolgen.

Tweede ronde
In de tweede auditieronde word je getest en beoordeeld op de dansstijlen urban pop, Jazz, klassiek en wordt er gekeken naar je fysieke gesteldheid. Voor deze ronde wordt er van je verwacht dat je een auditiewerkstuk maakt. Tijdens een intakegesprek bespreek je dit vervolgens met een docent.

Tijdens de auditierondes word je beoordeeld door een brede commissie van verschillende dansdocenten. Zij bepalen of je wordt toegelaten tot de opleiding. Tijdens de auditie wordt er gekeken of je voldoende danstalent hebt en of je dit verder kunt ontwikkelen. Verder wordt er ook gelet op muzikaliteit, opnamevermogen, uitstraling en danscoördinatie.

Als je de tweede auditieronde goed hebt doorlopen, volgt een dansspecifiek houdings- en bewegingsonderzoek. Binnen een week krijg je per mail de definitieve uitslag of je wel of niet tot de dansopleiding bent toegelaten.

Audities voor studiejaar 2025 - 2026
Auditieronde 1: 
Dinsdag 5 november 2024
Donderdag 30 januari 2025
Woensdag 26 maart 2025

Auditieronde 2:
Woensdag 9 april 2025

Informatiebijeenkomst
Na toelating tot de dansopleiding word je samen met je ouder(s)/verzorger(s) uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Deze bijeenkomst staat vooral in het teken van een eerste kennismaking met je medestudenten, het lesprogramma, het docententeam en de beoordelingssystematiek. Na afloop van de bijeenkomst wordt een bezoek gebracht aan de jaarlijkse eindvoorstelling in Theater Zuidplein.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Albeda Danscollege werkt voor stages samen met het eigen coördinerend leerbedrijf Dutch Dance Artistry.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je bent afgestudeerd en nog verder wilt leren, dan kun je doorstromen naar een dansgerelateerde opleiding op hbo-niveau, zoals:

  • Codarts Hogeschool voor de Kunsten (Rotterdam)
  • Hogeschool Dansacademie Lucia Marthas (Amsterdam)
  • Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Amsterdam)
  • Fontys Dansacademie (Tilburg)

Het is ook mogelijk om een andere niet-dans gerelateerde hbo-opleiding te volgen zoals SPH, CMV of Fysiotherapie.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je graag sportief bezig, maar is de opleiding  Allround danser toch niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan eens bij onze niveau 3 opleiding Dansinstructeur of bij de opleidingen van Albeda Sportcollege.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25912
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
4 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo