mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

foto ter illustratie

Albeda Horecacollege volop actief in de Week van de horeca!

“Werken in de horeca is veelzijdig, dynamisch, elke dag anders en nóóit saai,” vertelt Lennart Maas, aanjager van de Week van de horeca en werkzaam in de hotelwereld. “Vijf jaar geleden hoorde ik in de auto op de radio over de Week van de zorg en Secretaressedag. Ik vond dat de horeca ook zo’n soort podium moest krijgen! Albeda Horecacollege is vanaf dat begin een hele actieve partner; echt fantastisch hoe iedereen er de passie voor ons vak uitdraagt.”

Schijnwerpers
Van 23 tot en met 28 september vierden diverse horecabedrijven, leveranciers, hotels en onderwijsinstellingen door heel Nederland de spetterende feestweek op hun eigen, ludieke manier. “Wij zien deze dagen altijd als een kans om, sámen met onze studenten, dit geweldige vakgebied in de schijnwerpers te zetten,” vertelt Ferdi Munts, docent bij Albeda Horecacollege. “In alle restaurants van onze onderwijslocaties waren workshops te volgen, zoals cocktails maken, warenkennis testen of een wijnproeverij. We bakten pannenkoeken voor een kinderopvang en boden onze oudere medemensen een diner aan. Onze bakkers maakten koekjes voor bij de koffie. Alle studenten kregen pindarotsjes, om daarmee onze (t)rots te uiten op hun enorme inzet. Horeca verbindt en maakt mensen blij; een mooier beroep is er niet volgens mij,” glundert Ferdi.

Kers op de taart
Megan Kiela volgt de opleiding Gespecialiseerd kok niveau 4 bij Albeda Horecacollege. Zij mocht chefs van sterrenrestaurants ondersteunen in hun keuken op de horecavakbeurs ‘Gastvrij Rotterdam’. Megan: “Het was heel leerzaam en inspirerend om met chefs op zo’n hoog niveau te werken. Zij kookten op de beurs voor een professionele jury tijdens het grootste gastronomische concours ter wereld, de Bocuse d’Or. Ik mocht helpen bij de bereiding van een vegan voorgerecht, dat ook nog eens in de prijzen viel. Dat was dubbel zo leuk natuurlijk… In november ga ik zelf naar een vakwedstrijd in Riga en het winnende recept mag ik nu meenemen van de chefs. De hele week was bijzonder en inspirerend, maar deze ervaring is voor mij wel echt de kers op de taart!”

Toekomstdroom
“De SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) organiseerde ook dit jaar weer een exclusieve Meestertour,” vervolgt Ferdi. “Dit jaar mocht ik als een van de docenten mee, waardoor Megan en ik allebei in dezelfde week intensief kennismaakten met de top van de Nederlandse gastronomie. Het was voor álle deelnemers weer een grandioze week. Horeca maken we samen en dat is goed gelukt.” Lennart besluit: “Mijn toekomstdroom is dat de Week van de horeca vanaf nu in het hele land spontaan door iédereen omarmd wordt. Albeda Horecacollege is ondernemend en een trouwe partner; dat werkt heel motiverend. De jeugd is immers onze toekomst, ook in deze creatieve, uitdagende wereld van de horeca!”

Bekijk hier de film en foto’s van de Week van de horeca bij Albeda Horecacollege.

Voor meer informatie: www.weekvandehoreca.nl