Albeda heeft het hele studiejaar door structureel aandacht voor de financiële gezondheid van haar studenten. Maar in de Week van het geld doen we er nog een schepje bovenop, want financieel fit zijn is voor jongeren niet makkelijk. Zo blijkt uit onderzoek van het Nibud dat 1 op de 5 jongeren ernstige financiële problemen heeft.
Lezing financiële uitdagingen voor jongeren
Het Trajectbureau organiseerde op 12 maart een interessante lezing door journalist en schrijfster Arwen Kleyngeld. In haar lezing belichtte Arwen de valkuilen en verleidingen waarmee jongeren worden geconfronteerd in een wereld waarin online winkelen, boodschappen doen, abonnementen met gratis telefoons en kopen op afbetaling de norm lijken te zijn. Via social media worden ze verleid met termen als crypto, fin-fluencers en dropshipping, met beloften van snel rijk worden.
Ze waarschuwde voor verleidingen op social media die beloven snel rijk te worden, maar vaak leiden tot verborgen problemen zoals schulden, mentale stress en het risico op criminele uitbuiting. Het Nibud meldt zelfs dat 1 op de 5 jongeren ernstige financiële problemen heeft.
Arwen benadrukte het belang van financiële gezondheid en de uitdagingen die gepaard gaan met het nemen van goede financiële beslissingen. Goed omgaan met geld is niet altijd makkelijk, vooral niet voor jongeren die worden geconfronteerd met een overweldigende hoeveelheid keuzes in verschillende levensfasen. Na de lezing volgenden boeiende tafelgesprekken met verschillende stellingen over geld en konden de aanwezigen verder praten en ervaringen uitwisselen.
Financieel fit met hulp van studentcoaches
Ook bij de studentcoaches van Albeda werd aandacht besteed aan de Week van het Geld. In hun gesprekken met studenten en presentaties in de klas gaven ze veel tips om geldzaken op orde te krijgen én te houden. Zo moet je als je 18 bent een aantal zaken goed maar vooral tijdig regelen, zoals studiefinanciering, zorgtoeslag of een studentereisproduct aanvragen. Hiermee voorkom je schulden. Maar wat doe je als je eenmaal schulden hebt? Ook daarvoor kunnen onze studenten bij de studentcoaches aankloppen voor advies en begeleiding om (weer) financieel fit te worden.
Structureel aandacht voor financiële uitdagingen van jongeren
Albeda vindt structurele aandacht voor de financiële uitdagingen van jongeren belangrijk. Fauzia Mahomedradja, beleidsadviseur Trajectbureau legt uit: "Momenteel heeft Albeda een aantal initiatieven ingezet zoals studentcoaches, schoolmaatschappelijk werk en speciale events. Het komende jaar gaat Albeda zich focussen op specifiek materiaal en programma’s dat in de lessen kan worden gebruikt. Zo brengen we het hele jaar geldzaken en financiële gezondheid onder de aandacht. Niet alleen bij onze studenten, maar ook bij onze eigen collega’s.”
Wilt u meer weten over Albeda’s beleid rondom financiële gezondheid, neem dan contact op met Fauzia Mahomedradja, beleidsadviseur Trajectbureau via [email protected].