Op donderdag 26 oktober jongstleden, verzamelden professionals uit zowel de sociale als corporate sectoren zich om te discussiëren over het creëren van sociale waarde en het realiseren van sociale impact. Deze bijeenkomst, genaamd de Social Impacttafel, werd georganiseerd door Facilicom Group en Albeda en bood inzicht in het meten van de effecten van inspanningen op werknemers, studenten en burgers. Professor Jan Rotmans, een vooraanstaand expert op het gebied van transities, hield een inspirerend betoog over het versnellen van veranderingen.
“De Social Impacttafel heeft de urgentie en de vastberadenheid om sociale impact te creëren duidelijk benadrukt. Dit initiatief brengt professionals en instellingen samen om samenredzaamheid en de kracht van een kritische massa te omarmen als de weg naar een duurzamere en meer inclusieve samenleving”, aldus Simone Fredriksz, lid college van bestuur Albeda.
Het Belang van Meten van Sociale Impact
In de regio Rotterdam groeit de aandacht voor sociale duurzaamheid gestaag, met betrokkenheid van vooraanstaande werkgevers en onderwijsinstellingen. Deze betrokkenheid heeft geleid tot talloze samenwerkingsverbanden en veelbelovende initiatieven. Hoewel vaak cijfers en aantallen als resultaten worden gepresenteerd, rees de cruciale vraag: hoe meten we de kwalitatieve impact van deze gezamenlijke sociale inspanningen? Het panelgesprek tijdens de Social Impacttafel onthulde diverse benaderingen en opvattingen over het creëren van sociale impact, maar het gemeenschappelijke besef was dat dit van groot belang is.
Van Zelfredzaamheid naar Samenredzaamheid
Tijdens zijn keynote-speech benadrukte Professor Dr. Ir. Jan Rotmans het concept van "samenredzaamheid." Hij stelde dat om echte sociale impact te creëren, een kritische massa nodig is: "Je hebt 25% van een groep nodig, om de resterende 75% mee te krijgen." Rotmans leidde de deelnemers op een zowel speelse als diepgaande wijze door zijn visie, waarbij hij verklaarde: "Als we willen meebewegen met de veranderingen in de wereld, moeten we zelf veranderen. We moeten overstappen van zelfredzaamheid naar samenredzaamheid, van efficiency naar vertrouwen, en van controle naar ruimte."
Onderzoekers zullen de bevindingen van de Social Impacttafel gebruiken om een whitepaper op te stellen, waarin de besproken onderwerpen en inzichten verder worden uitgediept.