Meer info over de opleiding
In deze opleiding ben je het grootste deel van de week op school. Daarnaast ga je in de praktijk aan de slag in je stage.
Als begeleider maatschappelijke zorg werk je altijd methodisch. Dit houdt in;
- dat je zorgvuldig de beginsituatie van de cliënt in kaart brengt;
- vervolgens zijn ondersteuningsvragen formuleert;
- samen met de cliënt doelen formuleert;
- een plan van aanpak maakt en uitvoert;
- het plan evalueert en waar nodig bijstelt.
We onderzoeken met elkaar welke ondersteuningsvragen cliënten kunnen hebben t.a.v. de persoonlijke verzorging, wonen en huishouden en het invullen van de dagbesteding en hoe je hen hier zo goed mogelijk in kan ondersteunen.
Het veranderproces bij cliënten staat in jouw werk centraal, hoe je cliënten hierin ondersteunt en motiveert staat bespreken we tijdens de lessen. Hiervoor is het belangrijk dat je kan samenwerken met verschillende betrokkenen.
De doelgroepen waarmee je kunt werken zijn divers en complex, hiervoor is het belangrijk dat je voortdurend blijft werken aan jouw eigen professionaliteit. We leren je dan ook hoe je jouw eigen deskundigheid kunt blijven ontwikkelen. Tevens leer je hoe je adequaat kunt omgaan met crisissituaties.
De opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen.
Naast beroepsgerichte lessen krijg je de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Met je studieloopbaanbegeleider (slb-er) praat je over je studievoortgang.
Verkort traject
Welzijnswerkers, medewerkers in de zorg of maatschappelijke zorg die een deel van de opleiding eerder hebben gedaan en daar bewijzen van hebben kunnen mogelijk een verkorte opleiding volgen. Dit geldt ook voor studenten met afgebroken opleiding binnen SPW 3&4, VIG, VIG/MZ, MZ 3&4.
Je kunt dan instromen in het eerste, tweede of derde leerjaar. Met die bewijzen kan je vrijstelling krijgen op onderwijs, zodat je bepaalde vakken of onderdelen niet hoeft te volgen. Je moet wel alle examens doen. De duur en de kosten van je opleiding zijn afhankelijk van het aantal vrijstellingen dat je krijgt.
Om deze opleiding te kunnen volgen moet je in aanmerking kunnen komen voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Voordat je opleiding begint krijg je op school te horen hoe het aanvragen van een VOG werkt. Ook kan het voorkomen dat je voor een stageplek een inenting tegen hepatitis B nodig hebt om aan het werk te kunnen gaan.
Leerwerkplek klas
Kies jij voor de bol-opleiding op locatie Alexanderlaan? Leer jij liever in de praktijk? Pak dan deze unieke kans en meld je aan voor de Leerwerkplek klas in het eerste jaar! De theorie op wordt gecombineerd met de zorg voor ouderen in verpleeghuis De Burcht van de Lelie zorggroep. Een extra waardevolle en leerzame ervaring! Neem voor meer info contact op met mevrouw S. Beijer, docent en coördinator Leerwerkplek leren via [email protected]
Sluit