mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Producente begeleidt theatervoorstelling
Productie podiumkunstenTheaterschool
Producenten van de Theaterschool

Productie podiumkunsten

Bij de opleiding Productie podiumkunsten word je opgeleid tot evenementenorganisator. Je bent de schakel tussen het creatieve idee en de praktische uitvoering. Als spin in het web van een (theater)productie ben je flexibel, stressbestendig en weet je grenzen om te zetten in mogelijkheden. We leren je alle facetten van het productievak; van planningen maken tot leidinggeven. Al tijdens je studie sta je met beide benen in het culturele werkveld zodat je een groot netwerk opbouwt. Bij deze opleiding ben je in drie jaar een verbindende, creatieve regelaar die denkt in oplossingen. In het werkveld zitten ze te springen om goed opgeleide organisatietalenten die het (theater)vak begrijpen. Na het behalen van je diploma medewerker Evenementenorganisatie kun je gelijk aan de slag.

Oriëntatiejaar off stage 
Bij de Albeda MBO Theaterschool kun je de off stage opleidingen Productie podiumkunsten, Allround podium- en evenemententechnicus en Theatervormgever volgen. Vind je het nog lastig om te kiezen tussen deze verschillende mogelijkheden? Dan is het oriëntatiejaar off stage iets voor jou! Het oriëntatiejaar geeft je de tijd en ruimte om jouw talent te onderzoeken, zonder dat dit een extra studiejaar hoeft te kosten. In de eerste 20 weken ga je aan de slag met verschillende skills en maak je kennis met de praktijk van deze drie opleidingen, zodat je een goed beeld krijgt van het werkveld. 
Als je klikt op aanmelden kun je kiezen om je direct voor de opleiding aan te melden, of om te kiezen voor het oriëntatiejaar. Tijdens de intake bespreken we samen de mogelijkheden.
 

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Algemeen 
De driejarige opleiding Productie podiumkunsten volg je bij Albeda MBO Theaterschool. Bij Albeda MBO Theaterschool ga je vijf dagen per week naar school en loop je regelmatig stage; wij bieden 100% stagegarantie.

Elk studiejaar bestaat uit vier periodes van tien weken. Binnen zo’n periode werk je aan een project. De ins en outs van het productievak leer je op de vloer en in de praktijk kennen.

De eerste acht weken van elk blok staan in het teken van leren, onderzoeken, ontwikkelen en groeien. Week 9 van elk blok is de productie- en presentatieweek en in week 10 evalueren en reflecteren we op wat je in die periode hebt onderzocht en ontwikkeld. Van daaruit formuleren we (nieuwe) leerdoelen voor het daaropvolgende blok.

Het eerste leerjaar
In het eerste leerjaar is alles gericht op het ontwikkelen van een sterke basis. Je leert te werken vanuit een open en nieuwsgierige leerhouding. We werken niet vakgericht maar juist projectgericht en koppelen de lesinhoud aan de verschillende projecten waarmee je per periode te maken krijgt. Door deel te nemen aan projecten ondervind je precies hoe het organiseren van een productie in zijn werk gaat en werk je samen met de studenten van Techniek en Vormgeving én een regisseur. Je leert hierdoor het werkveld kennen.

In het eerste leerjaar staan de volgende doelen centraal: analyseren, begrijpen, samenwerken, ondernemen, initiëren, basiskennis, organiseren, plannen, toewijding, creativiteit, proactieve houding, kennismaken werkveld, evalueren.

Het tweede leerjaar
In het tweede leerjaar ga je nog meer projecten organiseren; zowel gezamenlijk als individueel. Je gaat van assisteren naar zelf uitvoeren en gaat een hele periode stage lopen. Door alle kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan ben je in staat de nieuwe eerstejaars te begeleiden. Door de werkveldoriëntatie in jaar 1 heb je een goed beeld gekregen en kun je een gerichte keuze maken voor een langere en verdiepende stage op één werkplek.

In het tweede leerjaar staan de volgende doelen centraal: verdieping, praktijk georiënteerd, project gestuurd, communicatief vaardig, teamverband, peer coaching, flexibel, visieontwikkeling, vindingrijkheid, onmogelijke mogelijk maken.

Het derde leerjaar
In het derde leerjaar word je functie bij onze projecten nog groter: jij bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de organisatie van alle projecten en krijgt daarbij assistentie van de tweedejaars studenten. Het derde jaar is ook het jaar van de examens. Examens worden in de beroepspraktijk afgenomen, waarbij je zelfstandig als productieleider wordt ingezet.


In het derde leerjaar staan de volgende doelen centraal: netwerken, examineren, begeleiden, zelfstandigheid, nieuwsgierigheid,  toewijding, verbindend, klaarstomen beroepspraktijk, reflecteren, ondernemerschap.

Algemene vakken
Naast de specifieke lessen gericht op jouw ontwikkeling als evenementenorganisator binnen de podiumkunsten, krijg je tijdens je gehele studieperiode ook lessen zoals Nederlands, Engels, rekenvaardigheid, teamwork en theateroriëntatie. Ook is er veel aandacht voor jouw studieloopbaanontwikkeling (slb). Tijdens deze lessen leer je grip te krijgen op jouw eigen ontwikkeling, leer je over eigenaarschap van jouw eigen leven en ga je een beeld vormen wat je na je studie wil gaan doen. Gedurende de opleiding doe je diverse examens voor Nederlands, Engels en Rekenen.

Stages 

  • Jaar 1 mogelijkheid tot snuffelstages
  • Jaar 2 externe stage (10 weken)
  • Jaar 3 externe stage ( 2 x 10 weken)
Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Je zet grote stappen in het culturele werkveld, waardoor de stap naar het werkveld klein is en je direct kan beginnen en jezelf via de beroepspraktijk verder kan ontwikkelen. Je kunt jezelf ook verder ontwikkelen op één van de hbo-opleidingen. Tijdens deze opleiding krijg jij inzicht in waar jouw interesses en kwaliteiten liggen.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Albeda MBO Theaterschool leidt open, maatschappelijk betrokken jonge mensen op die zin hebben om het werkveld in te stappen. Neem je vaak het initiatief, ben je stressbestendig, flexibel, heb je overtuigingskracht en hou je ervan om in een team te werken en wil je het onmogelijke mogelijk maken? Dan pas je goed op deze opleiding!

In de schoolbanken zitten is iets wat je niet veel gaat doen tijdens deze opleiding: je bevind je veel op de werkvloer en tussen de mensen, dat is waar jij het meeste van leert. Je hoeft niet alles al te kunnen als je begint. Maar je moet wel alles uit jezelf en de opleiding willen halen. Daarbij mag je van je docenten verwachten dat zij alles uit zichzelf halen om jou te voeden, inspireren, bevragen en uit te dagen.
 

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2024/2025.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1419,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 1200 euro voor een laptop, boeken en licenties, voorstellingsbezoeken, printvoucher, veiligheidsschoenen, schrijfboekje en bhv cursus. Als je al een goedwerkende laptop hebt dan hoef je die niet aan te schaffen.

Vrijwillige kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 350 euro voor een Berlijn-reis in jaar 3.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Numerus fixus
Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor het studiejaar 2024/2025 en 2025/2026 zijn dat 30 plaatsen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. 

Tot 1 april is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs.

Let op: Vol = vol. De inschrijvingen verlopen via datum van aanmelding. Als we 30 nieuwe studenten hebben aangenomen worden de volgende inschrijvingen uitgenodigd voor een meeloopdag en op volgorde van inschrijving op een wachtlijst geplaatst. 

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april 2024 aan;
  • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de meeloopdag.

Wanneer je voldoet aan de toelatingseisen en je één van de eerste 30 studenten bent die zich voor 1 april 2024 heeft aangemeld voor deze opleiding, dan ben je van harte welkom!

We vinden het wel heel belangrijk dat je de juiste keuze maakt en een goed beeld krijgt van wat de opleiding inhoudt en van je vraagt aan inzet en betrokkenheid. Daarom verwachten we dat je meedoet met één van onze meeloopdagen. Je wordt hiervoor uitgenodigd nadat je je bij deze opleiding hebt aangemeld.

Meeloopdag
Tijdens de meeloopdag ga je enkele lessen volgen, de studenten ontmoeten en heb je een kennismakingsgesprek met één van de docenten van de opleiding. Na deze meeloopdag kun je definitief beslissen of je je in het nieuwe schooljaar '24-'25 gaat starten met de opleiding Productie podiumkunsten.

Aanmelding ná 1 april 2024
Als jij je na 1 april hebt aangemeld dan is een eventueel negatief studiekeuzeadvies bindend. Wij zullen je dan helpen met het vinden van een andere passende optie. 

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Naast de externe stages word je als evenementenorganisator onderdeel van eigen projecten van Albeda MBO Theaterschool.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Ben je nog niet uitgeleerd? Denk dan eens aan de volgende hogescholen zoals:

HKU hogeschool voor de kunsten in Utrecht

  • Kunst & Economie

AHK  Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

  • Productie Podiumkunsten

Hogeschool Rotterdam

  • Social work
Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Ben je op zoek naar een organisatorische opleiding gericht op evenementen? Kijk dan verder bij de algemene opleiding Medewerker Evenementenorganisatie. Kies je liever voor de muziekindustrie? Dan is de opleiding Muzikant/producer misschien iets voor jou.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25749
Niveau
niveau 4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo