mbo & volwasseneneducatie in de regio Rijnmond

Drie mensen in kledingzaak, kijkend in de camera
Vrouw verricht PIN-actie bij kassiere, in kledingzaak

Fashion retailer

Heb jij een passie voor mode? Wil je graag klanten verrassen met jouw stylingadvies? De mooiste outfits presenteren in de etalage? Nieuwe modecollecties presenteren in de webshop of op social media? Kleding en accessoires (online en in de winkel) verkopen? Kies dan voor de opleiding Fashion retailer! Met je diploma op zak ben jij een echte verkoopspecialist op fashiongebied.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de opleiding leer je kleding en accessoires online en offline verkopen. Je gaat aan de slag met modetrends en -ontwikkelingen, leert die herkennen en vertalen naar commerciële kansen. Je leert veel over verschillende stoffen, zoals de eigenschappen en toepassingen, maar ook over het onderhoud en reinigen ervan. Je leert op een professionele manier online en offline werken met klanten, kledingadvies te geven en fashion te verkopen. Je weet na je opleiding alles over maatvoering en modelspecificaties, modecollecties, -stijlen en -stijlcombinaties. Je kunt je klanten een persoonlijk koopadvies geven dat bij hen past. Ook kun je professionele adviezen geven over aanpassingen die nodig zijn om een kledingstuk beter passend te maken op de maat van de klant. Om dat goed te kunnen doen leer je op de opleiding daarom ook basis patroon- en naaitechnische vaardigheden en het werken met computerprogramma’s zoals Adobe Indesign.

Daarnaast presenteer je outfits en trends met visual merchandising in bijvoorbeeld etalages en werk je kansen voor social media en online marketing uit. Ook weet je alles van aankoopprocessen in de modewereld en ben je bekend met vaktermen en relevante wet- en regelgeving.
Je start de opleiding op school. Daar doe je al je relevante mode-kennis op. Je werkt o.a. aan projectopdrachten waarbij je het hele proces van onderzoeken, ontwerpen, maken, presenteren en verkopen van mode leert. Daarnaast krijg je ook vakken zoals loopbaan & burgerschap en rekenen en taalvakken zoals Nederlands en Engels. Opdrachten voer je voor een deel zelfstandig uit. Er zijn ook activiteiten en projecten waarbij je gaat samenwerken met klasgenoten.

De opleiding bestaat uit een basisdeel dat voor een groot deel gelijk is voor alle opleidingen Fashion en een profieldeel waarbij je gaat specialiseren. Het is de bedoeling dat deze opleiding wordt gegeven in samenwerking met het College Economie & Ondernemen. Het kan daarom zijn dat de lessen op meerdere locaties worden gegeven. De lessen op het gebied van mode-kennis volg je zoveel als mogelijk op de Haastrechtstraat in Rotterdam.

Praktijkervaring
Later in je opleiding tot Fashion retailer ga je op stage. Tijdens je stage breng je de zaken die je geleerd hebt in de praktijk. De combinatie van theorie- en praktijklessen op school en je stage in de praktijk zorgen ervoor dat jij een echte verkoopspecialist in fashion wordt.

Persoonlijke begeleiding
Als je vragen hebt, kun je altijd gebruik maken van persoonlijke begeleiding. Er zijn regelmatig mentorlessen met de hele klas, maar er vinden ook één-op-één gesprekken plaats.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na de opleiding kun je gaan werken bij een mode-onderneming zoals een webwinkel, mode(speciaal)zaak of een vintagewinkel met kleding en accessoires of als Personal Shopper. Je biedt klanten een beleving aan waardoor ze verrast worden, zich thuis en welkom voelen en graag willen terugkomen. Je combineert dit met het geven van informatie, kledingadvies en vakspecifieke adviezen. Je bent goed op de hoogte van modewensen en -behoeften van klanten, van mogelijkheden van het assortiment en wat van het assortiment (niet) goed verkoopt. Je speelt in op specifieke wensen en behoeften van klanten, bijvoorbeeld door advies te geven over het vermaken van kleding waardoor de kleding beter past. Je deelt je kennis met collega's.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een vakopleiding (niveau 3) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden heb je nodig?

Welke vaardigheden heb je nodig?

Je bent commercieel ingesteld, ondernemend, flexibel, creatief en sociaalvaardig. Je hebt daarnaast een brede interesse in mode en bent bereid om ook opdrachten te doen die bijdragen aan een breder begrip van mode. Denk aan het werken achter de naaimachine en het werken met Adobe Indesign. Daarnaast is het belangrijk dat je op een professionele wijze om kunt gaan met zowel collega’s, leidinggevenden als klanten. Je toont oprechte interesse en hebt aandacht voor je klanten. Je ziet werkzaamheden die nog uitgevoerd moeten worden liggen en voert ze uit, nog voordat een leidinggevende je erop aanspreekt. Bovendien ga je dagelijks gemotiveerd naar je werk en straal je een servicegerichte houding uit.

Overwerken is voor jou geen probleem en je bent bereid om ‘s avonds, in weekenden en tijdens feestdagen te werken. Als je in een leidinggevende functie werkt, zorg je voor een goede begeleiding van je medewerkers en weet je precies welke taken zij moeten uitvoeren. Nog niet uitgevoerde taken verdeel je onder het aanwezige personeel, zodat alle werkzaamheden tijdig zijn afgerond.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2023/2024.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1357,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Verplichte kosten
Voor  betaal je ongeveer 850 euro voor een laptop, leermiddelen als een dummy, schrijfwaren, boeken en online methodes voor je vakken en keuzedelen.  In het bedrag van 850 euro is uitgegaan van een bedrag van 500 euro voor een laptop. Als je al een goed werkende laptop hebt hoef je die niet aan te schaffen. .

Vrijwillige kosten
Voor  betaal je ongeveer 200 euro voor

  • Een kluisje op school voor het bewaren van je tas en gemaakt werk.
  • Een myprint account om te kunnen kopiëren.
  • Een schoolagenda.
  • Een rolkoffer of schooltas.
  • Adobe Cloud om thuis te oefenen.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Je kunt je aanmelding volgen via de Welkom bij Albeda-app. Hierover krijg je meer informatie nadat je je hebt aangemeld.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Op stagemarkt.nl vind je diverse erkende stagebedrijven bij jou in de buurt.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Na het behalen van je diploma, kun je nog doorstromen naar een vervolgopleiding op niveau 4, zoals Ondernemer retail (bol) of Manager retail (bol en bbl). Dit zijn beide tweejarige niveau 4-opleidingen. 

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Een andere interessante opleiding op het gebied van verkopen is de opleiding Commercieel medewerker, of Retailspecialist. Wil je liever zelf kleding maken of collecties uitwerken op de computer kijk dan eens bij de opleiding Assistant fashion tailor of bij de opleiding Fashion Designer. Deze laatste is een niveau 4 opleiding. Hier gelden andere toelatingsvoorwaarden.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25685
Niveau
niveau 3
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
augustus
Opleidingstype
Mbo