Toetsen en studievoortgang

Toetsen zijn in de opleiding onderdeel van het leren. Toetsen zijn ontwikkelgericht en medebepalend voor de overgang naar de volgende fase in de opleiding. 

Meer informatie

Het toetsplan

Gedurende de opleiding laat je zien wat je geleerd hebt ten aanzien van kennis, vaardigheden en beroepshouding. Alle toetsen en opdrachten zijn bedoeld om te kijken of jij voldoende voortgang laat zien in je opleiding. De toetsen worden afgenomen in elke fase van de opleiding. In het toetsplan van de opleiding staat beschreven uit welke onderdelen de toetsen bestaan en wanneer deze worden afgenomen. Je kunt daarin lezen waar er getoetst wordt (op school of in de bpv), in welke onderwijsperiode, over welke thema’s en over welke toetsvorm het gaat.

In het Opleidingsplan van de opleiding (in het blok 'jouw opleiding en lesmateriaal' ) kun je het toetsplan van jouw opleiding terugvinden.  

Toetsplan 2022-2023

Studievoortgang

In ieder schooljaar voer je tenminste twee voortgangsgesprekken met je studieloopbaanbegeleider. Tijdens deze gesprekken bespreken jullie onder andere je studievoortgang, je resultaten en de ontwikkeling in jouw beroepshouding. Van ieder gesprek wordt een verslag gemaakt die je terug kunt vinden in jouw studentenportaal. De inloggegevens hiervoor krijg je bij de start van jouw opleiding. 

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan informeren we je ouders/wettelijke vertegenwoordigers minimaal twee keer per jaar over je studievoortgang. Let op: Wanneer je om een bepaalde reden niet wil dat je opleiding (een van) je ouders of wettelijk vertegenwoordigers informeert, bespreek dit dan met je studieloopbaanbegeleider.

Wettelijk bindend studieadvies en voortijdige beëindiging onderwijsovereenkomst

In het eerste studiejaar krijg je een wettelijk bindend studieadvies. Dit kan positief zijn, of negatief.

Je kan nooit overvallen worden door een negatief bindend studieadvies. Er moeten een minimaal aantal gesprekken met je zijn gevoerd en samen met jou is eerst een verbeterplan opgesteld om te voorkomen dat we je een negatief advies moeten geven. Pas wanneer het dan nog niet lukt, kun je een negatief advies krijgen. Bij een negatief bindend studieadvies stopt de opleiding: wat de consequenties daarvan zijn lees je ook bij 'rechten en plichten' in deze studiehandleiding.

Ook in de vervolgjaren kan het gebeuren dat we je opleiding moeten stoppen omdat je niet de ontwikkeling doormaakt die we van je verwachten. Dat noemen we dan 'voortijdige beëindiging studieovereenkomst'.

Je kunt niet opnieuw worden ingeschreven bij deze opleiding, maar samen met jou gaan we dan op zoek naar een opleiding die wellicht beter bij je past. Je wordt hiervoor verwezen naar het trajectbureau.

Het stoppen met de opleiding kan ook financiële gevolgen hebben. Kijk hiervoor bij DUO: www.duo.nl

Lees verder