Rechten en plichten

Als student bij Albeda heb je verschillende rechten en plichten. Deze rechten en plichten staan in een aantal officiële documenten die je hieronder vindt. Daarnaast staat op deze pagina informatie over hoe je mee kunt praten over jouw opleiding of Albeda.

Meer informatie

Opleidingsregels en praktijklesregels

De opleidingsregels en praktijklesregels bespreken we met elkaar in de lessen. De beroepshouding (IMAGO) is hiervan een belangrijk onderdeel. Je vindt deze terug in de Teams-omgeving van je klas.

Onderwijsovereenkomst

Als je bent aangenomen voor de opleiding, krijg je een onderwijsovereenkomst. Hierin staan de rechten en plichten van Albeda en van de student. Als deze overeenkomst is ondertekend en al jouw documenten binnen zijn bij het mbo, dan kun je starten met je nieuwe opleiding. De ondertekening van de onderwijsovereenkomst vindt digitaal plaats.

Praktijkovereenkomst

Een deel van je opleiding ga je stage lopen. In het mbo heet dit Beroeps Praktijk Vorming (bpv). In de praktijkovereenkomst staan alle afspraken die je maakt met Albeda en het bpv-bedrijf over jouw bpv. Dit document wordt door alle partijen ondertekend. De ondertekening vindt digitaal plaats.

Digitale gedragscode studenten

Iedereen binnen Albeda maakt gebruik van Albeda ICT-voorzieningen, chats en social media. Het is daarom goed om te weten wat de regels binnen Albeda zijn. Als iedereen zich daaraan houdt zorgen wij samen voor een veilige digitale schoolomgeving voor zowel jou als student als ook voor de Albeda medewerkers.

De Digitale gedragscode bevat de volgende afspraken en regels: 

1. Wij respecteren elkaars privacy. Van medestudenten, docenten en andere Albeda-medewerkers. Daarom gebruiken we onze devices, social media en chats niet als het de privacy van een ander op welke manier dan ook aantast.

2. Wij behandelen elkaar met fatsoen en respect. We doen niet aan pesten, kwetsen, sexting, stalken, bedreigen of beledigen via internet, e-mail, in chats en/of social media.

3. Docent of medewerker van Albeda nodig? Alleen als het voor je opleiding nodig is en alleen tijdens schooluren.

4. Gegevens van Albeda zijn vertrouwelijk. Samen zorgen we er voor dat het ook zo blijft.

5. E-mail, internet, Albeda ICT-voorzieningen, social media en chats gebruiken we nooit

  • Voor het online bezoeken of opzoeken van porno of seksueel getinte, racistische, discriminerende, haat zaaiende of gewelddadige informatie.
  • Om de reputatie van je medestudenten, medewerkers van Albeda en/of Albeda te beschadigen.
  • Om bewust virussen of andere schadelijke programma’s te verspreiden.
  • Om (proberen) te hacken.

6. We verspreiden geen informatie, berichten, foto’s/films of geluidsopnamen zonder nadrukkelijke toestemming om dat te mogen doen.

7. Als we iets versturen of posten, dan doen we dat met onze eigen naam.

8. Toets- en/of examenopgaven zijn vertrouwelijk. We maken er dus geen beeld- of geluidsopnamen van.

9. Downloaden of verspreiden van films, muziek, software en ander auteursrechtelijk materiaal via een illegale bron is niet toegestaan.

10. Albeda kan de toegang tot bepaalde sites beperken als we dat nodig vinden.

11. Je hebt rechten op de Albeda ICT-voorzieningen. Ga er verstandig mee om, anders kunnen ze worden ingetrokken.

Je vindt de volledige tekst van de digitale gedragscode op www.albeda.nl/statuten.

Meepraten over de opleiding voor studenten

De opleiding schoonheidsspecialist is in beweging. Wij willen graag goed onderwijs geven en aansluiten bij de wensen en verwachtingen van het bedrijfsleven. Ook willen we dat het onderwijs aansluit bij jou als student. Daarom kent elke opleiding een studentenplatform. In het studentenplatform praten docenten, onderwijsleider en studenten met elkaar over het onderwijs. Dat gebeurt op basis van gelijkheid, eerlijkheid en vertrouwen. Als student krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen over zaken die jou bezig houden of die je belangrijk vindt.

We organiseren dit tijdens een lob-les.

Op Albedaniveau is er een Studentenraad. Dit is een bijeenkomst waarin studenten in gesprek gaan met het College van Bestuur. Voor de studentenraad kun je je verkiesbaar stellen. Als je interesse hebt, kun je dit aangeven bij de onderwijsleider van jouw opleiding.

Meepraten over de opleiding voor ouders

Jaarlijks organiseren we aan het begin van het schooljaar een ouderavond. Deze avond is onder meer bedoeld om je ouders kennis te laten maken met de studieloopbaanbegeleider. Tijdens de ouderavond wordt er voorlichting gegeven over de opleiding en is er mogelijkheid tot het stellen van vragen. Buiten de ouderavond om wordt contact met ouders zeer op prijs gesteld, telefonisch of via de e-mail. Jij of je ouders kunnen altijd een persoonlijk gesprek aanvragen. De studieloopbaanbegeleider neemt contact op met de ouders (18-) wanneer er op school (ernstige) problemen zijn die jouw studievoortgang in gevaar brengen.

Supportplatform
Het Albeda wil ouders meer betrekken bij het onderwijs door regelmatig in gesprek te gaan met ouders over verschillende onderwerpen. Lees hier meer over het supportplatform van Albeda.